.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lis.2024 06:47:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 2.5TDI AEL] Dziwnie przerywa gdy się nagrzeje
PostNapisane: 22.gru.2006 23:18:01 
Użytkownik

Witam,

Może ktoś zaobserwował coś podobnego. Silnik po nagrzaniu dziwnie pracuje. Wygląda to tak jakby się wyłączał na ułamek sekundy co jakieś 2-3 s. Jest to prawi e niezauważalne ale na tyle aby zaobserwować, że nie pracuje równo. Tak jakby nie palił na jeden cylinder, lekko wtedy szarpie i nierówo pracuje. Nie wiem jak to określić. Występuje to tylko na wolnych obrotach, przynajmniej tak zauważyłem. Podczas jazdy zachowuje się normalnie. Komputer nie pokazuje błędów.

Pozdrawiam i dzięki za nieocenioną jak zwykle pomoc.
Wesołych Świąt!

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2006 12:09:43 
Użytkownik

Ciezko postawic diagnoze ale prawdopodobnie nastawnik w pompie wtryskowej powoli siada. Gdy silnik zimny komputer odczytuje temperature z czujnikow i podaje sygnal do wzbogacenia dawki paliwa a pozniej przy normalnej temperaturze tylko podtrzymuje i stabilizuje obroty ale dawka jest o wiele mniejsza.
Mozna sprawdzic tez czy wtryski dobrze rozpylaja paliwo bo moga byc z nagarem i tez bedzie kolysalo obrotami.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2006 16:00:37 
Użytkownik

Jack napisał(a):
Ciezko postawic diagnoze ale prawdopodobnie nastawnik w pompie wtryskowej powoli siada. Gdy silnik zimny komputer odczytuje temperature z czujnikow i podaje sygnal do wzbogacenia dawki paliwa a pozniej przy normalnej temperaturze tylko podtrzymuje i stabilizuje obroty ale dawka jest o wiele mniejsza.
Mozna sprawdzic tez czy wtryski dobrze rozpylaja paliwo bo moga byc z nagarem i tez bedzie kolysalo obrotami.
Pozdrawiam

I tak właśnie może być. To coś pojawiło się po wymianie termostatu, silnik w końcu był dogrzany i pewnie jest tak jak piszesz, że komputer zmniejszył dawkę paliwa. Zauważyłem, że po "podgazowaniu" do 3-4 tys obr. pracuje stabilnie (na wolnych obrotach). Co się stanie gdy padnie nastawnik? Można to jakoś zdiagnozować bez rozbierania pompy?

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2006 00:24:18 
Użytkownik

Tak się zastanawiam. Mechanik tak sam z siebie wymienił mi uszczelkę w pompie, tak myślę, że właśnie tą pod nastawnikiem. Czy to może być to? Nie pamiętam dawek wtrysku ale w programie na wolnych obrotach chyba widziałem coś ok. 2-3 mg czy jakoś tak. Czy to przerywanie silnika może być od nastawnika? Tak mi się wydaje, że auto mniej pali. Zatankowałem do pełna, w tej chwili mam 3/4 baku i przejechane 340 km. Nastawnik do ustawienia?

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2006 01:35:02 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
jedź proszę do jakiegoś kumatego mechanika/elekryka niech ci to zdiagnozuje bo tu nic nie wydukamy - z podanych przez ciebie dawek wtrysków (jeśli o tym mowa) - 2mg/h to dawka równa lub przekroczona mówiąca o konieczności przyjżeniu się danemu wtryskiwaczowi (zawieszaniu się, zanieczyszczeniu, mocnym puszczaniu oliwy na dany cylinder), sprężaniu w owym cylindrze ;)

powodzonka

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Strefa czasowa: UTC + 1