.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.kwi.2025 20:57:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: jak najlepiej rozbudowac naglosnienie
PostNapisane: 29.gru.2006 17:38:34 
Użytkownik

Witam mam pytanie co do rozbudowy naglosnienia w moim a4 avant 99r .Mam w nim fabryczne naglosnienie nokii czyli 4 mid basski 2 syczki i sub .Sprowadzilem je z niemiec i niestety poprzedni wlasciciel nie znal umiaru i praktycznie wszędzie sa ponadpalane cewki (najgorzej sub , reszta ujdzie) :/ dlatrego chcialbym rozbudować naglosnienie waham sie tylko w jaki sposób bo mozna to zrobic na 2 sposoby które będa kosztowaly praktycznie tylesamo kasy . Można zostac w sprzęcie dla audika czyli bose (sluchalem w dwoch audikach i poprostu mnie oczarowalo) i z normalnego sprzętu (niewime jak to inaczej nazwać:)

Narazie moglbym kupic sub bose pochodzący z a3 01r (ten z 2 glosnikami) ale boje sie ze nie będzie pasowal (wtyczka , rozmiar) i czy duzo to wniesie do tego naglosnienia

czy wlozyc bose czy zrobic to po swojemu (cd alpine , jakis zestaw odseperowany na przod najlepiej hertza , i jbl gt4 do tylu w tej opcji będzie jednak dosc duzo roboty)

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2006 18:32:35 
Użytkownik

jesli chcesz bose to najlepiej znajdz pelny zestaw przeznaczony do tojego modelu-wszystko idealnie spasuje(tylko pamietaj ze bose fajnie smiga ale nie ma powalajacej mocy ani basu)

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2006 21:36:33 
Użytkownik

Ja jak zwykle odradzam Bose, jeśli masz odtwarzacz na cd lub kaseta + zmieniarka audi to praktycznie możesz zostawić tą jednostke, a zamiast kupować Alpine kupić wzmacniacz 4 kanałowy (to o wiele bardziej poprawi brzmienie niż kupno nowego radia), nastepnie zainwestować w odseparowany dwudrożny system na przód, odradzam hertza, bo za te pieniążki można mieć lepszy systemik no i subwooferek w skrzynce zamkniętej i tu też są lepsze głośniczki niż JBL ;) Do tego porządne wytłumienie drzwi i takiemu zestawomi Bose nie podskoczy. (Oczywiście po mądrym zestrojeniu tego)

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2006 23:57:21 
Klubowicz

Co do fabrycznego suba - jesli bedziesz mial okazje to posluchaj jak to gra! Jak dla mnie kiepsko i slabo i dodatkowa skrzynka byla konieczna (glosnik Herz'a - miekki soczysty basik)
Pozdrawiam MJ

!!! SMYCZE KLUBOWE -> LINK

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 00:13:11 
Użytkownik

ło matko :D drzwi w a4 :) ... Oczywiscie, kolega Intell jak zwykle dobrze podpowiada, porzadny systemik na przod , tlumienie drzwi mozna zainwestowac w jakies sensowniejsze kabelki OFC i podpiac to oczywiscie pod wzmacniacz, w miare potrzeby mozna podpiac suba w zakmnietej budzie, zeby basik nam lekko pomrukiwał ;) Takze, do pracy rodacy :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 09:41:09 
Użytkownik

a ja sie podepnę do tematu , co myślicie o tych głośnikach ,będą do wzmacniacza podłaczane

http://www.allegro.pl/item152286262_lan ... ystem.html

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 11:46:51 
Klubowicz

Tak na moje, trzeba by bylo posluchac - alu moze miec twarda membrane i jezeli nie bedzie do tego subika to moze twardo grac, no i wazna rzecz - sprawiaja wrazenie glebokich!
Poza tym reszta parametrow calkiem ok, ze wzmakiem dadza sporo halasu :diabel:
Pozdro MJ

!!! SMYCZE KLUBOWE -> LINK

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 12:03:48 
Użytkownik

dzięki za wszystkie rady :) przekonaliscie mnie do wlasnego systemu , tak sie przypadkiem sklada ,że ze starego systemu zostal mi JBL GT4 (szkoda ze 25cm:/ jednostke centralna musze zmienic bo tak jak w niktórych choreusah to bywa kompletnie psuje mi sie to pokrętlo glosnosc tzn. gra cicho da się troszeczke glosniej a ten wchodzi na maksymalna moc . Troche sie interesowalem tymi przednimi drzwiami i trzeba przyznac ,że pochlonie to mase kasy (tashki + wytlumienie + glosniki ) no ale poządny komplet przedni jest bezcenny:) preferowal bym takie cos : Wzmacniacz :Carpower 4 kanalowy , komplet na przod najlepiej chyba Hertza Hs 165 , Centrale Alpine 5848 ,sub jak narazie ten Gt4 w jakiejs skrzynce z bass reflexem pozniej Hertz hs 300

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2007 22:29:13 
Użytkownik

wybaczcie ale sie podłącze:

Każde radio ma wyjście na wzmacniacz? Jestem na kupnie radia i głośników ale za 3-4 miesiące chciałbym dokupić jakiś wzmacniacz i nie chciałbym głupio teraz wydać kasy.

