.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 15:51:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [all] Świece bez podkładki
PostNapisane: 20.lis.2006 14:18:33 
Użytkownik

Właśnie kupiłem dla swojej niuni Świece Beru UXK79 i już miałem zabierać się za wymianę gdy zobaczyłem, że nie posiadają one podkładki tylko stożkowe wyprofilowanie. Teraz mam dylemat czy brać się za wymianę domowym sposobem, czy lepiej pojechać do warsztatu, żeby dokręcili je kluczem dynamometrycznym (nie chciałbym uszkodzić czegoś dokręcając normalnym kluczem skoro nie ma poddającej się pod naciskiem podkładki)

Macie jakieś doświadczenia z takimi świecami? Da się je bezpiecznie zakręcić bez odpowiednich narzędzi?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2006 14:36:29 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Świece zostały źle dobrane.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2006 16:56:39 
Użytkownik

Czy mógłbyś bardziej uzasadnić swoją odpowiedź? Według katalogu Beru do silnika NE pasują: Z12 i właśnie UX79.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2006 17:13:04 
Użytkownik

percozus napisał(a):
Czy mógłbyś bardziej uzasadnić swoją odpowiedź? Według katalogu Beru do silnika NE pasują: Z12 i właśnie UX79.

Świeca którą Ci sprzedano może i ma kilka podobnych wartości do oryginalnych ale różnica uszczelnienia dyskfalifikuję ją z montażu w Twoim aucie.
Uszczelnienie musi być na podkładce bo takie świece od zawsze były dedykowane do Twojego silnika.

Druga sprawa to ilość elektrod.Twoje beru mają ich 4.Powinny być 3.
Ktoś sprzedał Ci świece Beru z lini "cód świece 4 elektrodowe".

I o ile się nie myle te co dostałeś sa na klucz 16mm a powinny być na 21mm.

Moja sugestia jest taka abyś spróbował zamienić te świece na jedyne właściwe czyli NGK VL1 (BUR6ET) nawet z tego względu że Beru jest słabą firmą jeśli chodzi o świece zapłonowe iskrowe.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2006 20:09:01 
Użytkownik

Wszystko niby jest ok, tylko powiedz na jakiej podstawie twierdzisz, że te świece nie pasują do tego silnika skoro na stronie www.beru.com jest jasno napisane, że pasują. Piszesz, że od zawsze były dedykowane świece z podkładką, ale czy możesz podać na jakiej podstawie opierasz swoje zdanie? Szczerze mówiąc jeśli to co piszesz jest prawdą, to chciałbym mieć coś czym mógłbym poprzeć swoją prośbę o wymianę świec w sklepie. Tym bardziej, że te już założyłem.

Aha czy w takim razie, do świec bez podkładki głowica musi być jakoś specjalnie przygotowana (chodzi mi o to czy musi posiadać jakiś frez lub coś w tym rodzaju, żeby taka świeca pasowała)?

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2006 20:30:47 
Użytkownik

Cytuj:
tylko powiedz na jakiej podstawie twierdzisz,

Na podstawie wieloletniego doswiadczenia i katalogu NGK.

Cytuj:
że te świece nie pasują

Nie stwierdziłem że nie pasuja tylko że są źle dobrane.Ale inaczej moze to ujme.Bo jednak katalogowo bedzie ok.

W pewnym momencie lat 90 producenci zaczeli wprowadzać masę cudownych patentów.Między innymi świece wieloelektrodowe ,świece irydowe,platynowe,do gazu etc.Zastosowanie znajduja prawie w kazdym modelu auta.Jednak konstrukcja wielu silników nie pozwala na stosowanie swiec innych niz te które zaleca producent.
Kilkadziesiąt razy wywalałem klientom te świece z silników a powodem była nierówna praca silnika a czasami nawet niemożliwośc jego odpalenia.

Jak mozesz to sprawdź że świeca która kupiłes jest takim samym wynalazkiem jak Bosch + czy Brisk Silver.
Te świece nie mają zamienników na zwykłe świece.

I jeszcze sprawa tego uszczelnienia.Ta świeca bedzie pasować bo musi.Ale w przypadku uszczelnienia stozkowego stożek powinien również znajdować sie w komorze świecy.A tam go nie ma.Powierzchnia jest płaska.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2006 19:08:36 
Użytkownik

Rzeczywiście masz rację. Te świece są do innego silnika. Nie zwróciłem uwagi, że są dwa modele UX79 i UXK79 różniące się właśnie typem osadzenia w głowicy. Tak to jest jak spotkają się dwa barany; jeden nie wie co sprzedaje, a drugi ślepo mu wierzy :( Dziś oddałem świece do sklepu i już nie będę kombinował, kupuję NGK.

Pozdrawiam i dzięki za rozjaśnienie sytuacji ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2006 10:24:41 
Użytkownik

Dlatego ja zawsze najpierw szukam (pytam) na forum a dopiero potem gadam ze sprzedawcą czy mechanikiem. Tym bardziej gdy widzę jak tenże sprzedawca ma problem z ustaleniem który to ja mam model samochodu i muszę mu palcem pokazać w jego katalogu.

Strefa czasowa: UTC + 1