.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 05:44:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16.gru.2006 11:20:29 
Użytkownik

podstawowe pytanie: czy ktos wymienil czujnik temperatury ?? ;)

po przejsciach... dużych ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.gru.2006 14:40:00 
Użytkownik

przeprowadziłem ten tescik u mnie i tak samo jak u wszystkich pozostałych, na klimie miedzy 82-89 stopni, a przy zegarze jak mu sie podoba ( miedzy 70 - 90 ), tylko zauwazylem jeszcze jedno, na 50 stopniach w czujniku od klimy stanal na pare minut i pozniej dopiero ruszyl z kopyta, mimo iz go gazowalem... z kolei jeszcze bardziej dziwne jest to iz przy WYŁACZONYM nawiewie temp spada do ok 85-82 stopni, a jak wlacze ( na jedna kreske chocby ) to wzrasta to 88-89, raczej powinno byc na odwrot ;) any ideas ??

Tytuł:
PostNapisane: 16.gru.2006 19:03:33 
Użytkownik

Panowie AELowcy, miałem dokładnie ten sam problem, wymieniłem termostat i wszystko cacy... z tym że wymieniłem na ORYGINALNY - koszt nie wiele wiekszy - coś ok 120 zł (ASO) ... tak poradził mi mój mechanik (btw, Śmietanka :peace: koleś jest jednak spoko) ... mówił że w tym przypadku nie ma co oszczędzać kilkadziesiąt złotych bo z tymi podróbkami to różnie bywa... także wymieńce termostaty na oryginalne, jesli nie jestescie pewni swojego i jak dalej będą jakieś problemy to sprawdzcie czujniki - a może warto od tego zacząć ... a co do różnic między klimatronikiem a szafą zawsze będzie różnica i to jest normalne a dlaczego to nie wiem ;) i wpływ też na to ma czy klima jest wlączona czy nie

pozdrawiam

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 16.gru.2006 20:16:46 
Użytkownik

Prezes napisał(a):
Panowie AELowcy, miałem dokładnie ten sam problem, wymieniłem termostat i wszystko cacy... z tym że wymieniłem na ORYGINALNY - koszt nie wiele wiekszy - coś ok 120 zł (ASO) ... tak poradził mi mój mechanik (btw, Śmietanka :peace: koleś jest jednak spoko) ... mówił że w tym przypadku nie ma co oszczędzać kilkadziesiąt złotych bo z tymi podróbkami to różnie bywa... także wymieńce termostaty na oryginalne, jesli nie jestescie pewni swojego i jak dalej będą jakieś problemy to sprawdzcie czujniki - a może warto od tego zacząć ... a co do różnic między klimatronikiem a szafą zawsze będzie różnica i to jest normalne a dlaczego to nie wiem ;) i wpływ też na to ma czy klima jest wlączona czy nie

pozdrawiam

oryginal tzn ? raczej nie ma termostatow firmy audi ( no chyba że są ;) , ale jakas firma idzie na pierwszy montaż - nie wiem kto robi termostaty )

aha no i roznice musza byc, ale nie 20 stopni :))

Tytuł:
PostNapisane: 17.gru.2006 07:26:31 
Użytkownik

Oczywiście, nie są robione przez audi i nie wiem jaka firma je robi, wystarczy pojechać do ASO i je zamówić ... a co do samej jakości - oczywiście że wszystkie termostaty do AELa powinny i pewnie otwierają się przy 87*, ale jak się pytałem w sklepie o termostaty, to były różnych firm, od 35 zł made in china do 60-80 zł za zachodnie ... to wiesz różnie może z nimi się później dziać .... podziała troche jak należy, a później np. będzie się otwierał jak se chce :) .... to jest Wasz wybór, możecie kupić za 35 zł i dalej nabijać posty na forum albo spróbować wymienić na oryginał ... ja nie mówie że napewno tu jest przyczyna, warto sprawdzić czujnik, wskaźnik ... ale u mnie wymiana termostatu na oryginał pomogło, a przypadek taki jak u Was.

pozdro

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 17.gru.2006 19:54:36 
Użytkownik

zeby sie upewnic bo to chyab nie padlo albo nie doczytalem.

czy temp na klimatroniku i ta na desce pochodiz z tego samego czujnika ?
temp dla sterwonika i vaga tez z jednego (innego niz ten powyzej) ?

czy moze jest wiecej czujnikow niz te dwa ?

Tytuł:
PostNapisane: 17.gru.2006 21:03:02 
Użytkownik

sampek napisał(a):

1. klima i deska to 2 rozne czujniki
2. w samochodzie sa 2 czujniki, 3 pomiar temp robi sie na innej podstawie

Tytuł:
PostNapisane: 17.gru.2006 23:06:25 
Użytkownik

jax napisał(a):
sampek napisał(a):

1. klima i deska to 2 rozne czujniki
2. w samochodzie sa 2 czujniki, 3 pomiar temp robi sie na innej podstawie

do dobra, czyli deska skad bierze??

