.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 19:00:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Coupe [2.0 3A benz+gaz] drgania i folowanie silnika
PostNapisane: 30.paź.2006 12:27:25 
Użytkownik

Witam.
Wiem że tamat wałkowany od dawien dawna na forum ale mam pewnien problem od jakiegoś czasu i być może ... a nawet napewno...ktoś już podobny miał a nie udało mi sie znaleźć go na forum. Problem tkwi w pracy silnika po przejechaniu długiego dystansu. Silnik zapala normalnie zarówno jak jest zimny jak i rozgrzany i pracuje równo, nie faluje, nie drga...jednym słowej jest ok i jeśli jeżdzi sie na krótkich odcinkach to można nie zauwazyć problemu.Silnika nagrzewa sie do normalnej temperatury i utrzymuje ją na stałym poziomie.Problem pojawia sie dopiero na dłuższej trasie powyżej 200-300 km. Silnik zaczyna coraz bardziej drgać aż trzęsie całym autem, obroty zaczynają falować i zdarza mu sie nawet sgasnąć. Problem występuje zarówno na benzynie jak i na gazie. Na gazie może odrobine mniej trzesie. Przyspieszenia są w normie i na wysokich obrotach wszystko jest ok ale na wolnych ... koszmar.

Jeśli szanowni forumowicze mają jakiś pomysł to bardzo prosze o jakieś podpowiedzi. Dodam że nie jestem laikiem jeśli chodzi o ten silnik i po paru latach użytkowania większoś wad potrafie zdjagnozowac. Z tym borykam sie od dłuższego czasu i nie moge dojść co jest przyczyną. Jeżdże na długich dystansach...powyżej 500 km i dlatego wogóle walcze z tym problemem.

Ubiegając pewne odpowiedzi:
Sprawdzony czujnik temperatury, sonda lambda, wymienione kable, świece mają jakieś 20 000 km, sprawdzałem przepływomierz,ciśnienie na cylindrach wmiare równe, zużycie oleju w normie(1l na 10000 km).
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz.

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2006 17:11:29 
Użytkownik

Witam. Próbowałeś resetować kompa? Może trzeba tez przeczyścić silniczek krokowy. Jaką masz instalke w aucie?

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2006 10:33:16 
Użytkownik

elcoupe napisał(a):
Witam. Próbowałeś resetować kompa? Może trzeba tez przeczyścić silniczek krokowy. Jaką masz instalke w aucie?

Nie próbowałem resetować kompa bo nie potrafie... ale jęsli chodzi Ci o odpięcie akumulatora na noc to moge spróbować...chociaz wątpie w efekt. Silniczek krokowy zalałem kiedyś naftą na noc ale poprawa niewielka. Instalke gazu mam II generacji BRC z Autronikiem. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1