.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 19:02:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2,5 TDi AEL. Dziwne wężyki
PostNapisane: 03.lis.2006 08:46:27 
Użytkownik

Witam Wszystkich. Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygode z Audi. Mam takie pytanie gdyż nie znalazłem podobnego w archiwum. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć taką rzecz? W okolicach filtra powietrza widoczne są 3 wężyki takie cienkie i te wężyki idą pod spód silnika w okolice turbiny. Dwa z nich są gdzieś podpięte nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało ale interesuje mnie jeden z nich bo on nie jest podpięty do niczego czyli jest wolny i szukałem tam gdzie ewentualnie mógłby być podpięty i nic nie znalazłem. I właśnie chciałbym prosić o odpowiedź bo być może on ma być wolny a jeśli nie to gdzie one mają poszczególne iść. Samochód kupiłem miesiąc temu i narazie nie wiele wiem na jego temat. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Tytuł: Re: 2,5 TDi AEL. Dziwne wężyki
PostNapisane: 03.lis.2006 11:49:55 
Użytkownik

Auto: Audi A4 Avant B8
lysy1141 napisał(a):
Witam Wszystkich. Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygode z Audi. Mam takie pytanie gdyż nie znalazłem podobnego w archiwum. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć taką rzecz? W okolicach filtra powietrza widoczne są 3 wężyki takie cienkie i te wężyki idą pod spód silnika w okolice turbiny. Dwa z nich są gdzieś podpięte nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało ale interesuje mnie jeden z nich bo on nie jest podpięty do niczego czyli jest wolny i szukałem tam gdzie ewentualnie mógłby być podpięty i nic nie znalazłem. I właśnie chciałbym prosić o odpowiedź bo być może on ma być wolny a jeśli nie to gdzie one mają poszczególne iść. Samochód kupiłem miesiąc temu i narazie nie wiele wiem na jego temat. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Skoro jesteś nowy to zapraszamy na początek do działu NEWBIE.
Jeżeli chodzi o wężyki to mówisz o zaworku sterującym EGR'em. Jeden wężyk wchodzi w obudowę filtra powietrza, drugi to podciśnienie a trzeci wchodzi do zaworu EGR /widoczny dobrze po zdjęciu pokrywy silnika/ - myślę, że nic nie pokręciłem

pozdrawiam

mb

Hyundai i30 2009 - sprzedany
Audi A6 2.5TDI quattro AKE+virus 2001 - sprzedany
Chrysler Grand Voyager 2.8CRD Comfort 2007 - sprzedany
Audi A6 2.5TDI Avant C4 - sprzedany

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2006 12:22:56 
Użytkownik

Od góry silnika są wszystkie podpięte tak jak kolega pisze ale po zdjęciu dolnej obudowy silnika w okolicy intercoolera są widoczne te wężyki i jeden z nich jest nie podłączony (poprostu wisi wolny) i nie mam pojęcia gdzie on ma być.

Strefa czasowa: UTC + 1