.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 20:53:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Opony zimowe w Niemczech od kiedy do kiedy...
PostNapisane: 14.lis.2006 14:51:28 
Moderator

Jaki jest okres w którym obowiazkowo powninniśmy mieć zimowe opony poruszając się po zachodnich drogach?

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 15:10:28 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
-> wybierasz sie gdzies paniczku ? Jeszcze o takim czyms nie slyszalem wiec chetnie tez sie dowiem bo jak w lutym bede mial smigac na 19'' do polandii to moga sie przyczepic w niemcowni :(

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 15:27:36 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Akurat w niemczech nie sa wymagane, ale w innych krajach róznie z tym jest , zerknij tutaj -> http://www.psm.pl/wykazy/lancuchy.html

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 19:30:37 
Użytkownik

Oo byłem przekonany że w Niemczech trzeba posiadać opony zimowe ale skoro tak to przynajmniej nie muszę się stresować mandatem..

U mnie będzie ciekawie bo jadę na letnich 20 grudnia..

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 22:56:20 
Użytkownik

w niemczech nie sa wymagane ale mozesz nie zostac wpuszczony na terytorium niemiec np. jak bedziesz wjezdzal w sniezyce lub gololedz, porostu straznik stwierdzi ze stanowisz zagrozenie i cie nie wpusci.
wiem bo kiedys kumpla nie wpuscili, tylko ze to bylo za czasow sprzed UE.

z krajow w ktorych jest obowiazek to np. na Litwe nie wjedziesz bez zimowek od 1 listopada.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2006 23:19:50 
Użytkownik

arturro_mitsu napisał(a):
w niemczech nie sa wymagane ale mozesz nie zostac wpuszczony na terytorium niemiec np. jak bedziesz wjezdzal w sniezyce lub gololedz, porostu straznik stwierdzi ze stanowisz zagrozenie i cie nie wpusci.
wiem bo kiedys kumpla nie wpuscili, tylko ze to bylo za czasow sprzed UE.

z krajow w ktorych jest obowiazek to np. na Litwe nie wjedziesz bez zimowek od 1 listopada.

To akurat mi nie grozi bo wjadę do Niemiec z prędkością 160 km/h i nie mam zamiaru się zatrzymywać..
Gorzej będzie z powrotem.. :/ ... będę się modlił o pogodę.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2006 08:42:56 
Moderator

Hmm różnie piszą na ten temat. Zobaczcie tutaj.
http://wiadomosci.moto.pl/mod.php?dir=w ... 6,Aktualności&opcja=wiadomosc&pozycja=0

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2006 18:39:41 
Klubowicz

W Niemczech są wymagane opony zimowe, a brak ich kosztuje 40 EURO. Właśnie wróciłem od zachodnich sąsiadów :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2006 19:34:16 
Użytkownik

Auto: Audi RS4 B7 Avant
W niemczech nie ma wymagań co do opon zimowych. Co ciekawsze w wiekszosci landów niemcy używają opon tzw wielosezonowych przez caly rok.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2006 21:55:35 
Użytkownik

Dave napisał(a):
W niemczech nie ma wymagań co do opon zimowych. Co ciekawsze w wiekszosci landów niemcy używają opon tzw wielosezonowych przez caly rok.

lenoks napisał(a):
W Niemczech są wymagane opony zimowe, a brak ich kosztuje 40 EURO. Właśnie wróciłem od zachodnich sąsiadów :peace:

o wkoncu niech ktos sie zdecyduje i przestanie piep... glupoty jak nie jest pewny tego co pisze:<

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2006 22:26:39 
Użytkownik

www.oponytanio.pl napisał(a):
Opony zimowe w Niemczech nie są obowiązkowe. Zaznaczyć jednak trzeba, że podczas jazdy na oponach letnich w czasie zimy mogą powstać problemy prawno-ubezpieczeniowe, w szczególności przy ubezpieczeniach autocasco.

ale

Moto T@rget napisał(a):

Opony zimowe obowiązkowo ?
Wprowadzenie stosownych zmian w niemieckim kodeksie drogowym może spowodować obowiązek używania opon zimowych. Izba wyższa parlamentu, Bundesrat w połowie grudnia planuje dokonać wpisu do kodeksu o treści:"Należy dostosować wyposażenie pojazdów drogowych do warunków zimowych." Ponadto kierowcy będą zobowiązani do posiadania niezamarzającego płynu do wycieraczek. Przewiduje się, że mandat za jazdę zimą bez zimowego ogumienia mógłby wynosić 20 euro. W przypadku gdyby brak odpowiedniego ogumienia spowodował utrudnienia w ruchu, mandat może wtedy wynieść 40 euro. Jednakże ministerstwo uspokaja, że nowy przepis nie będzie oznaczał powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych. Problemem dla urzędników jest podobno określenie definicji zimy na terenie całego kraju. Za wprowadzeniem tego typu zmian w kodeksie drogowym jest niemiecki automobilklub ADAC. Jak wynika z danych około 20 mln z 45,4 mln pojazdów w Niemczech nie zmienia ogumienia na zimę.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2006 02:16:51 
Klubowicz

wielosezonowe, nie potrzeba, potrzeba itd, itp...

sytuacja ma sie tak... jesli posiadasz nowe opony letnie, nowe czyli na obecna chwile rok produkcji 2006, mozesz przejezdzic jeden sezon zimowy bez zakladanie zimowek...
w sytuacji jednak kiedy w okresie zimowym jadac na letnich bedziesz mial kolizje nie bedzie zadnego tlumaczenia : to nie z mojej winy
jestes odrazu traktowany tak jak po wypiciu alkoholu... zero praw, Du bist shuld :/

na 100% jest tak na Bawarii...

byla zima zaparkowalem swoje c4 w podziemnym garazu... pijany rusek rozpierdzielil mi caly tyl, auto do kasacji... policjant pierwsze co zrobil jak wysiadl z auta to sprawdzil jakie opony mial rus... ja do policjanta, ze tamten jest pijany, a polizei swoje... opony... pomimo tego, ze byl to podziemny garaz gdzie bylo sucho...

tak wiec Panowie zimowki na buty jesli chcecie uniknac nieprzyjemnosci, tak jak napisal arturro... poprostu moga Was zawrocic i juz...

pozdrawiam

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2006 08:11:28 
Użytkownik

Auto: Audi RS4 B7 Avant
Ludzie mieszacie strasznie. Jak narazie obowiazku nie ma a czy go wprowadza to czas pokaze takze przestancie siac panikę. Najwazniejsze jest aby opony były w dobrym stanie i tyle.

Oczywiscie zaznaczyc trzeba ze sa rejony w Bawariii, Badeni Wurtenbergii gdzie w terenach gózystych trzeba miec łańcuchy ale to juz inna sprawa i chyba znana wszystkim.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2006 13:42:00 
Użytkownik

dzis jednak znalazlem taki link: http://moto.wp.pl/kat,55194,wid,8601829 ... caid=12b16
z ktorego wynika ze jednak te przepisy juz obowiazuja, sam juz nie wiem jak jest w niemczech.
zreszta sam zawsze mam zimowki zima, wiec w sumie jest mi to obojetne :)

GALERIA
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1