.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 22:47:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Freeair JL Audio 8 Ohm - Jaki wzmacniacz?
PostNapisane: 18.gru.2006 22:04:39 
Użytkownik

Zamontowalem u siebie w C4 limuzyna Subwoofer w formie FreeAir.
Dalem do tego celu glosnik JL Audio 10IB4 - czyli glosnik specjalnie do tego przystosowany. Jednak z dzwieku nie jestem zadowolony.

Podlaczylem wzmak Magnat Classic 360. 2 Kanaly o lacznej mocy 180W. Ale ciagle mi sie wydaje, ze jest za slaby do tego glosnika.

Poszukalem w internecie dane glosnika i okazalo sie ze ma on tylko 100W, ale jest 8 Ohmowy.

W takim razie moje pytanie: Jak mocny musze miec do tego celu wzmacniacz?

Jak to sie liczy moc, kiedy wzmacniacz jest 4 Ohm, a glosnik 8 ohmowy?

PS: Pisalem o tym na dziale : WNĘTRZE i UKŁAD ELEKTRYCZNY :., ale nie dostalem konkretnej odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 18.gru.2006 22:51:07 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Hejka.

Magnat Classic 360 to 4ro kanałówka dająca 4 x 90 W mocy muzycznej w kanał. Przy zmostkowaniu daje 2 x 180 W muzycznej, czyli pewnie 2 x 90 W RMSu. Byłoby to relatywnie wystarczające do napędzenia 100W RMS suba na 4 Ohm. Na 8 może być to mało, bo im większy opór tym więcej pweru trzeba. Nie znam dokładnego przelicznika, ale podam CI dane swojego wzmaka jaką ma moc przy odpowiedniej independancji (łatwo przełożyć ile by było na 8 ohm).

Pierwszy
4 Ohm 4 x 65W RMS
2 Ohm 4 x 95W RMS
1 Ohm 4 x 125W RMS

Drugi
4 Ohm 2 x 205 W RMS
2 Ohm 2 x 350 W RMS
1 Ohm 2 x 550 W RMS

Jak widać moc spada strasznie wraz ze zwiększaniem oporu, więc możliwe ze ten Magnat przy 8 Ohm ma z 50-60 W RMSu.

Myślę że mógłby tu coś dać jakiś Blaupunkcik GTA, ale należałoby jeszcze go posłuchać.

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 00:58:24 
Użytkownik

A masz to podłączone w mostku??
Wtedy moc jest nie tylko sumowana, ale wzrasta o jakieś 30%... Czyli masz koło 210W.
Głośniki free air mimo, że do tego przystosowane nie grają tak, jakby grała skrzynka. Nawet podobnie nie jest... Nie schodzą zbyt nisko, przez co brakuje dolnych partii bassu, a do tego grają znacznie ciszej. Do tego głośnik 10" też nie będzie potworem.
Kolejna sprawa to to, że głośnik mimo, że free air nie gra w powietrzu, ale jest przystosowany do pracy w bardzo dużej komorze jaką stanowi bagażnik. Nie wiem jakie masz auto, ale jeśli kombi lub Coupe to nie będzie wypasu. ;)
Te głośniki grają jako tako w autach typu sedan z dobrze wytłumionym bagażnikiem. Inaczej to tylko trochę większy Mid-bass...

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 12:45:10 
Użytkownik

>>MEgster: Trzeba by jakas funkcje matematyczna zrobic i wyliczyc

>>>Heveliusz: Wzmacniasz jest 4-ro kanalowy. Mozna go przelaczyc na 3 lub 2 kanaly. Mam przelaczone na 2. Wtedy jest moc 2x180W. Jeden kanal mam podlaczony pod Glosnik a drugi jest nie podlaczony. Zastanawialem sie, czy mozna byloby podlaczyc ten drugi kanal tez pod glosnik? Radio ma bowiem wyjscie na Subwoofer Stereo i tak tez jest podlaczone do wzmacniacza. Tylko Subwoofer jest podlaczony jedynie pod lewy kanal. Czy mozna go tez podlaczyc pod prawy???

