.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 19:50:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cherbourg-Octeville - Zurich
PostNapisane: 25.lip.2017 10:41:43 
Wulkanizator

Jak się Szwajcarzy uprą to wezmą cię na granicy do jednego z magazynów i rozpakują do ostatniego kartonu - nie ma na to reguły. Uważałbym też z ładownością przyczepki bo mogą mieć chęć zważyć.. Generalnie - jedziesz z przyczepką, znaczy - coś wieziesz więc jak już celnik wyjdzie z budy na pas którym będziesz przejeżdżał to kiwnie żeby zjechać i będzie chciał zajrzeć.

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

PostNapisane: 25.lip.2017 13:25:18 
Użytkownik

Naprawde jest tak zle z ta szwajcaria czy to jakis mit powtarzany z pokolenia na pokolenie? Bo wszedzie czuc duza nienawisc do nich i tego jak sprawdzaja? Tak nadal jest, czy jest juz lepiej? Jadac z UK sprawdzaja co 4-5 samochod, jak do UK jechalem z przyczepka kiedys tez sprawdzali, fakt ze zajrzal latarka 'Jest git, prosze jechac'. W swiss, mocno trzepia?

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

PostNapisane: 25.lip.2017 13:53:19 
Moderator

Auto: S6 C4
Żaden mit, ja Ci napisałem jak to wyglądało z mojej perspektywy. Jednym razem przeleciałem 250km bez problemu, innym razem miałem kontrole co 30km łącznie z granicą. Nie ma reguły, zależy od szczęścia. W jednym miejscu stałem na światłach i skręcałem w prawo. Nie widzieli mnie gdy stałem na światłach, ale gdy ruszyliśmy z miejsca na shaltował jakby ktoś wcześniej zadzwonił, że jedzie auto na obcych tablicach. Sprawdził co tylko mógł - dokumenty, zawartość auta, bagażnika, pytał gdzie jedziemy, pod jaki adres, w jakim celu, na jak długo, czy pracujemy w CH czy tylko przyjazdem....i co gorsza miał do tego prawo... paranoja jakaś :/
Kontrola była na małym przejściu. Na Weil am Rhein czy tam Lörrach nawet się nie zatrzymałem, przejechałem dwa razy bez żadnej kontroli. Tylko tuż za przejściem zjechałem w prawo do baru po winietkę. Jest tam duże przejście dla ciężarówek, więc celnicy skupiają się na czym innym.

+
CFFB

PostNapisane: 25.lip.2017 15:03:36 
Użytkownik

Eee tam, na pewno nie robia tego specjalnie, to tak jakby Polska byla malym wyjatkowym krajem z tona zlota i bankami i mielibysmy wpuszczac kogo popadnie bez kontroli. Ja bedac szwajcarem bym glosowal za tym zeby jeszcze wiecej sprawdzali bo chcialbym sie czuc bezpiecznie, a nie jak w UK co chwila cos sie dzieje... jak mnie sprawdzali przed promem w UK babka znalazla u mnie gaz pieprzowy i sprawdzila mnie w komputerze, potem pokazala ze to jest bron na rowni z duzym nozem czy pistoletem w UK z jakiegos powodu? U nas przeciez legalny pewnie w calej europie. No i mowi ze jeszcze raz i dostane sie na 'czarna liste' czyli dostane 'bana' na wjazd do UK, niezle co... dobrze ze nie znalazla mojego malego scyzoryka bo pewnie wzieliby mnie do wiezienia... ale ok nie jestem zly, uwazam ze niech pilnuja bo wole to niz, kiedys byc gdzies na wakacjach w londynie, a obok mnie znajdzie sie hindus i zrobi 'usmiech, guziczek i kabuum', a ja z nim... jadac w druga strone tez mnie sprawdzali.

Jak czesto tam jezdzisz to wierze ze to meczace... ja dzis podjalem z zona decyzje ze wyrzucamy sporo rzeczy, trudno i przyczepka bedzie gora 1/3 zapakowana w razie czego powiem 'bawcie sie chlopaki, byle szybko' i jak wyjma to wszystko wrzuce z powrotem... Poopisuje pudelka i zlicze rzeczy, zrobie liste, bo tak pisza na stronie rzadowej swiss, ze jak sie wiezie swoj dobytek to trzeba miec liste rzeczy, a ch*** tam niech bedzie...

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

PostNapisane: 25.lip.2017 16:27:10 
Wulkanizator

Żadne mity, tylko praktyka :)

Dobra wiadomość jest taka, że jak ci rozpakują przyczepkę - to i ci ją zapakują ;)

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

PostNapisane: 25.lip.2017 17:24:53 
Użytkownik

rbrus napisał(a):
Eee tam, na pewno nie robia tego specjalnie, to tak jakby Polska byla malym wyjatkowym krajem z tona zlota i bankami i mielibysmy wpuszczac kogo popadnie bez kontroli. Ja bedac szwajcarem bym glosowal za tym zeby jeszcze wiecej sprawdzali bo chcialbym sie czuc bezpiecznie, a nie jak w UK co chwila cos sie dzieje... jak mnie sprawdzali przed promem w UK babka znalazla u mnie gaz pieprzowy i sprawdzila mnie w komputerze, potem pokazala ze to jest bron na rowni z duzym nozem czy pistoletem w UK z jakiegos powodu? U nas przeciez legalny pewnie w calej europie. No i mowi ze jeszcze raz i dostane sie na 'czarna liste' czyli dostane 'bana' na wjazd do UK, niezle co... dobrze ze nie znalazla mojego malego scyzoryka bo pewnie wzieliby mnie do wiezienia... ale ok nie jestem zly, uwazam ze niech pilnuja bo wole to niz, kiedys byc gdzies na wakacjach w londynie, a obok mnie znajdzie sie hindus i zrobi 'usmiech, guziczek i kabuum', a ja z nim... jadac w druga strone tez mnie sprawdzali.

Jak czesto tam jezdzisz to wierze ze to meczace... ja dzis podjalem z zona decyzje ze wyrzucamy sporo rzeczy, trudno i przyczepka bedzie gora 1/3 zapakowana w razie czego powiem 'bawcie sie chlopaki, byle szybko' i jak wyjma to wszystko wrzuce z powrotem... Poopisuje pudelka i zlicze rzeczy, zrobie liste, bo tak pisza na stronie rzadowej swiss, ze jak sie wiezie swoj dobytek to trzeba miec liste rzeczy, a ch*** tam niech bedzie...

W brytanii gaz, duży nóż, czy paralizator jest zabroniony, w europie też różnie się na to patrzą z przewagą na nielegalne. gaz jeszcze, chociaż najlepiej jakby był kupiony w danym kraju, a za resztę można wyhaczyć soczystego mandziora.
Szwajcarzy jacy są tacy są i nic z tym nie zrobisz - to nie francja, gdzie wszyscy mają głęboko wszystko w życi...

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 26.lip.2017 06:37:01 
Użytkownik

Auto: Audi V8 4.2q
gitmar napisał(a):
Ja wjeżdżałem przez dwa przejścia Lörrach (okolice Bazylei) i Koblenz (małe przejście za Waldshut-Thiengen) [...]

Daj znać, gdybyś był znów w okolicy Waldshut-Tiengen. Może akurat też będę, to spijemy jakieś piwko w Akropolis :peace:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1