Tytuł:
PostNapisane: 17.gru.2006 23:48:24 
Użytkownik

nie wiem gdzie sa, deska ma swoj, klima ma swoj, vag chyba odczytuje tego z klimy, ale jak mowie wiecej nie wiem

Tytuł:
PostNapisane: 18.gru.2006 10:15:24 
Użytkownik

jax napisał(a):
nie wiem gdzie sa, deska ma swoj, klima ma swoj, vag chyba odczytuje tego z klimy, ale jak mowie wiecej nie wiem

haha. ok no to kto wie?
ktory czujnik jest odpowiedizly za wskazana na blacie?

klimatronik i vag to lbo iny czujnik albo jaks cos podrodze inazej przetworzone bo wskazania sie roznia czesto.

Tytuł:
PostNapisane: 18.gru.2006 11:05:28 
Użytkownik

witam u mnie na zegarach pokazuje 90 stopni a na klimatroniku 66 a na VAGu 80 stopni i kto tu wie o co się rozchodzi ? ile jest tych czujników od temp. i który jest właściwy? bo mi się wydaje że Vag i klimat to powinno być to samo wskazanie

Tytuł:
PostNapisane: 18.gru.2006 15:07:52 
Użytkownik

Ja u siebie zauważyłem jeszcze jedną bardzo dziwną rzecz przynajmniej dla mnie. Na klimatroniku przy wylączonym silniku (nie wiem jak dzieje się przy wlączonym bo nie sprawdzałem jeszcze) całkowicie zimnym po nocy wpisałem kod 51 i wartość początkowa była około 10 ale zaraz zaczęło powoli rosnąć i roslo cały czas aż do uzyskania 90 a silnik przecież całkiem zimny i nic z tego nie rozumiem. Może ktoś wie o co tu chodzi?

Tytuł:
PostNapisane: 18.gru.2006 15:26:24 
Użytkownik

to wybierz oznaczenie 01 i zobacz jakie bledy Ci wyskocza, u mnie wyszlo ze mam zwarcie/przerwe przedniego czujnika temp, poslizg paska i awarie zamka tylnej klapy - wszystko by sie zgadzało ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18.gru.2006 17:09:31 
Użytkownik

to w końcu jak jest z klimatronikiem jest on wiarygodny czy nie czy temperatura którą pokazuje jest właściwą dla silnika i dla komputera który tym wszyskim steruje ?

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 10:48:02 
Użytkownik

ab124 napisał(a):
to w końcu jak jest z klimatronikiem jest on wiarygodny czy nie czy temperatura którą pokazuje jest właściwą dla silnika i dla komputera który tym wszyskim steruje ?

Według mnie to to co pokazuje u mnie to jest kompleetnie nie wiarygodne bo na zimnym silniku temperatura rosnie sama do 90 stopni przy zgaszonym silniku a błędów żandych nie wykrywa i nie mam pojęcia o co tu chodzi ale kompletnie co innego jest na klimie chyba że to nie wartość pod kodem 51 tylko jakas inna ma być i co innego jest na wskaźniku i co innego w Vagu więc nie wiem o co chodzi

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 11:51:33 
Użytkownik

no to mamy chyba problem i nikt nam nie pomoże :galy:

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 12:50:25 
Użytkownik

ab124 napisał(a):

I to mnie troche dziwi że te same problemy się powtarzają a nikt nie znalazł rozwiązania i jednoznacznej odpowiedzi ani tego który czujnik za co odpowiada bo ja już podejrzewam czujnik ale też w zasadzie nie spotkałem się żeby czujnik źle pokazywał tylko najwyżej całkiem zdechł i niee pokazywał nic a tu pokazuje ale czasem około 90 tylko że bardzo żadko a w większości stoi na 3 kresce

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 20:16:05 
Użytkownik

lysy1141 napisał(a):
ab124 napisał(a):

I to mnie troche dziwi że te same problemy się powtarzają a nikt nie znalazł rozwiązania i jednoznacznej odpowiedzi ani tego który czujnik za co odpowiada bo ja już podejrzewam czujnik ale też w zasadzie nie spotkałem się żeby czujnik źle pokazywał tylko najwyżej całkiem zdechł i niee pokazywał nic a tu pokazuje ale czasem około 90 tylko że bardzo żadko a w większości stoi na 3 kresce

bo tu wszyscy z problemami przychodza, a mechanikow ani widu, ani slychu :):

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 20:29:59 
Użytkownik

Niestety nic już mi nie pozostało jak tylko pytanie na forum bo mechaników w moim mieście to jest dużo ale żeby się na tym znali co robią to było by dobrze a nie potrafią tylko kase brać i to konkretną i od razu najlepiej wymienić pół samochodu może w końcu znajdzie przyczynę. W taki sposób to każdy by doszedł ale to chyba nie o to chodzi żeby wymieniać najlepiej cały silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 21:09:02 
Użytkownik

ja mam kumpla mechanika, tylko ze mieszka na drugim koncu polski no i mi mowi ze to czujnik, pozatym w klimatroniku sprawdz sobie kody bledów - mi wyskoczyl: przerwa lub zwarcie czujnika temp przod

jak sie uporam z silnikiem to sie wtedy wezme za ten czujnik.... i dam znac co wyszlo ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1