To, ze FreeAir nie funkcjonuje w Coupe, czy w Kombi to wiem. Wiem, tez ze FreeAir nie chodzi tak jak skrzyneczka, ale ja specjalnie nie zamontowalem skrzynki, poniewaz skoda mi bylo bagaznika.
Mam Audi C4 limuzyne. Glosnik jest wmontowany, za podlokietnikiem tylniej kanapy. Czyli skladasz podlokietnik i widzisz glosnik skierowany na Ciebie.

Kiedys z danych tego glosnika wyliczylem, ze glosnik potrzebuje komory o wielkosci 1000l. Bagaznik w C4 ma jedynie polowe tego.

Tu sa dane glosika: (Musicie kliknac na 10IB4)

http://mobile.jlaudio.com/products_subs ... page_id=15

Dane sa w .pdf

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 14:02:37 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
do tego glosnika wystarczy wzmacniacz 50W-100W RMS. Wiecej nie zapodawaj, bo uszkodzisz jego zawieszenie ze wzgledu na duze amplitudy wychylenia dla glosnikow grajacych niskie czest. bez obudowy. Dla bezpieczenstwa, o ile wzmacniacz dysponuje, ustaw filtr gornoprzepustowy na ~35Hz, bo glosnik i tak nizej nie zagra, a szkoda katowac nizszymi czestotliwosciami bo bedzie latal jak gacie na ...

P.S. sredniej jakosci 20cm glosnik basowy w odpowiedniej obudowie ladniej zagra, szkoda, ze taki wybrales.

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 15:12:31 
Użytkownik

Więc... Mówisz, że przełączyłeś wzmak na 2 kanały, ale głośnik gra pod jednym z 4-ech kanałow...
O to właśnie chodziło...
NIE PRACUJE ON W MOSTKU...
Spójrz na opisy kanałów.
Jeśli twój wzmak wygląda jak na tej aukcji:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=150575586

To musisz zrobić tak...

Jak spojrzysz na opisy kanałów (ch1, Ch2) to zobaczysz, że jest + z jednego kanału i - z drugiego zaznaczony w kólku...
Analogicznie będzie dla kanałów 3 i 4...
Podłączasz wtedy przewód od subwoofera do + z jednego kanału i - z drugiego... Wtedy masz podłączenie w mostku.
Pamiętaj, że parować możesz tylko kanały (1 z 2) i (3 z 4) a nie np. (1 z 3).
Sugeruję Ci podłączenie Suba pod kanały (3 i 4) i przełączenie wzmaka w tryb 3 kanałowy...
Zostaną Ci 2 kanały np. na tylne głośniki.
Chinche z radia muszą wchodzić do kanałów, pod którymi masz podłączony głośnik...

Sprawdź i daj znać czy się poprawiło...

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 16:47:00 
Użytkownik

>>>Lukasik co masz namysli z wyborem? Glosnik, czy technike Freeair?
Pytanie jest tez, czy ten wzmacniacz od Magnata ma te 50 Watt RMS??

Teoretycznie wzmak ma 4x90 Watt. Ale jakich Watt? RMS, Sinus, czy max.?? Pozatym moc w Magnacie jest podana na 4 Ohmy, a Glosnik ma 8 Ohm.
Wg. mnie moc jego spada wtedy o polowe. Czyli ma 4x45 lub 2x90. Jesli moc jest podana w max.Watt, to znowu mozna odciagnac polowe.
Pamietam jak w jakims tescie radii samochodowych wyszlo, ze wszystkie te radia z moca 4x40 lub 4x50W mialy jedynie 14-15Watt sinus.

