.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 20:43:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ku przestrodze...
PostNapisane: 16.kwi.2003 14:29:04 
Użytkownik

Jadę sobie przedwczoraj, delikatnie, 120 km/h, dojeżdżam do TIR-a. Lekkie wzniesienie, więc zwalniam. I włos na dupie mi się zjeżył... Pedał hamulca po chwili hamowania wpadł w podłogę, zero hamowania...
Na szczęście byłem już na wzniesieniu, lewy pas wolny, więc gaz do dechy i jestem przed TIR-em, ale oczywiście bez hamulców... No ale jakoś się doczołgałem do domu, bez większych przygód. Przyczyną braku hamulców było pęknięcie elastycznego przewodu hamulcowego w tylnym kole... Za chwilkę właśnie odbieram i wymieniam wszystkie 4 przewody, łącznie z płynem, który jak jest stary, podobno powoduje właśnie, że elastyczne przewody pęcznieją, a potem pękają...

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 14:46:36 
Użytkownik

:0 :0 :0

Q**A ładnie.... :0

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 14:49:39 
Użytkownik

Dobrze że lewy pas był wolny

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 14:54:07 
Użytkownik

Miales szczescie nie ma co.
No ja tez mam do wymiany, ile Cie to kosztowało?

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 15:00:27 
Użytkownik

28 zł x 2 - tył, 21 zł x 2 - przód, + płyn (30 zł)

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 16:35:13 
Użytkownik

Miałem kiedyś taki przypadek , jeszcze w Scirocco - przewód elastyczny przy przednim kole wyskoczył z zaczepu i się przetarł, płyn sikał, ale trochę jeszcze hamowało auto, po odpuszczeniu i ponownym naciśnięciu pedału hamulca. Ale ja na szczęście jechałem max. 50 km/h.... a przy 120 to mocna wrażenia muszą być... dobrze że sie udało...

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 17:24:41 
Użytkownik

miałem podobny manewr - jadąć górską dróżką stylem prawie rajdowym :grin: , ale na szczęście pod górę. Niebeszpieczna to sprawa i często się o tym zapomina tym czasem koszt wymiany nie wielki. Warto zwrócić więc uwagę na stan tych przewodów - tak samo jak na stan paska rozrządu !!

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 20:51:03 
Użytkownik

Bez jaj hamulce są na krzyż , miałem na stacji przypadki ,że pierdolną mi w badanym aucie przewód z jednej strony , a mimo to wsh-/wskażnik skuteczności hamowania /był bliski 50% , wiec to raczej ogólna niesprawność hamulców jest tu przyczyną ...a co do płynu który rzekomo niszczy przewody ...to chyba całkiem nie wiesz o czym mówisz...

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2003 23:10:32 
Użytkownik

Cris napisał(a):
Bez jaj hamulce są na krzyż , miałem na stacji przypadki ,że pierdolną mi w badanym aucie przewód z jednej strony , a mimo to wsh-/wskażnik skuteczności hamowania /był bliski 50% , wiec to raczej ogólna niesprawność hamulców jest tu przyczyną ...a co do płynu który rzekomo niszczy przewody ...to chyba całkiem nie wiesz o czym mówisz...

dobrze gada !! hamulce sa na krzyz, wiem bo tez mi je***l przewod i dalo rade wychamowac ;)

dobrze ze nic nie jechalo z naprzeciwka... miales farta ;)

Tytuł: Re: Ku przestrodze...
PostNapisane: 16.kwi.2003 23:48:59 
Użytkownik

Sherlock Holmes napisał(a):
Jadę sobie przedwczoraj, delikatnie, 120 km/h, dojeżdżam do TIR-a. Lekkie wzniesienie, więc zwalniam. I włos na dupie mi się zjeżył... Pedał hamulca po chwili hamowania wpadł w podłogę, zero hamowania...
Na szczęście byłem już na wzniesieniu, lewy pas wolny, więc gaz do dechy i jestem przed TIR-em, ale oczywiście bez hamulców... No ale jakoś się doczołgałem do domu, bez większych przygód. Przyczyną braku hamulców było pęknięcie elastycznego przewodu hamulcowego w tylnym kole... Za chwilkę właśnie odbieram i wymieniam wszystkie 4 przewody, łącznie z płynem, który jak jest stary, podobno powoduje właśnie, że elastyczne przewody pęcznieją, a potem pękają...

Co za zbieg okolicznosci, bo wlasnie spotkalo mnie dzis to samo. Lecialem sobie obwodnica Trojmiasta wcale nie wolno (jakies 180) a tu hamulec idzie w podloge. Cale szczescie ze bez zadnych dodatkowych przygod dojechalem do domu :D
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2003 07:36:31 
Użytkownik

Cytuj:

Hamulce przed strzałem były jak żyleta, pomijam fakt, że wszystkie tarcze z klockami - przebieg około 3,5 tys, więc zdążyły się dotrzeć. Po strzale, nie było hamulców wcale (szczerze mówiąc, też się zastanawiałem nad tym "na krzyż"), a płyn bryzgał jadącym z tyłu na szyby :-D. Dzisiaj założę nowe przewody, i jestem przekonany, że wszystko będzie OK, a nie "jakaś ogólna niesprawność hamulców". To tyle faktów. Jeśli chodzi o płyn - nie jestem fachowcem, ale z takowym rozmawiałem. Twierdzi, że wraz ze starzeniem się płynu spada jego temperatura wrzenia, co podczas ostrego hamowania może doprowadzić do zagotowania się płynu w przewodach, powstania pęcherzyków powietrza w układzie (o tym można przeczytać również w książce audi 100 82-90), zmniejszenia skuteczności hamowania (kto jeździł na starym płynie w górach, wie o czym mówię), pęcznienia przewodów, co wydatnie skraca ich żywotność. Tyle, co usłyszałem od fachowca (zaufanego).
Pozdrawiam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2003 08:36:52 
Użytkownik

Po prostu hamulce sie zapowietrzaja, jak sie plyn zagotuje.
Bedac w trasie, wystarczy je odpowietrzyc i do domu dojedziemy.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2003 09:37:19 
Użytkownik

u bracie .... widze ze miales wiecej szczescia niz rozumu albo zmien mechanika .... takie rzeczy to podstawa ... ciesz sie ze zyjesz ... ale mysle ze juz to robisz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2003 09:40:18 
Użytkownik

:D Hansik, to nie ja, ja tym samochodem dopiero 3 tygodnie jeżdżę, i nie zdążyłem wszystkiego sprawdzić :D Ale fakt, szczęście miałem :-D
Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1