wujek napisał(a):
Moje Audi jest z 97 roku. Jeśli chodzi o kabelki to sprawdzałem wszystkie, które dochodzą do kostki ISO i raczej jest niemożliwe, że jest wśród nich kabelek do wzmacniacza antenowego. Poza masą i zasilaniem radia w 12V dochodzą do kostki przewody regulacji podświetlania deski rozdzielczej oraz dwa przewody które nie do końca wiem do czego służa, ale fakt iż jest na nich napięcie 12V świadczy że napewno nie zasila sie nimi wzmacniacza anteenoweego. Dlatego też zastanawiam sie czy faktycznie nie jest potrzebny separator który da napięcie 12V na kablu antenowym? Sprawdzałem też ten wzmacniacz, który jest z tyłu w podsufitówce i tam oprócz zasilania go zwykłym przewodem, wyrażnie jest narysowane że 12V powino wchodzić z przewodu antenowego. A może taki separator już gdzieś jest w aucie schowany, bo jak zmierzyłem wyjście antenowe w oryginalnym radiu to upewniłem się że oryginalne radio napiecia nie podaje na antene. POMOCY !!!
Pin 5 czarnego złącza ISO odpowiada za podanie +12 V po załączeniu radia. Steruje to anteną zewnętrzną lub właśnie wzmacniaczem antenowym.
W twoim roczniku zasilanie idzie po osobnym kablu (nie po kablu antenowym) do wzmacniacza.
Problemem w antenach zewnętrznych w avantach było palenie się podstawy anteny, która ma wbudowany wzmacniacz.