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2007 22:40:18 
Użytkownik

Nie, nie każde radio ma wyjścia na wzmacniacz. Jednak obecnie sprzedawane odtwarzacze mają przynajmniej jedno (te z niższej półki) a potem im droższe tym bogatsze wysposażenie - choć nie do końca, bo producenci w wyścigu o klienta, zaczynają dawać dodatkowe wyjścia nawet do tańszych serii odtwarzaczy.
Jeśli planujesz rozbudowę systemu o dodatkową końcówkę, to zanim kupisz sobie radio zadaj pytanie: O co chcesz rozbudować ten system??
Jeśli o sam wzmak (np. boschmann) i sub (np. alphard) to nie wydawaj niepotrzebnie kasy na dodatkowe wyjścia. Do dudnienia wystarczy jedno.
Jeśli jednak będziesz chciał kiedyś stworzyć porządny system, a apetyt rośnie w miarę jedzenia, to dobrze jest mieć w zapasie dodatkową, przynajmniej jedną parę, a najlepiej komplet, czyli Przód+Tył+Subwoofer.

Decyzję podejmij sam...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 11:37:28 
Użytkownik

To to nie jest tak, że do radia podpinasz wzmacniacz i do wzmacniacza reszte? W planie mam kupić głośniki na podszybie z tyłu i tyle. Miałbym 2 pod szybą z przodu i dwa z tyłu. Na wiosne w planie jest wzmacniacz żeby troche lepiej grało. A sub? Hmmm może kiedyś... No tylko jak to teraz jest? Czy wszystko podpina się do wzmacniacza czy coś zostaje podpiete do radia?
Tak właściwie to wogóle sie na tym nie znam i najrozsądniej będzie skorzystać z usług jakieś firmy gdzie moge uzyskać jakiejś porady i wszystko u nich kupie i założe...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 13:34:00 
Użytkownik

To będzie najrozsądniejsze. Tylko jedź do uznanej firmy, specjalizującej się w CA, a nie do Media Marktu... Nie dość, że dobrze założą, to jeszcze do tego dadzą posłuchać i wybrać głośniki z szerokiej półki cenowej i jakościowej...

A z tym radiem to tak, że w najprostszych systemach rzeczywiście podłączasz suba pod wzmak, a resztę pod radio. Jednak wraz ze wzrostem głośności sub zaczyna dominować, a reszta głośników nie nadąża i pierdzi, co jest mało przyjemne. Wszystko Ci wtedy dudni i tak naprawdę nic nie słychać. Dlatego w lepszych systemach stosuje się wzmak do głośników, żeby wszystko było dobrze słychać (bez zniekształceń) nawet przy dużym poziomie głośności... I wtedy przydają sie dodatkowe pary wyjść RCA...
1 wyjście RCA to 2 kanały. Jeśli chcesz mieć podłączone 2 głośniki z przodu i 2 z tyłu, a kiedyś woofer, to będziesz potrzebował ich 6!!! Do przodu i tyłu wystarczą 4, lub rozgałęzienie, ale wtedy każdy kanał dostanie połowę sygnału...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 15:38:19 
Użytkownik

hehe kiedyś planowałem media hehe bo przy nich jest firma zakładająca sprzęt, ale teraz wiem że lepiej iść do konkretnej firmy od CA bo prawie nic nie rozumiem hehe troche to zamotane :P
Wielkie Dzieki za info
Pozdr :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 23:42:03 
Użytkownik

Witam,
ja dosyć niedawno pomagałem w zrobieniu zestawu takiemu kolesiowi powiedziałem mu co i jak pomogłem wybrać a on to kupił i zamontował sam a autem było właśnie A4 AVANT niestety nie mam fotek, ale zaplanowane było wszystko na konkret.

