Mój sąsiad stwierdził, że jako 50 letni fan motoryzacji sam na własną ręke kupi sobie auto w niemczech. Szukał u mnie w internecie na mobile i scoucie i znalazł coś ale nie chciał pokazać co bo ja w tym czasie też szukałem auta w podobnych pieniądzach i bał się, że moge go wyprzedzić.
zapisał sobie adres i pojechał. Na drugi dzień widze u sąsiada na wjeździe OKULARA 220 CDI. Ładny srebrny z 1999r. Nowy tył nowe lusterka. Piękny poszedłem pochwaliłem, tylko ten kolor był jakiś taki za ładny. Ale spoko.
Dwa dni później siedzę u kumpla w lakierni i przyjeżdza sąsiad. poprosił o namieszanie koloru do auta bo zakładał zderzaki od avanquarda i potrzebował je przemalować. Wzieliśmy z kumplem płatkiz kolorami MERCEDESA i poszliśmy dobrać odcień. Szukamy szukamy, przewertowaliśmy te próbki z 10 razy i ni w cholere numer koloru podany na aucie nie pokrywa się z kolorem w próbkach. Czyli kod koloru napisany na aucie miał inna wartość, niż identyczny kolor w próbkach.
Po 0,5 godziny zażartowałem, żeby sprawdzić w kolorach TAXI. To był strzał w dziesiątke. Ten okular był wyprodukowany i eksploatowany jako TAXI. Dla sąsiada to był szok trzasnął maską i pojechał.
PS: nie chciał farby.
Jakoś się z tym pogodził i pościemniałem go jak mogłem, że może to była taxa ale może miała najechane z 250k i przemalowali żeby łatwiej sprzeadć, że podzespoły pewnie nie będą w złym stanie. Ale był jeszcze jeden problem. Auto zimne bardzo ciężko paliło. A jak zapalało to całe się trzęsło. Więc stwierdziliśmy, że najlepiej pojechać na wymianę oleju i filtrów.
Sąsiad pojechał i chłopaki po zdjęciu osłony z pod silnika wyciągneli karteczkę z wymiany oleju z 2003r ze stycznia na której było napisane 485,000 kilometrów. W 2003 ROKU!!!!!!!!!!!! Nie zapominajmy, że do tej pory mieliśmy jeszcze 2004 i 2005 rok. TO DWA LATA TEMU!!!! ILE MA TERAZ NAPRAWDE. mysłe, że około +200,000 kilmoetrów
. TO DAJE prawie 700 000. Sąsiad jest załamany i auto stoi na komisie. SZKODA CHŁOPA.
WIĘC PILNUJCIE SIE PANOWIE I PANIE BO:
"Nie wszystko złoto co się świeci"
PoZdRaWiAm