.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 22:47:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a3 '97] podtrzymanie pradu w radio
PostNapisane: 08.lis.2006 11:10:13 
Użytkownik

Witam wszystkich to moj 1 post na tym forum.
Zalozylem konto bo od nie dawna mam przyjemnosc uzytkowac A3 1997, 1,6 benzyna z instalacja gaz.
Auto sprawuje sie doskonale i nie potrafie wskazac wiekszych wad zwiazanych z eksploatacja.
Ale jakis musi byc powod tego postu:)
W aucie jest radio z CD, jakis tani model CLATRONIC. Gra jak na fabryczne glosniki i klase urzadzenia tak jak ma grac ale problem polega na tym ze radio nie trzyma pamieci. Tzn przy kazdym uruchomieniu silnika kasuje ustawienia stacji radiowych i ustawienia equalizera.
Pytanie proste: jak to naprawic? Czy jest to wina samego odbiornika?
Od razu zaznacze ze to moje pierwsze auto. MAM 0 POJECIA nt elektryki pojazdu tak wiec szczegolowa pomoc wskazana:) W razie dodatkowych pytan moge podac wiecej szczegolow, ale nawet nie wiedzialem co moze byc pomocne przy udzieleniu pomocy wiec na tym skoncze.
Z gory dzieki za pomoc i jeszcze raz wszystkich serdecznie witam.

Ostatnio edytowano 12.lis.2006 14:15:51 przez nivepl, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 11:22:35 
Użytkownik

Cześć!
Witamy wśród szczęśliwych użytkowników AUDI :)
W AUDI do podłączenia radia służy kostka MINI-ISO, w radiu typu CLATRONIC złącze jest standartowe pewnie, więc musi być założona jakaś przejściówka. I tutaj właśnie jest problem. Musisz znaleźć na kostce MINI-ISO wolny przewód z zasilaniem (prawdopodobnie będzie to żółty) który nie przechodzi przez złączkę do radia, dlatego nie ma potrzymania pamięci.
Problem ten był już rozpisywany dokładniej więc polecam opcję ->szukaj<-

Pozdrawiam
KristofSX

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 11:53:06 
Użytkownik

Dziekuje za bardzo szybka i konkretna odpowiedz i przepraszam ze nie skorzystalem z opcji szukania ale szczerze to nawet nie wiem jak nalezalo sformulowac zapytanie. Dla mnie to czarna magia i dopiero sie wzdrazam, obiecuje poprawe:)
Mam kolejne pytanie:
rozumiem ze po prostu bede musial znalezc wyjscie zasilajace kostki i podlaczyc je pod kostke radia. Znam sie na komputerach i tam jest taka zaleznosc ze nie da sie spieprzyc podlaczenia bo jak cos nie pasuje to znaczy ze to nie ta dziurka:)
czy tu jest mozliwosc ze jak zle podepne jakis kabelek to radio szlag trafi? a jesli tak to na co mam uwazac?

Już wiem jakie to radio, zczytalem model:)
Clatronic Car radio with CD player AR 661 CD/RDS/MP3
z tego co wyczytalem to jest tam standardowe lacze ISO

czy bede mial problemy zeby to samemu podlaczyc?:)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 12:47:14 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Żółty przewód do stałego plusa.To wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2006 10:52:11 
Użytkownik

korzystając z wolnej chwili w miniony weekend postanowilem wziac sie za zabawe z radiem. Wg waszych porad i znalezionych schematow dobralem sie do sprzetu:)
Rzeczywiscie tak jak opisywal @KristofSX od standardowej kostki ISO odchodzi pelno przewodow i przejsciowek i do samego radia wchodzi mala kostka. Rowniez zauwazylem ze rzeczywiscie wychodzacy zolty przewod jest po prostu zatasmowany izolazja i nie placzony z kostka. Tak jak mowiliscie od razu na krotko spialem zolty kabelek z malej kostki z tym wychodzacym z duzej kostki i podlaczylem radyjko.... pierwsza proba wszystko OK, radyjko ladnie gra, wszystkie kolumny nadal graja. Czas na testy: zaprogramowalem 2 stacje radiowe, wylaczylem radyjko, zdjalem panel i wylaczylem kluczykiem. Odczekalem pare sekund i ponowne odpalenie. WOW, wszystko dziala! Jest ok, kolejnych klika prob wylaczania i wlaczania silnika pamiec nadal trzyma:)
Radosc niestety trwala tylko 10 minut po ktorych pojechalem na stacje benzynowa. Zatankowalem i odpalam samochodzik i...... klapa:( pamiec zzerowana, radyjko nic nie zapamietalo. Nie wiem w czym moze lezec problem.
Wymyslilem zeby moze bezposrednio podlaczyc wychodzacy zolty kabelek z kostki ISO do malej kostki wchodzacej do radia bo mimo ze obecnie niby sa podlaczone to po drodze jest pare polaczen ktore moga sprawiac ze nie dziala:/
Odezwe sie jak bede mial czas znow pogrzebac i zdam relacje z postepow:)

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2006 12:45:19 
Użytkownik

Spróbuj podłączyć pod gniazdo zapalniczki.To musi być + który ma napięcie niezależnie od załączonego zapłonu.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 06:58:03 
Użytkownik

do radia z reguly dochodza dwa plusy jeden zalezny od stacyjki a drugi nie tak jest w wiekszosci aut, po prostu zobacz ktory jest niezalezny i podlacz go do zoltego i czerwonego w radiu i po sprawie..aha bron Boze nie podpina pod zapalniczke!!!chyba ze masz ochote na dluzsza robote..;))pozdro

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 10:09:55 
Użytkownik

Cytuj:
aha bron Boze nie podpina pod zapalniczke!!!chyba ze masz ochote na dluzsza robote..)pozdro

Why not??

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2006 01:02:54 
Użytkownik

Why not??chocby pomysl co bedzie gdy zechcesz uzyc zapalniczki podczas gdy radyjko cyka...teoretycznie nic to nie przeszkadza ale...u mnie bylo inaczej (pojaralo kabelki)(mam tu na mysli zolty kabel czyli podtrzymanie pradu nie glowny czerwony)nie mowiac juz ze trzeba uwazac co podpinasz pod gniazdo zapalnika - jesli z niego korzystasz, poza tym czy tak trudno znalezc niezalezne zrodlo pradu???think twice before u slice...;))pozdr

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Strefa czasowa: UTC + 1