Jak go spotkam to może zakołuje fotki ale jak usłyszałem jak to gra to byłem w głębokim szoku wszystko ładnie czysto a i basik nieźle nawalał :D

- jednostkę miał dobra pioneera 6800
- przód zestaw separowany 165mm midbas plus tweater na słupek
- tył to samo co przód tylko ze tweater wmontowany w drzwi przód i tył Hertz
- wzmak 4 kanałowy JBL
- wszystkie kable głośnikowe 2x4mm
- kable do wzmaka 25mm^2 firmy Dietz
- skrzynia zamknięta głośnik 30cm JBL
auta nie wygłuszał bo miał to solidnie zrobione przez poprzedniego właściciela który chyba chciał zrobić niezłe audio ale poprzestał tylko na wygłuszeniu i sprzedał autko

oczywiście możesz wziąć inne firmy ja tylko podałem co on zamontował :)
osobiście polecam np. PYLE - firma ceniona w USA w Europie dużo mniej niestety a głośniczki grają super :diabel: w swojej niuni mam w polce 2 głośniki Pyle 200mm każdy podpięte pod samo radio i rejestracja mi się trzęsie jak i cala klapa od basu jak podkręcę :)

Obrazek Audi 80 B4 1.9 TDI "First Edition" 1995r NOWE FOTY

ZARABIAJ PRZEZ INTERNET

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2007 14:17:18 
Użytkownik

Kenny napisał(a):
wybaczcie ale sie podłącze:

Każde radio ma wyjście na wzmacniacz? Jestem na kupnie radia i głośników ale za 3-4 miesiące chciałbym dokupić jakiś wzmacniacz i nie chciałbym głupio teraz wydać kasy.

Jest taka sprawa że o ile nie masz zamiaru startować w konkursach CA i nie chcesz wydac duzych pieniedzy to mozesz to zrobic ta jak ja w IBIZIE.
Bez rozpisywania sie.
U mnie jest tak (zaznaczam, ze nie dązylem do uzyskania jakegoś wspaniałego efektu a auto które opisuje jest przezemnie traktowane jako wózek na zakupy):
Radio to BLAUPUNKT SAN REMO (czytaj zwyklak nad zwyklaki) 4*40w
Wzmacniacz jakieś D&W 600W 4 kanały filtry HI MID LOW
i teraz tak gwizdki w podszybiu (seria), drzwi (auto jest 3D) to jakieś plastikowe boshmanny. To podpięte jest pod kanał przód (lewo prawo) z radia. Dodatkowo zamontowałem z tyłu gwizdki wyrwane z głośników MAC AUDIO. Poprostu wykręciłem je z głośników. Te gwizdki podłączyłem do gwizdków z przodu.
Czyli mamy do ednego kanału radia podłączpone głośniki w drzwiach, gwizdki z przodu i gwizdki z tyłu.
W bagażniku jest wzmacniacz z osobnym zasilaniem od AKU. ponieważ z tyłu były kiedyś głośniki wykorzystałem kable od nich do podania sygnału na wzmacniacz. Ale z uwagi ze wzmacniacz jest cztero kanałowy to sygnał z dwóch wolnych kanałów które zostały w radiu (czyli tył prawo lewo) rozdzieliłem na 4 kanały wzmacniacza i teraz mam podłączony SUB w skrzyni dwucewkowy do dwóch kanałów i dwa głośniki basowe w półce do pozostałych dwóch kanałów.
ponieważ wzmak ma własne sterowanie głośnością to ustawiłem tak aby sub grał głośniej niż głośniki z półki.
Teraz w Radiu mam ustawione 80% głośności na przód (dzięki temu gwizdki i głośniki z drzwi grają na równi z tymi zasilanymi przez wzmaka)
Ustawienia jak ja to nazywam lajtowe to właśnie 90% przód ale ponieważ całość podłączona pod wzmacniacz ma za zadanie nadawać basu a radio nie ma sterowania subem to ja i tak moge nim sterowac zminiejszajac głośność przodu na 50%. wtedy gra cicho ale z mocnym basem.
PS idąc dalej tym LOW COST owym układem suba zrobiłem sobie sam z jakiegoś wyświechtanego głośnika kupionego na giełdzie za 15 zł. Skrzynie zrobiłem sam według poradnika CA który jest na Audiklubie w dziale TUNNING.
Banalnie proste i bajecznie tanie rozwiązanie.
PS zaznaczam że nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Wszystko jest zabezpieczone przed zwarciami pożarami i innymi sytuacjami a LOW COST tylko i wyłącznie ze wzglądów na to iż IBIZA to 3 auto w rodzinie i mojego zdania że CA nie powinno przekraczać 10 procent ceny auta czyli w moim przypadku nie wiecej ni 900zł.
Przyznaje że czasami coś zadrrzy coś pierdnie ale po dokładnym poustawianiu głośności wszystkiego i dostrojeniu barw można sie cieszyć dobrym czystym brzmieniem. Albo jak mój kumpel oddac Opla Vectre z 1991 roku do zakładu CA, zapłacić 4500 zł za kompletną usługę a dwa miesiące później sprzedać auto za 4000 zł bez demontażu sprzętu.
Czyli kupić auto za 6500zł +2000zł przywrócenie do odpowiedniego stanu +4500 zł CA to daje 13 000zł i szybko sprzedać go za 4000 zł co daje 9000zł wywalone w błoto.
PS ściągnij sobie poradnik i poczytaj a potem jak coś to daj znać na GG to ci opiszę więcej szczegółów.

Strefa czasowa: UTC + 1