.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 23:14:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe radyjko - jakie?
PostNapisane: 08.lis.2006 00:38:11 
Użytkownik

Przyszedl czas na nowe radio - sprzedalem mojego pionka deh-5730 i szukam nowego.
Moj sprzet to zupelnie podstawowy zestaw:
Glosniki przednie z tweeterami: PowerBass
Napedza to wzmacniacz Alpine V-12 no i jakis sub do tego.
Brakowalo mi w moim pionku ze nie moge sterowac glosnikami i subem - zdjąć z glosnikow praktycznie bass, a dac go tylko na suba - wiec taka opcja wskazana w nowym radyjku.

Jaki przedzial cenowy - sa dwie opcje

1.Zwykle radio do kwoty ok. 1000-1300zl

2. Radio z LCD za ok 2.500zl

Ad.1
Jest tego na rynku i chyba warto postawic na Alpine - seria CDA-98xx - ale strasznie duzo tego i nie wiem w sumie co dobre bo wszystkie praktycznie maja podobno parametry
A cyferki sie przestawiaja i oscyluja od 1000 do 2000zl
CDA-9852RR; CDA-9853RR; CDA-9854RR; CDA-9852RR itd. I jakies modele typu CDA-9855R ale to chyba tylko wersja na USA i w polsce nie bedzie dzialac poprawnie radio?

Wizualnie podoba mi sie rowniez: PIONEER DEH 9800BT i podobno super brzmi ale kosztuje majatek :(

Patrzec na inne firmy rowniez czy nie warto?

Ad.2
Radio z wysuwanym LCD - czyli zabawka dla duzych chlopcow - filmy, teledyski i mozliwosc podlaczenia konsoli.
Czesto podrozuje z pasazerami wiec by sie sprawdzilo.
Tutaj juz male pole do popisu
Moje uwage zwrocily dwa modele:

-PIONEER AVH 6500 - radio ktore ma dodtakowo puszke sterujaca bez niej odtwarza tylko dvd, ale niestety jest malo tego na allegro - obecnie 1 szt. i chora cena do tego bo gosc chce 3tys zl - plus ma taki ze ma mozliwosc sterowania dzwiekiem - sub itd. oto mi chodzi

-PIONEER AVH-P5700 - tutaj plus ze za 2.5tys mozna kupic nowe takie i nie trzeba puszki ale niestety nie ma mozliwosc sterowania dzwiekiem jak w modelu wyzej :( - a moze cos zle czytam?

Jeszcze jakies inne modele?

Rozbieznosc duza ale jestem w stanie zainwestowac wiecej ale tylko dla monitora LCD.

Bede wdzieczny za wskazowki i odpowiedzi od ludzi posiadajacy dany sprzet i ew. uwagi na jego temat

Nie mam zamiaru jezdzic na zawody - radio dla zwyklego uzytkownika do zwyklego sluchania ew. ogaldania :)

Tytuł: Re: Nowe radyjko - jakie?
PostNapisane: 08.lis.2006 22:06:15 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
(A)rturo napisał(a):
CDA-9852RR; CDA-9853RR; CDA-9854RR; CDA-9852RR itd. I jakies modele typu CDA-9855R ale to chyba tylko wersja na USA i w polsce nie bedzie dzialac poprawnie radio?
Właśnie po dogłębnych poszukiwaniach kupiłem Alpine CDA 9855R.Jest to najwyższy model z serii swing, czyli serii zawierającej pozostałe modele Alpine które wymieniłeś na ten i zeszły rok.Większość Alpinek CDA 9855R sprzedawanych w Polsce ma normalne radio z RDSem , a nie amerykańskie, bez RDSu.Mogę ci polecić to radio, bo w tej kasie nic lepszego nie znajdziesz.Na Allegro koleś wystawia teraz ten model za 1499zł nówka sztuka i jest to rekordowo niska cena.Wątpię że gdzieś taniej znajdziesz.To link do tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item138132055_alp ... reki_.html
Koleś chyba pewny bo ma tylko jednego nieistotnego negatywa.Piszesz że masz wzmaka Alpine V12.Łącze wzmacniacza umożliwia łatwe przyłączenie maksymalnie 8 wzmacniaczy V12 serii 2005 (4-kanałowych i/lub monofonicznych) do radioodtwarzacza, na którego wyświetlaczu są wówczas wyświetlane bieżące dane poszczególnych wzmacniaczy (jak na przykład temperatura, napięcie i stan) oraz ostrzeżenia.Masz do wyboru 512 kolorów przycisków,tych głównych, oczywiście idealnie pasująca audikowska czerwień też jest.Używane w b. dobrym stanie wyrwiesz może za ok 1200 zł ,choć jest to bardzo trudne, bo mało kto się tego pozbywa.Więc myślę że lepiej dołożyć i kupić to nowe z powyższego linka.Radio to posiada opcję sterowania głośnością i korekcją głębokości basu.

