.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 02:37:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Audi A4 B6 Planowany zakup Prośba o pomoc
PostNapisane: 27.mar.2012 18:33:11 
Użytkownik

Sam też myślałem żeby wybrać się do Niemiec po samochód i na pewno to rozważę. Jeśli chodzi o samochód to tak jak piszecie, szukam czegoś prostego, nie chodzi mi o jakieś bajery które mają się pojawić w samochodzie, po prostu chodzi mi o w miarę nowoczesny samochód. Który pozwoli mi na bezpieczną i bezproblemową jazdę. Dlatego myślę że B6 idealnie spełnia moje oczekiwania co do samochodu. Natomiast wracając jeszcze do kwestii wyboru samego paliwa. Czy w przypadku takim jak mój, gdzie nie jeżdżę często w trasy, głównie jeżdżę po okolicy TDI się sprawdzi? Czy jak na ironie ten silnik ( bo i z takimi opiniami się spotkałem ) potrzebuje dużo jeździć żeby ciągle być sprawnym? Bo tak jak już mówiłem TDI bardzo by mi odpowiadał.
Pozdrawiam

PostNapisane: 27.mar.2012 19:48:45 
Ojciec wyjechal to nasze b6 stoi i okolo raz na tydzien jest przepalane( nie mowie o odpalaniu i chodzeniu na luzie) i mysle ze raz w tygodniylu pozwolic turbinie sie 'otworzyc' wystarczy by zachowac ten silnik w dobrej kondycji :):

Pisane z Miniacza mego :D

PostNapisane: 30.mar.2012 08:53:07 
Użytkownik

koziol99
Jeśli nie musisz robić minimum 20km do pracy, szkoły itp = 20km z powrotem i będziesz jeździł do przysłowiowej Biedronki po zakupy 5km dziennie to diesel nie ma sensu. Ja mam tak 30km do pracy, plus jakieś sprawy po Warszawie, plus drobne jazdy po okolicy (Pruszków) czasem tylko 2-5km. Dopóki ON był po 3,70 -3,90 to normalnie uśmiech nie schodzil mi z twarzy. Teraz trochę słabiej ale opłacalność względem benzyny spokojnie można udowodnić. Jednak na krótkie odcinki i nieduże przebiegi miesięczne to podszedłbym tak
1. dizelek będzie ciągle niedogrzany, turbina nierozruszana = kłopoty
2. benzynka przy małych przebiegach kosztami paliwa Cię nie pogrąży

Tak więc po pierwsze powiedz ile km masz zamiar pokonywać dziennie i miesięcznie.

PostNapisane: 31.mar.2012 13:33:56 
Użytkownik

Więc tak. Do pracy nie dojeżdżam bo do niej pieszo mam może z 10 min , może z kilometr. Zdarza mi się podjechać samochodem do pracy, np w złą pogodę, ale to rzadko. Samochodem jeżdżę głównie po okolicy, czasem robię kilka, kilkanaście km dziennie, ale czasami muszę jechać gdzieś dalej, np kilkadziesiąt km. Więc ktoś mógłby powiedzieć skoro tak to po co Ci taki samochód? Nie lepiej kupić jakiegoś fiacika na gaz i jeździć "za darmo"? No właśnie o to chodzi że teraz jeżdżę podobnym samochodem i chce sobie kupić coś innego znacznie lepszego. Przeszukuje aukcje na allegro i nic oprócz właśnie A4 mi nie odpowiada. Kolejna sprawa, jestem kierowcą raczej spokojnego ale dynamicznego usposobienia, czyli: nigdy nie piłuję i nie żyłuję silnika a już na pewno na zimnym silniku. Jasnym jest też to że gdy trzeba to wyprzedzę jakiegoś zawalidrogę. Ogólnie jeżdżę dynamicznie ale nigdy nie ostro. Piszę to dlatego żeby ustalić mniej więcej spalanie jakie mnie czeka, bo jednak 10-13l przy cenie 6 zł za litr bezołowiowej to jednak trochę dużo, mimo że stosunkowo mało jeżdżę. Choć z drugiej strony tak jak pisałem wcześniej, nie zamierzam też oszczędzać nie wiadomo jak na paliwie. Teraz wydaję około 300-500 zł miesięcznie na benzynę ( w zależności od miesiąca).