Natomiast moc Glosnika jest podana w Watt, ale "Pt - continuous thermal power handling"

>>>Heveliusz: Dokladnie tak mam podlaczone jak piszesz. Przelacznik przelaczony na dwa kanaly. I zmostkowane. Inaczej nie idzie zrobic, bo grac nie bedzie. Jak przelacznik masz na 2 kanaly, to automatycznie musisz zmostkowac kanaly 1 i 2 oraz 3 i 4, bo inaczej cisza w eterze.

Mi chodzi oto, czy da sie podlaczyc pod glosnik obydwa kanaly tzn. zmostkowany 1 i 2 oraz zmostkowany 3 i 4.

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 17:37:46 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Krzysio napisał(a):

Teoretycznie wzmak ma 4x90 Watt. Ale jakich Watt? RMS, Sinus, czy max.??
Natomiast moc Glosnika jest podana w Watt, ale "Pt - continuous thermal power handling"

Mi chodzi oto, czy da sie podlaczyc pod glosnik obydwa kanaly tzn. zmostkowany 1 i 2 oraz zmostkowany 3 i 4.

Wzmak ma 4 x 90 W mocy maksymalnej, przy dobrych powiewach wiatru może będzie miał z 45 RMSu.

Co do mostkowania, to tak kozacki nie jest żeby z czterech kanałów zrobić jeden (bo o to Ci chyba chodziło).

Pozdrowionka.

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 19:28:43 
Użytkownik

Megster napisał(a):
Krzysio napisał(a):

Teoretycznie wzmak ma 4x90 Watt. Ale jakich Watt? RMS, Sinus, czy max.??

Wzmak ma 4 x 90 W mocy maksymalnej, przy dobrych powiewach wiatru może będzie miał z 45 RMSu.

Co do mostkowania, to tak kozacki nie jest żeby z czterech kanałów zrobić jeden (bo o to Ci chyba chodziło).

Pozdrowionka.

Nie zupelnie o to mi chodzilo, sprobuje wytlumaczyc jescze raz.

Glosnik jest podlaczony do zmostkowanych kanalow 3 i 4. A mi chodzi o to, czy moge podlaczyc do glosnika dodatkowo drugi kabel ze zmostkowanych kanalow 1 i 2.

Funkcjonowalo by to tak jakby pod jeden glosnik podlaczyl dwa wzmacniacze, ktore graja to samo. O ile cos takiego idzie?

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2006 22:39:50 
Użytkownik

Nie da się zrobić tego co napisałeś. Przynajniej nie bezpiecznie na tyle, by można polecić takie rozwiązanie.. :diabel:
Jedyna opcja to dwucewkowy głośnik, ale wtedy sygnał do wzmaka musi iść MONO...

Ps. Wzmak ma 90W maxa a muzycznej pewnie nawet nie połowę... (przy 4 Ohm). Do tego 8Ohm głośnik i już masz 1/4 mocy na kanał.

Zmień głośnik najszybciej jak się da...

Słyszałem kiedyś taką zabudowę na 2 głośnikach Pioneera. Audiofilsko to nie brzmiało, ale ciśnienie spore było...

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2006 00:33:59 
Użytkownik

Pionera nie mozna porownac do JL Audio.

Szczerze mowiac, to wole wymienic wzmacniacz. Taniej wychodzi, gdyz glosnik ten kosztuje mniejwiecej tyle co 2- 4 wzmacniacze.

Poprostu wymienie wzmacniacz. Tylko jakiej mocy ma on byc?

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2006 12:06:11 
Użytkownik

Za dużo parametrów do opisania i za dużo niewiadomych, żeby polecać wzmak... Zwłaszcza do tak niepewnej i nieprzewidywalnej zabudowy jaką jest Free-Air...
Najlepiej podjedź do firmy, która się tym zajmuje i sobie podłączysz i odsłuchasz... Inaczej możesz próbować 1.000.000.000 razy i nic nie osiągniesz...

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2006 20:37:09 
Użytkownik

Zgodze sie z toba! Problem polega na tym, ze glosnik ten kupilem okazyjnie, poniewaz byla to ostatnia sztuka na skladzie i modelu tego juz nie produkuja.

Zastanawiam sie czy nie kupic wzmacniacza 500W od MacAudio.
Zawsze ma to wiekszego kopa niz te 180 W z tego Magnata, a Magnata podlacze zonie do Auta Hahaha!

PS: A jak ty masz u siebie zrobiony Subwoofer?? Bo w V8 siedzenia sie tez nie skladaja?

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 00:56:56 
Użytkownik

U mnie siedzenia się też nie kłądą...
Na razie mam suba w skrzyni B-R w wytłumionym bagażniku. Jest to sub "na przetrwanie" bo w domu leży już U-Dimension Rm 210SL i czeka na skrzynkę zamkniętą... Będzie malutka i idealnie wpasuje się na podest w bagażniku.

Na brak bassu nie narzekam, ale na jego jakość owszem... Ale już nie długo... :):

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 09:06:20 
Użytkownik

RZeczywiscie, nie potrzubujesz duzej pojemnosci skrzyni max. 26l.

A glosnik gdzie skierujesz? Do tylu, czy bedzie moze tez "zagladal" poprzez podlokietnik do srodka wozu?

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 19:44:45 
Użytkownik

Mój autorski projekt zakłada skrzynkę ok 20L (polecaną do tego głośnika - sprawdzone doświadczalnie) podwieszoną pod tylną półkę tak, żeby głośnik pod lekkim skosem wystawał przez nią i grał do wewnątrz... Dzięki temu ciśnienie będzie szło do wnętrza a skrzynia będzie grała na granicy bagażnika i kabiny. Będę musiał tochę potestować. Ostatecznie skieruję głośnik przez otwór na narty... Muszę posłuchać jak będzie najlepiej i wtedy zdecyduję...
Poza tym jeszcze walczę z tłumieniem drzwii panelami...

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 22:43:31 
Użytkownik

Patrzylem na dane tego twojego glosnika, gdyz znalazlem program do wyliczania skrzyn do subwoofera. Wbilem dane twojego glosnika, aby zobaczyc jakie pudlo najlepiej by pasowalo. I wyszlo mi ze najlepszym rozwiazaniem, bylaby Skrzynia BassReflex o wymiarach 44x70x26cm i poj. 83,6 l.

Dziwne mi sie to wydalo, gdyz w oryginalnym opisie twojego glosnika podaja poj. na Bass Reflex 34l. Ale wg. Programu przy takiej pojemnosci glosnik by zaczal dopiero piac od 57Hz, podczas gdy przy 83l spiewal by juz przy 27Hz i wykrec tez ma wtedy piekny. Przy 34 l ma gorszy wykres niz moj Subwoofer na FreeAir!!! Bo moj bierze dopiero od 35Hz.

Znasz ten program WinISD??? Bardzo fajna rzecz. Wbijasz dane glosnika lub bierzesz je z bazy danych, potem podajesz ilosc glosnikow i jaki rodzaj skrzyni chcesz. Pojemnosc mozesz sobie zmieniac i odrazu widzisz roznice na diagramie.
Fajna rzecz. Mozesz tez podlaczyc skrzynie pod komputer i puszczac sobie rozne czestotliwosci. Jak puscilem 10Hz, to nic nie bylo slychac, tylko glosiki chodzily tam i spowrotem

A co do mojego Subwoofera, to juz wiem, ze potrzebuje mocniejszy wzmacniacz. Dzisiaj jechalem na stacje i w radiu leciala fajna posenka
i zrobilem glosniej (bo normalnie lubie cicho miec muzyke, z takim fajnym nstrojowym basem) i glosnik sie rozspiewal.
Jak kupie wzmacniacz to musze tez zrobic tak jak mowil LUKASIK i ustawic filtr gornoprepustowy na doslownie 35 Hz

Strefa czasowa: UTC + 1