.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 08:40:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 2.0 ABK] obfite dymienie:)
PostNapisane: 21.gru.2006 22:29:48 
Użytkownik

czesc,

no wlasnie co z tym zrobic..patrze na inne koncowki wydechow i nie dymia a u mnie w ABK dymi jak lokomotywa - dym bialy - jakby "para wodna"?..silnik jest zagrzany po kilkunastu km w miescie i troche korkow. (jesli ma to jakies znaczenia nie mam inst.gazowej jezdze na benzynie 98)

(OT: ogolnie to chyba musze wymienic termostat bo nie trzyma temperatury i czesto opada wskazowka po kilku minutach jazdy w trasie)

czy zdarzylo sie wam cus takiego?

uszczelka pod glowica?

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 22:45:03 
Użytkownik

Mozna podejrzewac przeciek chlodziwa (przepalona uszczelka).
Sprawdz poziom plynu chlod.w ukladzie, jezeli jest na stalym poziomie to moze to tylko wilgoc w wydechu? (w chlodne dni para wodna osiada w stygnacych rurach)
Czy po duzszej pracy/jezdzie ciagle tyle samo pary idzie z komina czy sie zmniejsza jej ilosc?

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 23:02:05 
Użytkownik

wogole to dziwne 2 dni temu temp. na zewnatrz byla podobna i nie zauwazylem az tak obfitego dymienia,dymienie wzmaga sie chyba wraz z coraz dluzszym czasem jazdy.. czyli moze woda...ale.. moze tez paliwo..?
dzis zatankowalem 98 na Neste w KRK kolo M1.
ale numer jest taki... bak prawie pusty..
srodkowa kreska rezerwy:)po 3 litrach wlanych odbilo mi spust :galy: mysle sobie moze cos nie teges z pistoletem naciskam bardzo powoli leje leje i nagle znow pstryk wybilo..i tak az do 30 litrow..musialem odpowiednio ustawic pistolet i naciskac baaardzo delikantnie spust - moze to miec jakis zwiazek z tym wszystkim?
cos nie tak w baku?nie wiem ..za duzo powietrza?kompletnie nie mam pomyslu co to moze byc..i jeszcze doszlo to dymienie..i obroty ktore na "luzie" sa w okolicy drugiej kreski..i samoistne podbijanie obrotow przy wysprzeglaniu..
ehh pomocy koledzy!
moze jakis fachura w Kraku od "OOOO"?

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 23:08:07 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
wojtekKRK napisał(a):
naciskam bardzo powoli leje leje i nagle znow pstryk wybilo..i tak az do 30 litrow..musialem odpowiednio ustawic pistolet i naciskac baaardzo delikantnie spust - moze to miec jakis zwiazek z tym wszystkim?
cos nie tak w baku?nie wiem ..za duzo powietrza?kompletnie nie mam pomyslu co to moze byc..i jeszcze doszlo to dymienie..i obroty ktore na "luzie" sa w okolicy drugiej kreski..i samoistne podbijanie obrotow przy wysprzeglaniu..

Ja moge powiedziec ze ten typ tak ma. U mnie w 2.0 ABT jest to samo za mocno nie moge naciskac klamke pistoleta bo co chwile wybija. Kiedys tankowalem do pelna to nacisnolem we wlewie taki przycisk i zaczelo syczec powietrze podczas tankowania. Przytrzymalem ten przycisk dluzej az do zatankowania do pelna. Teraz znowu jest tak samo po oproznieniu baku. Co do dymienia to popatrz na wydechy innych samochodow czy tak samo leci bialy dymek. Rano jest chlodno i wilgotno wiec to moze normalne zjawisko. Sprawdzaj tez co jakis czas poziom oleju w silniku a jezeli go ubywa to znaczy ze niestety bierze olej i stad moga byc zwiekszone ilosci bialego dymu.

Ostatnio edytowano 21.gru.2006 23:21:44 przez KORU, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 23:14:30 
Klubowicz

To że audi dymi to normalka. Jak chłodziwo Ci nie ucieka to się nie przejmuj. W wilgotne i chłodne dni za mną też jest chmurka.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 23:38:39 
Użytkownik

Cytuj:
To że audi dymi to normalka. Jak chłodziwo Ci nie ucieka to się nie przejmuj. W wilgotne i chłodne dni za mną też jest chmurka.

Cytuj:
co do dymienia to popatrz na wydechy innych samochodow czy tak samo leci bialy dymek. Rano jest chlodno i wilgotno wiec to moze normalne zjawisko.

bede obserowac ,jak mowicie !
dymienie u mnie wystepuje w momecie nawet gdy inne samochody nie dymia..a niektore tylko troche:))na wolnych obrotach "kopci" dosc mocno.
obserwacje rozpoczynam od jutra:)

A tak OT :
1)co myslicie o tym podbijaniu obrotow przy wysprzeglaniu?l
silnik krokowy padniety?boje sie nawet myslec o wtryskach ze cos nie tak z nimi..

2)dzis od tego paliwa tez cos nie chcial palic dobrze (a moze to zbieg okolicznosci?)nalozylo sie kilka rzeczy..czytalem ze moze to moze byc czujnik halla.. ale pewnosci nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2006 23:44:19 
Użytkownik

Wpisz w szukajke "falowanie obrotów"- całe elaboraty juz były na ten temat ;)

I wpadnij na spota, zobaczymy co tam w trawie piszczy :P

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2007 03:06:52 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
właśnie wpadnij na spota...napewno też się pojawię :okulary:

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2007 09:31:49 
Użytkownik

z tym białym dymem to normalka, nie ma co się przejmować, za mną też się ciągnie biały ogon, chyba że są duże ubytki płynu :)

Strefa czasowa: UTC + 1