.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 14:21:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4] Woda w kabinie
PostNapisane: 05.lis.2006 18:48:11 
Użytkownik

Witam i mam pytanko. Mianowicie przez ostatnie parę dni deszczu pojawiła mi się woda na prawym tylnim dywaniku. Wykluczam przeciek pomiędzy drzwiami a karoserią bo boczek jest suchy, woda jest tylko w korytku. Może są tam jakieś zatkane kanaliki do odprowadzania wody albo nie zatkane dziury technologiczne spotkał się ktoś z czymś takim już w audi C4 z roku 94.
Dodam że czytałem archiwum ale pisano tam o przeciekach np. z linek od otwierania maski chyba w b4 ale nic na temat konkretnie mojego problemu.

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 16:25:48 
Użytkownik

a więc tak co do mokrego dywanika w C4
to woda może bez problemu przepłynąć gąbką z przeniej części
co do boczka to w c4 raczej nie ma szans bo jest plastikowy i dolega do uszczelki (nie drzwi tylko boczek zamykają dziurę drzwiową)

ja bym sprawdził to tak

na początek odkręć i unieś całą wykładzine z przodu i z tyłu sprawdz czy z przodu gąbka nie jest mokra

potem wrzuć tam coś między podłogę budy a gąbkę (ja użyłem puszki sprayu do kokpitu) żeby się suszyło

co do miejsc cikniecia to
przód skrzynka bezpieczników
linka maski
i otwór a raczej wkładka otworu który odprowadza wodę z podszybia czasem jest luźna bo to plastik obsadzony w stali i cieknie tamtedy trzeba uszczelnić

z tyłu raczej nie ma gdzie cieknąć jeśli fura nie bita a jak bita to już wszędzie może cieknąć najłatwiej wykręcić fotel podnieść wykładzinę na pionowo zamknąć drzwi i patrzeć ską leci jak ktoś polewa albo podczas jazdy w deszczu

ważne jest to ze ja miałem tak że woda ciekła z przodu ale pierw zobaczyłem wodę na tylnym dywaniku

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 23:40:51 
Użytkownik

piotrek16v napisał(a):
a więc tak co do mokrego dywanika w C4
(...)

Oki wielkie dzięki jak tylko będę miał chwile to będę szukał na razie OOOO stoi w garażu wyjadę nią dopiero jak będzie wszystko dociągnięte tylko że zona mnie już męczy bo to dla niej jest.
I jeszcze parę sprostowań bo trochę źle opisałem problem.
Woda pojawił się za fotelem pasażera, pisząc „boczek” miałem na myśli bok korytka na nogi, co do przeszłości auta to jestem pewien że nie było „bite”.
Dzięki
Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 10:51:00 
Użytkownik

jeśli nie było bite to bedzie łatwiej ale jak juz napisałem najszybciej bedzie wyjąć fotel i odchylić całą wykładzine szybciej wyschnie i szybciej sprawdzisz skąd leci
bo jeśli gabka wykładziny jest mokra to nie wyschnie sama bez podnoszenia (no wyschnie ale chyba za rok a smród kiszonej wody bedzie non stop)

Tytuł: Woda w kabinie
PostNapisane: 10.lis.2006 18:56:18 
Użytkownik

Jezeli jest to prawy tylni dywanik, to linka pokrywy silnika wypada, jest z lewej strony.
Powodem może być zatkane odprowadzenie wody w przegrodzie pod szybą. W A4 woda będzie się gromadziła pod akumulatorem. Jeżeli masz klimę to poprzez przepust przewodów (rurek) do parownika, woda będzie się dostawć do kabiny i zawsze najpierw zobaczysz ją w tyle, a jeżeli będzię jej wystarczająco dużo zobaczysz z przodu.

P.S. Czy może ktoś wie, gdzie jest odprowadzenie wody z klimy w A4 model 96r. Robiłem przekładkę klimy, wszystkie przepusty były a tego nie znajduję.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2006 12:39:17 
Użytkownik

jesli wiesz to napisz jak dostać się do tych rurek upustawych parownika klimy w C$ jak to znaleźć bo ja nie mogę

Tytuł: Przepust
PostNapisane: 18.lis.2006 20:06:58 
Użytkownik

[quote="piotrek16v"]jesli wiesz to napisz jak dostać się do tych rurek upustawych parownika klimy w C$ jak to znaleźć bo ja nie mogę[/quote]

Podniesiesz maskę silnika i od strony pasażera pod szybą koło filtra przeciwpyłowego klimy wchodzą dwie aluminiowe rurki, które prowadzone są lewą stroną i idą do sprężarki klimy. Tak jest w A4. Możesz też sprawdzić czy woda nie dostaje się przez wlot powietrza pod filtrem. Może słabe uszczelnienie, albo zatkane odpływy wody np. przez liście lub inne śmieci.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2006 01:01:45 
Użytkownik

masz spust wody zatkany pod maska pod podszybiem

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2006 12:33:27 
Użytkownik

ale piszesz o spuście wody tym mniejwięcej na środku rynny podszybia tam mam wyczyszczone
chodzi mi o spust wody ze skrzynki w której jest parownik u mnie za przednim prawym kołem jest rurka która wypuszcza skropliny z parownika i w to lato przestało z niej kapać gdy klima jest włączona więc podejrzewam że się zatkała dmuchałem z kompresiora w nia ale cos nieźle ją zatkało niestety nie potrafię zlokalizować którędy te rurki biegną i wogóle gdzie sa podłączone do skrzynki parownika żeby zobaczyć gdzie się zatkały

Strefa czasowa: UTC + 1