To_JA_! napisał(a):
W AEL regulacja turbo jest upustowa a siłownik przy turbinie ma ciśnienie doładowania podpięte z obu stron, tyle że od stony "domykającej " przez zawór regulacyjny. Podłączenie bez zaworu powinno spowodować nadmierne ciśnienie podczas rozpędzania pojazdu już przy przekroczeniu 2200 obr/min, wtedy masz reakcję w prądzie N75 wartość rośnie do około 40-70 %, w twoich logach tego nie ma więc nie osiągasz w ogóle ciśnienia regulacji. Jezeli takie same wartości uzyskasz przy połączeniu wężyków "bez zaworu" to znaczy że masz zawieszony (albo uszkodzony,nadpalony, mocno nieszczelny) zawór upustowy turbiny lub padniętą turbinę. Jeżeli tylko zawiesił się (może lekko zardzewiał) zawór , to musisz go rozruszać. Domknąć zawór można b łatwo podłączając na krótko sprężone powietrze (3-5 bar) do wężyka zailającego zawór upustowy od N75, niestety żeby wykonać ruch przeciwny musisz wykręcić stalową rurkę łączącą zawór z ślimakiem turbiny, wówczas możesz "dmuchać" raz z jednej raz z drugiej strony i rozruszać zawór.
Przy lekko nieszczelnym zaworze regulacja zmieniała nastaw na większy od 5% prz około 2700obr/min podczas rozpędzania na 3biegu. Dla twoich wyników myślę że zawór całkowicie wisi lub pękła mu sprężyna domykająca.
Pozdrawiam Tomek
ps. Powodzenia!
Czy da rade wyjąc sam zawór żeby go na wierzchu rozebrać, wyczyścić i rozruszać ewentualnie wymienić sprężyne ? Jeszcze tego nie oglądałem i nie wiem do końca jak to wygląda.
Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam