.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 00:49:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Audi 100/a6 c4 jaki silnik?
PostNapisane: 02.sty.2015 15:23:56 
Użytkownik

Ogoniasty napisał(a):
Wpisz w google a6 agrotuning to zobaczysz.
Wydaje mi się, że chcesz kupić A6 na pokaz ;) Mogę się mylić, nie wtrącam się, nie moja sprawa.
Nie masz jeszcze samochodu, a już obrzucasz wokoło wszystkie inne Audi i VW, że są wieśniackie.
To nie auto jest wieśniackie, lecz jego właściciel.

Wygrałeś : / lecz te duże audiczki nie są jeszcze dotykane w takim nakładzie (jeśli chodzi o ilość egzemplarzy) jak te mniejsze

123mielony napisał(a):
mrflack
Kolego moją pierwsza audiczką była właśnie 100 C4 z silnikiem 2.3 i muszę powiedzieć że ten silnik trochę za słaby do tej budy i talk jak koledzy piszą nie lubi LPG, wiecznie miałem problem z wolnymi obrotami :533:
Tak prawdę powiedziawszy to nie za bardzo poszalejesz z tymi silnikami w tej budzie jeżeli to ma być motor po niżej tych 2,5L to tylko masz ten 2.3 bo mniejszy 2.0 to już nieporozumienie.
Ja osobiści wziął bym ojca na współwłaściciela i rozejrzał się za moterem 2.8 Q.
Wiadomo troszkę większe spalanie ale za to masz zapas mocy a w 2.3 tego brak.

Szczerze mówiąc szukałem 2.3 ze względu na dźwięk silnika, wiem, że nie będzie to demon mocy, liczy się klasa samochodu i dźwięk silnika :D

PostNapisane: 02.sty.2015 15:31:34 
Użytkownik

Auto: BMW E30 M10B18
Miałem kiedyś okazję pojeździć 2.3 V5. Dźwięk cudny :) Przyspieszenie może być. Potem zacząłem szukać autka z tym silnikiem, ale czytając opinie i słuchając porad znajomych odpuściłem. Sama benzyna jest znośna, ale z LPG ten silnik nie jest niestety polecany.
Rozejrzyj się za 2.6 / 2.8 . Spalanie w mieście 14-15l lpg w trasie zszedłem do 11.
Jako młoda osoba, która niedawno ukończyła szkołę daje radę utrzymać wóz.

PostNapisane: 02.sty.2015 15:43:11 
Użytkownik

Ogoniasty napisał(a):
Miałem kiedyś okazję pojeździć 2.3 V5. Dźwięk cudny :) Przyspieszenie może być. Potem zacząłem szukać autka z tym silnikiem, ale czytając opinie i słuchając porad znajomych odpuściłem. Sama benzyna jest znośna, ale z LPG ten silnik nie jest niestety polecany.
Rozejrzyj się za 2.6 / 2.8 . Spalanie w mieście 14-15l lpg w trasie zszedłem do 11.
Jako młoda osoba, która niedawno ukończyła szkołę daje radę utrzymać wóz.

Nie powiem, że są to złe silniki, lecz gust przemawia za rzędówką, lecz jeśli trafi się okazja to pomyślę nad takim rozwiązaniem. czytając o gazie w 2.3 przeczytałem o jakimś BLOSie, ale nie wiem do końca o co chodzi : /, może ktoś mi wytłumaczy? Ponoć to rozwiązuje problemy.

PostNapisane: 02.sty.2015 16:04:49 
Użytkownik

Auto: znowu Audi
2.3 nie jest polecane do gazu ze względu na mechaniczny wtrysk. Niektórym dobrze to chodzi na benzynie, niektórym na gazie, ale przeważnie coś jest i tak nie halo. 2.6, 2.8 z opinii wielu użytkowników tego forum, to pancerne jednostki, świetnie znoszące gaz, tylko trudno trafić niewyeksploatowany egzemplarz

2003 Audi A4 B6 1.9 tdi AVF 130KM 2015-?

PostNapisane: 02.sty.2015 16:57:51 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
BLOS jest lekiem na problemy z ustaleniem proporcji gazu w stosunku do powietrza, sprawdza się w autach w których kolektor ssący ma dużą powierzchnie i może dojść do zapłonu mieszanki w kolektorze. To eliminuje wystrzały, ale w R5 2,3 nie to jest problemem. Tam centralka gazowa nie wyłączy wtryskiwaczy benzyny ponieważ wtrysk jest napędzany mechanicznie, po odcięciu dopływu benzyny cały mechanizm pracuje na sucho, przez co ulega zużyciu. Ogólnie v6 wychodzą lepiej pod tym względem, ale jak widzę ich stan to chce mi się płakać. Większość tych okazyjnych cenowo nie nadają się do niczego.

PostNapisane: 06.sty.2015 00:20:07 
Użytkownik

Auto: AUDI A6 C4 2.5 TDI AEL sedan&Avant
Będę oryginalny i od siebie polecę TDI szczególne 2.5 z 6-biegową skrzynią o oznaczeniu AEL. W aucie robi się zawiechę, bo pada i nastawniki pompy, bo się zajeżdżają, a poza tym, spalanie od 5 do 8 litrów i nawet to jedzie.

PostNapisane: 06.sty.2015 05:57:27 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Piter442 napisał(a):
Będę oryginalny i od siebie polecę TDI szczególne 2.5 z 6-biegową skrzynią o oznaczeniu AEL. W aucie robi się zawiechę, bo pada i nastawniki pompy, bo się zajeżdżają, a poza tym, spalanie od 5 do 8 litrów i nawet to jedzie.

"chcę mieć 100-150KM, nie chcę diesla i nie chcę więcej niż 2500ccm ze względu na ubezpieczenie"
W tym temacie rozmawiamy o benzynie.

PostNapisane: 06.sty.2015 10:15:45 
Użytkownik

Nie śmiej się z moich następujących słów, ale potraktuj to jak dobrą radę popartą doświadczeniem i wspomnieniami popełnionych błędów.
Zacznij od małego, taniego, sprawnego mechanicznie i trochę zaniedbanego z zewnątrz, małolitrażowego samochodu z tanimi częściami i prostą obsługą.
Polecam Cinquecento lub Seicenento. Może być Sporting. ;)
A z grupy VAG Lupo, Polo, ew. poczciwy Golf... Nie szalej z pojemnością, ponieważ ma to bezpośrednie przełożenie na ilość zaskakujących i niemiłych przygód na drodze. ;)
Zanim nauczysz się jeździsz, nieraz przytrzesz, pukniesz, uszkodzisz jakiś element. Nie będzie szkoda. :)
Poznasz realia awarii i napraw samochodu, nauczysz się robić to samemu, poznasz koszty paliwa, wysokość składek ubezpieczeniowych, przygotowanie samochodu do przeglądów technicznych...
Jest tego trochę. ;)
Cokolwiek postanowisz, POWODZENIA! :)
Witamy w gronie Królów Szos. ;)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku

PostNapisane: 06.sty.2015 20:02:49 
Użytkownik

maciejszczesny napisał(a):
Nie śmiej się z moich następujących słów, ale potraktuj to jak dobrą radę popartą doświadczeniem i wspomnieniami popełnionych błędów.
Zacznij od małego, taniego, sprawnego mechanicznie i trochę zaniedbanego z zewnątrz, małolitrażowego samochodu z tanimi częściami i prostą obsługą.
Polecam Cinquecento lub Seicenento. Może być Sporting. ;)
A z grupy VAG Lupo, Polo, ew. poczciwy Golf... Nie szalej z pojemnością, ponieważ ma to bezpośrednie przełożenie na ilość zaskakujących i niemiłych przygód na drodze. ;)
Zanim nauczysz się jeździsz, nieraz przytrzesz, pukniesz, uszkodzisz jakiś element. Nie będzie szkoda. :)
Poznasz realia awarii i napraw samochodu, nauczysz się robić to samemu, poznasz koszty paliwa, wysokość składek ubezpieczeniowych, przygotowanie samochodu do przeglądów technicznych...
Jest tego trochę. ;)
Cokolwiek postanowisz, POWODZENIA! :)
Witamy w gronie Królów Szos. ;)

Szczerze mówiąc dało mi to do myślenia, wiem, że nie są to tanie rzeczy, lecz dalej mam ochote na auto z conajmniej segmentu d (c w ostateczności), może tak myśle bo jestem wysoki i nie mam przekonania do małych aut. Szczególnie mam ochote na dużego VAGa, jak mówiłem vw passat b4 (w życiu b5, bo tego jest juz tak dużo i każdy się nim jara, że boję się otwierać lodówkę, bo zaraz b5 wyskoczy xD) seat toledo mk1 po lifcie i ta audi 100 lub a6 i to chyba koniec jeśli chodzi o VAGi : / jeszcze madzia 626 i Honda Accord ale zjecie mnie zaraz bo nie VAG ;P Teraz jestem w etapie kompletowania kasy na auto, z kupnem myśle poczekać do marca/kwietnia, jak z każdego auta wyleci wszystka rdza i będę mógł trzeźwo pomyśleć :D

PostNapisane: 06.sty.2015 20:59:44 
Użytkownik

Jeszcze o jednym pamiętaj. Że kupując używany samochód, a nie mając możliwości naprawy we własnym zakresie, drugie tyle pieniędzy powinieneś mieć rezerwy.

Z mojego doświadczenia wynika, że pierwsze 2-3 lata użytkowania samochodu to ciągłe stłuczki (Warszawa), przygody, awarie. Brak doświadczenia czyni je problematycznymi i kosztownymi.

A dwa lata można się przemęczyć w wózku sklepowym... ;)

I, życzę Ci bezwypadkowej jazdy z całego serca, nigdy nie naprawiaj stłuczonych, używanych samochodów, kupuj następny. Na początku niestety auta się zajeżdża. ;)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku

PostNapisane: 06.sty.2015 21:30:52 
Użytkownik

maciejszczesny napisał(a):
Jeszcze o jednym pamiętaj. Że kupując używany samochód, a nie mając możliwości naprawy we własnym zakresie, drugie tyle pieniędzy powinieneś mieć rezerwy.

Z mojego doświadczenia wynika, że pierwsze 2-3 lata użytkowania samochodu to ciągłe stłuczki (Warszawa), przygody, awarie. Brak doświadczenia czyni je problematycznymi i kosztownymi.

A dwa lata można się przemęczyć w wózku sklepowym... ;)

I, życzę Ci bezwypadkowej jazdy z całego serca, nigdy nie naprawiaj stłuczonych, używanych samochodów, kupuj następny. Na początku niestety auta się zajeżdża. ;)

Źle nie mówisz, ja na szczęście nie zamierzam jeździć po warszawie, lecz po podkarpaciu, jakieś trasy na imprezy, lub do koleżanek (sami wiecie jak to jest, młodość itd. :D) Mam nadzieję, że wypadków miał nie będę, dużym autem siadałem pierwszy raz za kierownice (pasek b4 1.8) i jakoś się nauczyłem, że auto ma być duże, a hyundai taki mały XD, poza tym dużo jeżdżę na moto (nie kibel ze sklepu, tylko lepsze :D) i mam nadzieję, że emocje w aucie będą mniejsze :D Aczkolwiek dzięki za dobre słowa, jak będę miał coś z pod 4 pierścieni to się odezwę :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1