Cytuj:
Czym się różni motor 1.9 TDI 130 konny od mojego dotychczasowego 1.9 TDI 110 koni? Jest tak samo niezniszczalny?
AWX/AVF jak na silniki z epoki 2xxx r. są trwałe.
Cytuj:
Czy to prawda że w Niemczech za zezłomowanie auta i kupno nowego Niemiec otrzymuje 4 tys EUR?
Otrzymanie tej dopłaty nie jest takie łatwe.
Cytuj:
Czy można sprawdzić że auto było kupione w salonie oddane w zastaw za nowe a nie kupowane u Turka. Handlarz mówił że muszę mu uwierzyć na słowo
AutoDNA oferuje raporty, może być tam wzmianka o właścicielach (przynajmniej na B6 z NL pokazało). Umowy z poprzednikiem raczej nie da Ci do wglądu.
Cytuj:
Jedno autko u handlarza /sprawdzałem miernikiem bezwypadkowe/ ma na ogłoszeniu inne niemieckie tablice rejestracyjne niż na oględzinach. Czy to normalne /czytałem gdzieś że niby dostaje się tymczasowe na przejazd/ czy coś kombinowane bo po co przemieniać tablice w PL?
Większość handlarzy zamawia wtórniki na podstawie starego numeru rejestracyjnego (auto wyrejestrowane za granicą = brak możliwości jazdy po publicznych drogach). Zjazdówki są droższe, ale uprawniają Cię do poruszania się po polskich drogach.
Cytuj:
Czy strony typu autobaza autodna pokażą całą historię przebiegu ,wypadkowości itp . Czy są darmowe miejsca na sprawdzenie przebiegu auta z Niemiec tak jak na rządowej stronie historia pojazdu gov... Rozumiem wydać 50 zł dla sprawdzenia kupionego auta ale nie płacić 50 codziennie sprawdzając każde pojawiające się na ryku auto.
AutoBaza czy AutoDNA są płatne i mimo to nie zawsze mają informacje na temat przebiegu etc.
Cytuj:
Ogólnie w modelu pada koło dwumasowe , kompresor klimy. Po czym poznać że dwumasa jest do wymiany? Czy można teraz jesienno-zimową porą sprawdzić czy klima działa poprawnie? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie.
Przy przyśpieszaniu na wysokich biegach (5-6 bieg) czuć wibracje.
Poniżej 5 stopni klimatyzacja nie załączy się - zabezpieczenie przed wytrąceniem się wody z powietrza i jej zamrożeniem. Tutaj niech wypowie się ktoś, kto na co dzień używa auto z AC.
Po VIN sprawdź kraj pochodzenia - może być angol, a z przekładkami na handel bywa różnie.
Sprawdzić dymienie, działanie elektryki, spasowanie elementów.