.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 08:55:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80Q B4] Prosze o potwierdzenie mojej diagnozy.
PostNapisane: 30.gru.2006 16:23:35 
Użytkownik

Moj problem polega na tym ze auto rusza z jedynki bez najmniejszego problemu ale aby wbic 2 bieg trzeba drazek zmiany biegow pociagnac " dalej " na " dwa razy ", albo jak ktos woli " wbic bieg " bo inaczej slychac zgrzyt.

Przy wylaczonym silniku albo na postoju nie ma takiego problemu, wystepuje on tylko podczas jazdy.

Z pozostalymi biegami nie ma problemu.

Czy to synchronizator ?

Moze ktos podac numer czesci OE albo jakiegos zamiennika ?

Jaki koszt czesci ? Jaki robocizny ? Co przy okazji robic ?

Nie wiem co będzie ale będzie AWD.

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 16:27:21 
Użytkownik

Oby to nie była skrzynia bo za samą robociznę sporo zapłacisz!! Miałem kiedyś podobny problem w C3 i wtedy okazało się że sama wymiana lewarka zmiany biegów z całym mechanizmem rozwiązała problem! Też czasem trudno było wbić bieg po wymianie wszystko było ok.

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 16:29:13 
Użytkownik

sero c4 napisał(a):
Oby to nie była skrzynia bo za samą robociznę sporo zapłacisz!! Miałem kiedyś podobny problem w C3 i wtedy okazało się że sama wymiana lewarka zmiany biegów z całym mechanizmem rozwiązała problem! Też czasem trudno było wbić bieg po wymianie wszystko było ok.

Nie wiem, a kto mi to zdjagnozuje ?

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 18:59:02 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
jak masz kanal to sam mozesz. wejdz pod auto obejzyj drazki. jezeli masz tylko jeden przegub i wejscie do skrzyni masz po prawej stronie to sprwdzasz tylko czy nie ma luzu na tym przegubie. druga sprawa to chwytasz drazek zmiany biegow i jezeli daje sie znacznie ruszac gora/dol to masz do wymiany gniazdo. niemniej jednak zacznij od wymiany oleju bo taki sam efekt moze byc poprostu jak masz wode w oleju albo malo oleju ... wtedy dodatkowo efekt ciezkiego wkladania biegow poteguje sie wraz ze wzrostem temperatury. jezeli jest odwrotnie ze opory maleja wraz z rozgrzaniem to tez jest wina oleju.

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 19:06:57 
Użytkownik

hans napisał(a):
jak masz kanal to sam mozesz. wejdz pod auto obejzyj drazki. jezeli masz tylko jeden przegub i wejscie do skrzyni masz po prawej stronie to sprwdzasz tylko czy nie ma luzu na tym przegubie. druga sprawa to chwytasz drazek zmiany biegow i jezeli daje sie znacznie ruszac gora/dol to masz do wymiany gniazdo. niemniej jednak zacznij od wymiany oleju bo taki sam efekt moze byc poprostu jak masz wode w oleju albo malo oleju ... wtedy dodatkowo efekt ciezkiego wkladania biegow poteguje sie wraz ze wzrostem temperatury. jezeli jest odwrotnie ze opory maleja wraz z rozgrzaniem to tez jest wina oleju.

Bylem wlasnie u mechnika ( sobota 18:00 ) i powiedzial mi ( po jezdzie ) ze synchronizator napewno jest OK, jak juz cos to trzeba podregulowac drazek zmiany biegow ( wg. jego drazek nie trafia dokladnie w przelozenie ) .

Mowi ze nie mam sie co martwic.

Umowilem sie w czwartek " na kanal " .

Uff. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1