Moją rozbudowę zacząłem od tego modelu i jestem na bank przekonany że dokonałem właściwego wyboru.Oglądałem i słuchałem wcześniej inne Alpinki ,Clariony i ten wydaje mi się najlepszy za tą kasę.Już na seryjnych głośnikach i zwykłym subie i wzmaku gra to pięknie.Teraz pora na przód ,głośnik basowy(obudowę sam zmajstruję) i wzmak.Tu masz jeszcze stronę producenta Alpine

http://www.alpine.com.pl/content/cms/in ... &details=1

To tyle ,jeśli chodzi o Alpine i ten przedział cenowy.

3maj się.

Ostatnio edytowano 09.lis.2006 02:20:36 przez K@mil, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 23:52:25 
Użytkownik

Jak już K@mil słusznie podpowiedział ta Alpinka jest bardzo dobra. Wyczerpał temat więc nie poruszam tej kwestii...

Nie chcę, żebyście myśleli, że jestem monotonny, ale Pioneer DEH-P77MP to na prawde dobre radio, za dobre pieniądze (połowę mniejsze)... Co prawda nie ma korekcji czasowej i możliwości łączenia ze wzmakami, ale pozostałe rzeczy, takie jak sterowanie subwooferem (łączenie z częstotliwością i fazą) i filtry HPF (do obcięcia basu z głośników) ma, co nie często się zdarza w tej klasie cenowej. I jeszcze przetwornik Burr-Brown...
Tu przykład (albo mój podpis): http://www.allegro.pl/item139546751_pio ... glad_.html

I jeszcze nowsza wersja tego modelu. Może droższa, ale ma już wszystko czego dusza pragnie...
Pioneer DEH-P88RS http://www.allegro.pl/item139567792_koz ... wieku.html

Pozostałe organiczne cuda nie dość, że kosztują fortunę, to jeszcze wyglądają ładnie tylko na wystawie sklepowej. Po wsadzeniu do samochodu będziesz zalepiał plastrem wyświetlacz w nocy... Oszaleć można... I po co komu taki wyświetlacz!?

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 00:55:19 
Użytkownik

Heveliusz; K@mil: dzieki - czyli sprawe nr 1 mam zalatwiona a co z opcja nr 2 moze ktos ma doswiadczenie?

Bo sprawa nr 1 to naturalnie alpinka CDA-9855R - tylko gdzie tam sa jakies przyciski typu 1234 chodzi o zakodowane stacja? Bo co ten bialy pasek na dole?

