hans napisał(a):
abs ewoluuje jak kazde inne urzadzenie sterowane procesorem i co jakis czas kiedy to wprowadzano nowe sterowniki a i w miedzy czasie zmieniano soft , udoskonalano tym samym abs tak wiec sama idea dzialania absu jest napewno coraz blizsza idealowi w nowszych wersjach. ale jak ktos mysli ze abs skraca droge hamowania to niech sobie lepiej poczyta po co jest abs. w skrocie , abs jest to system antyposlizgowy ktory zapobiega wpadaniu auta w poslizg podczas hamowania. Jak wiadomo do wiekszosci zdarzen podczas wykoywania manewrow na drodze dochodzi w wyniku poslizgu. dopoki mamy przyczepnosc , mamy kontrole nad pojazdem i abs dazy do tego aby miec przyczepnosc i kontrole nad pojazdem. cala reszta to brak umiejetnosci a nie niedoskonalosc sprzetu
ABS ma umożliwić ominięcie przeszkody w czasie hamowania. Jednym słowem nie dopuszcza do blokowania kół wtedy , gdy to jest najniebezpieczniejsze - w czasie omijania przeszkody. ABS nie zabezpiecza przed wpadnięciem auta w poślizg ,przynajmniej nie bezpośrednio.
ABS nie skraca drogi hamowania. ABS zimą jest tak samo przydatny jak i latem, ale w połączeniu z rozsądkiem i umiejętnością oceny sytuacji na drodze. Dlateog zimą trzeba poruszać się wolniej i bezpieczniej, dostosowując prędkość do warunków drogowych.
Omijanie ABS`u imo to błąd, kilka lat temu ABS na lodzie uratował mnie przed najechaniem na czyiś tył ... nie dlatego że pozwolił mi wychamować, ale dlatego że hamując zjechałem szczęśliwie na chodnik i zatrzymałem się na pasie zieleni ...