PostNapisane: 31.mar.2012 14:56:52 
Moderator

Auto: Audi S4
Bierz 1.9 TDi... - kazdy silnik w B6 jest dobry...

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 02.kwi.2012 10:39:23 
Użytkownik

Witam. Przez ostatnie kilka dni cały czas myślę o kupnie tego samochodu i coraz częściej na myśl przychodzi mi inne auto, również audi ale A3. Za tyle pieniędzy ile wspomniałem czyli +- 24k (wg. większości osób ) nie kupię jakiegoś ideału (chodzi o b6) wręcz przeciwnie. Dlatego zastanawiam się czy nie zmienić swoich zapatrywań i nie szukać jakiejś A3 już na dobrym wypasie tak myślę że do 20k. Chciałem Was zapytać jakie jest wasze zdanie na ten temat? Oczywiście A4 podoba mi się znacznie bardziej niż A3 ale jeśli za taką cenę nie kupie dobrego wozu, to może lepiej kupić A3, bardzo dobrze wyposażoną, w lepszym stanie itd?

PostNapisane: 29.paź.2018 20:48:01 
Użytkownik

Auto: BEX+ Quattro
Cytuj:
Czym się różni motor 1.9 TDI 130 konny od mojego dotychczasowego 1.9 TDI 110 koni? Jest tak samo niezniszczalny?

AWX/AVF jak na silniki z epoki 2xxx r. są trwałe.
Cytuj:
Czy to prawda że w Niemczech za zezłomowanie auta i kupno nowego Niemiec otrzymuje 4 tys EUR?

Otrzymanie tej dopłaty nie jest takie łatwe.
Cytuj:
Czy można sprawdzić że auto było kupione w salonie oddane w zastaw za nowe a nie kupowane u Turka. Handlarz mówił że muszę mu uwierzyć na słowo :)

AutoDNA oferuje raporty, może być tam wzmianka o właścicielach (przynajmniej na B6 z NL pokazało). Umowy z poprzednikiem raczej nie da Ci do wglądu.
Cytuj:
Jedno autko u handlarza /sprawdzałem miernikiem bezwypadkowe/ ma na ogłoszeniu inne niemieckie tablice rejestracyjne niż na oględzinach. Czy to normalne /czytałem gdzieś że niby dostaje się tymczasowe na przejazd/ czy coś kombinowane bo po co przemieniać tablice w PL?

Większość handlarzy zamawia wtórniki na podstawie starego numeru rejestracyjnego (auto wyrejestrowane za granicą = brak możliwości jazdy po publicznych drogach). Zjazdówki są droższe, ale uprawniają Cię do poruszania się po polskich drogach.
Cytuj:
Czy strony typu autobaza autodna pokażą całą historię przebiegu ,wypadkowości itp . Czy są darmowe miejsca na sprawdzenie przebiegu auta z Niemiec tak jak na rządowej stronie historia pojazdu gov... Rozumiem wydać 50 zł dla sprawdzenia kupionego auta ale nie płacić 50 codziennie sprawdzając każde pojawiające się na ryku auto.

AutoBaza czy AutoDNA są płatne i mimo to nie zawsze mają informacje na temat przebiegu etc.

Cytuj:
Ogólnie w modelu pada koło dwumasowe , kompresor klimy. Po czym poznać że dwumasa jest do wymiany? Czy można teraz jesienno-zimową porą sprawdzić czy klima działa poprawnie? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie.

Przy przyśpieszaniu na wysokich biegach (5-6 bieg) czuć wibracje.
Poniżej 5 stopni klimatyzacja nie załączy się - zabezpieczenie przed wytrąceniem się wody z powietrza i jej zamrożeniem. Tutaj niech wypowie się ktoś, kto na co dzień używa auto z AC.
Po VIN sprawdź kraj pochodzenia - może być angol, a z przekładkami na handel bywa różnie. ;) Sprawdzić dymienie, działanie elektryki, spasowanie elementów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1