Witam !
To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość
Noszę się z zamiarem zakupu AUDI COUPE B4, aczkolwiek nie ukrywam równorzędnej miłości do BMW E30, E36 318is ( 136 KM / 140 KM ).
Chciałbym się Was poradzić odnośnie w kilku sprawach.
Mam 21 lat, prawo jazdy od 3 lat, mieszkam w Warszawie, to będzie mój pierwszy samochód.
Niebawem będę się przeprowadzał pod Warszawę, przez co dziennie będę pokonywał średnio ok. 50 km dziennie. Jestem osobą młodą i niestey jeszcze w większej mierze uzależniony od rodziców (ojciec ma mi porzyczyć większą sumę, którą w najbliższej przyszłości będę skrzętnie spłacał). Co za tym idzie ? Muszę podporządkować się kryteriom związanym z ekonomią i rodzicielskim "rozsądkiem"...czyli ma mało palić i mieć niezadużą moc. Niestety jako fascynat dobrze pojętego tuningu i idealizmu każdej rzeczy muszę wybrać najrozsądniejszą opcje...normalnie kupiłbym S2, albo 2.8Q......no ale wierzę w to, że jeszcze przyjdzie czas
Kryteria zakupu :
Po samochód będę jechał do Niemiec, aby kupić taniej, a przede wszystkim w lepszym stanie tehcnicznym. Do wydanai będę miał ok 3.000 Euro, przebieg do 150 tys...kolor : wyłącznie czarny
, wiek: 92>, wyposażenie: jak najlepsze:)
Przejdzmy do meritum :
1) Jaki silnik polecacie (spalanie, osiągi, kultura pracy, ubezpieczenie, naprawa, koszt eksploatacji, wyposażenie komplementarne - np. hamulce, zawieszenie...).
Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie silnik 2.0 16v ACE - 140KM....nowoczesny, dynamiczny, ekonomiczny.
S2 - odpada
2.8 - odpada
2) Czy wersje silniki miały wpływ na róznice zewnętrzne, wewnętrzne (elementy wnetrza, zawieszenie, koła, spoilery...) ?
3) Modyfikacje : dostępność części, sprawdzone sposoby polepszania osiągów, jakie elemetny według was mozna byłoby poprawić ?
4) Czy występowały całe czerwone tylne lampy ?
5) Czy występowały Xenony - ile kosztują jakby kupować osobno - nowe / używane ?
6) Jaki jest prześwit Audi Coupe B4 ?
7) Czy "drewno" jest prawdziwe, czy to plastik, okleina ? S2 nie ma drewna...żadko "normalne" nie mają...od czego to zależy ?
8) Czy tylne szyby są uchalane, jeżeli tak, to czy ktoś się spotkał z możliwość elektrycznego otwierania - ja te z przodu ?
9) Jakie jest standartowe wyposażenie / podstawowe - ABS ? Ilość głośników ? Wspomaganie ?
10) Czym jest wersja 90 - podobno to wersja na rynek amerykanski, mocniejszy silnik, inne zawieszenie...ale czesto sie spotyka w ogloszeniach...wiec chyba to nie tak...
11) Czy przednie fotele przesuwaja się po zlożeniu ?
12) Jaką pojemność ma bagażnik ?
13) Jak widzicie Audi w porównianu z Bmw e36 318is ?