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 01:08:13 
Użytkownik

To jest jedyny minus tej alpiny... Dotykowy pasek... Podobno nie sprawdza się w praktyce - jest niewygodne.. .Ale nadrabia dźwiękiem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 01:11:06 
Użytkownik

czyli co on sie podswietla czy co?
Nie mogli zrobic zwyklych przyciskow?
W starym radiu mialem poblem z trafieniem w przycisk a teraz jakis pasek dotykowy ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 01:57:03 
Użytkownik

To radio ma minusy ,ale nie pasek. Pasek jest super, jak dla mnie przynajmniej. Bardzo ciekawe, nowoczesne rozwiązanie. Na początku trzeba się przyzwyczaić,ale to trwa 5minut.Najpierw głównymi przyciskami,lub pilotem, wybierasz główne opcje, które masz na wyświetlaczu,np. /play/pausa/do przodu/do tyłu/ ,następnie jeżdżąc palcem po pasku podświetlasz jedną z tych opcji i wybierasz klikając jak myszką.Pasek nie jest podświeltany. Mniej ciekawym,a raczej zbędnym bajerem jest ustawianie wyświetlacza pod różnymi kątami, gdyż i tak wyświetlacz wygląda najlepiej w naturalnej pozycji. Poza tym przełączając utwory, tytuł i nazwa autora ukazuje się po kilku sekundach na wyświetlaczu, a nie od razu i to mnie denerwuje najbardziej :< Jest oczywiście playlista,ale po wybraniu piosenki ,playlista znika. Zbędnym bajerem jest też połączenie z i-podem. Napewno prawie nikt z tego nie korzysta. Choć może jakbym miał i-poda , myślałbym inaczej. Kolejnym minusikiem jest polska instrukcja obsługi dołączona do zestawu. Nie ma opisu obsługi zaawansowanych opcji i ustawień. Ale łatwo samemu się połapać. No i pokrętło głośności nie jest chowane, jak w niższych modelach...no i nie może być chowane bo klikając w to pokrętło też przełącza się niektóre opcje :D .Poza tym same plusy. Pozdrawiam. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 12:03:12 
Użytkownik

K@mil: acha czyli juz wiem coraz wiecej
A jest moze opcja pause? bo denerwuje mnie jak ktos do mnie dzwoni i musze scisac pokretlem radio

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 15:38:40 
Użytkownik

Opcja pause jest na pasku i osobnym przycisku. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 16:54:37 
Użytkownik

w twoim pionnierze była szukana przez ciebie opcja.

...Lepiej rzadzić w piekle niż być sługą w niebie...

-Racing Night Group-

Tytuł:
PostNapisane: 11.lis.2006 21:08:57 
Użytkownik

Jesli dalej szukasz radia to odezwij sie na gg 1323732 pozdrawiam bartek

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 03:32:22 
Użytkownik

Ok dzieki panowie udalo mi sie kupic pionka avh-p6500 w bardzo dobrej cenie
Obecnie czekam jeszcze na jeden kabelek - ale sprawdzalem bez wzmacniacza i gra pieknie - napewno o 100razy lepiej niz poprzednie radio.
Teraz tylko wywalic ta badziewna tube i zrobic zabudowe w boczku na ladnego suba :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2006 22:19:31 
Użytkownik

Obrazek

Ba! Nawet filmik jest :)

http://www.cimoch.org/radio1.avi

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2006 23:47:44 
Użytkownik

Wszystko leży jak należy :peace: Do kolorystyki deski rozdz. też pasuje.Nie wychodziłbym z garażu przez tydzień z taką zabawką. MP3 chodzą na tym? Czy jest prosty w obsłudze ?

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2006 23:52:41 
Użytkownik

Wszystko chodzi
mp3 dvd plejka tv gps
Poruszanie sie intuicyjne
Tylko teraz widze ze nie potrzebnie ladowalem 13cm z przodu :(
Bylo dolozyc z 400zl i zrobic miejsce na 165mm

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2006 01:36:57 
Użytkownik

Ja tam polecam Alpiny z serii 79xx, zwłaszcza 7909 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2006 11:00:26 
Użytkownik

iNTELL a co Cie tu sprowadza ?:) czyzby vito zaminiles na audi ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2006 12:09:06 
Użytkownik

Hehe no tak się złożyło że V-Klasy mam już dość, a teraz, patrz podpis ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2006 14:03:48 
Użytkownik

No ładnie ładnie, bardzo ładnie :) i ta a8 i 09 tez mi sie podoba :)

Strefa czasowa: UTC + 1