"daroC4"Gaz jest tanszy owszem ale czy jazda na nim napewno wychodzi taniej???
Minusy instalacji gazowej ktore zniechęcają mnie do zamontowania tego shitu w samochodzie:
-czeste regulacje/naprawy,
Zrobiłem w tym roku ponad 50 tysiecy i nawet nie zmienielem swiec czy kabli, regulacje ? nic nie reguluje tylko jezdze...
-problemy z zapaleniem silnika w zime - zamarzanie parownika, itp
nie mam zadnych problemow ale ZAWSZE palę na benzynie, przy -30 tez jezzdzilem jedzie sie chwile na benz a potem mi sie automatycznie przelacza na gaz
-krotsza zywotnosc silnika - napewno, oprocz tego roznych innych czesci wtryskiwacze benzyny bo nie pracują jak sie jezdzi na gazie, itp
bzdura, kumpel ma audi ponad 200 tys juz zrobione na gazie i jezdzi nadal...
wtryskiwacze co jakis czas sie przesmaruje bo raz na jakis czas jade na benz np jak mi gazu braknie
-a niech tylko gaz wystrzeli - przeplywomierz powietrza polecial,
jak sie dba o osprzęt kable swiece to nie strzela, ja srednio dbam i tez nie mam problemow
-słabsza moc - na gazie nigdy nie bedzie jak na benzynie bo to nie jest paliwo
polemizowalbym, na najnowszych instalacjach moc na gazie jest WYŻSZA w stosunku do mocy otrzymywanej na bezynie (widzialem wykresy z hamowni)
nawet u nasie na 2gen+blos nie czuje roznicy w mocy
-butla w bagazniku tylko niepotrzebnie zajmuje miejsce,
fakt ze zajmuje - ale ja zamiat zapasu mam piankę wiec jest OK
-takie male doswiadczenie z gazem - znajomy zalozyl gaz za 4000zł sekwencje i co ??? co tydzien na regulacji
Kiepska instalacja/kiepski montaz - pewne silniki pracuja z gazem lepiej inne gorzej w zaleznosci od rodzaju instalacji i inteligencji montującego
-ja krece rozrusznikiem z 5sekund i odpala o kazdej porze ladnie silnik pracuje równo, a znajomy na gazie z rana z pol minuty kreci, gaśnie, prycha, jak juz odpali to silnik nierowno pracuje dopiero gdy sie troche rozgrzeje to moze jechać inaczej nie da rady
Ja kręce góra 2 sekundy i ladnie chodzi wiec nie rozumiem problemu
Wiec ja wnioskuje że jazda na benzynie wychodzi troszke drozej lecz, dłużej, pewniej, bez awaryjnie itp itd. gazu podziekujemy.
Jestes sceptycznie nastawiony - ja duzo jezdze wiec policzmy:
na benzynie 9.5 l x 3.60 (choc byly okresy ze byla drozsza) = 34,2 zl
na gazie 12 l x 2.0 (teraz np tankuje za 1.90) = 24 zł.
różnica 10 zl na 100 km pomnożmy to przez 500 (zrobilem 50tys w tym roku) daje nam to 5000 zł oszczednopsci rocznie - nawet jesli co jakis czas zaleje te 10 l benz no to i tak wychodzę na swoje...