.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 08:41:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 2.0 ABT] Problemy z rozruchem.
PostNapisane: 15.gru.2006 19:41:02 
Użytkownik

Mam dziwną chistorię z moim autem. Kupiłem audiczkę 80 B4 w kwietniu 2006r produkcji z roku 1992 - lecz sprzedający pośrednuk nie był pewien jakim olejem jest zalany sinik, więc wlałem Mobil 15/W/40 mineralny przejechałem już 9000km i silnik przy rozruchu ciężej pracuje jakby na trzech świecach. Nakrętka od wlewu oleju do silnika jest lekko spieniona - zastanawiam się czy już pora by wymienić olej, no może zajrzeć do świec.Samochód jest zagazowany, ale to chyba nie ma wpływu na to. Jeśli ktoś ma taką audicę z silnikiem ABT 90KM to chciałbym się podzielić sugestiami nie jest to wyścigówka lecz solidne auto z wiekiem mające różne dolegliwości. Pozdrawiam. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.gru.2006 02:02:58 
Użytkownik

Sprawdź kable od świc, świece, aparat zapłonowy i kopółkę. Pomierz ciśnienie w cyilindrach wtedy będzie można więcej coś powiedzieć.

Audi 100 C4 2.8 AAH Quattro- 174KM- 245Nm

W sumie 414KM i 803Nm szkoda, że nie pod jedną maską :):

Tytuł:
PostNapisane: 16.gru.2006 09:44:24 
Użytkownik

Czarek_d20 skoro Masz LPG to na 99% winna jest źle ustawiona emulacja lambdy, lub jej brak. Nie chce mi się już pisać kolejny raz co i jak. W każdym razie, jeśli to LPG II gen. to ustaw emulację na "masa", zrób reset ECU, zaadoptuj go na benie i ciesz się, że wszystko wróciło do normy. Jeśli to I gen. i nie ma emulatora lambdy to trzeba go dołożyć.

Tytuł: [80 B4 2.0 ABT] Problemy z rozruchem.
PostNapisane: 22.gru.2006 07:38:05 
Użytkownik

Wracam ponownie.
otóż założyłem nowe świece - silnik lepiej pracuje, chciałem zakupić nowe kable ale w sklepie sprzedawca zbił mnie z tropu i nie kupiłem. Po odpaleniu obecnie lepiej to wygląda ale jazda na benzynie jest nierówna na gazie jadzie dość sprawnie. Gdy siedzę w samochodzie a silnik pracuje na wolnych obrotach to raczej nic specjalnego się nie dzieje lecz gdy po dodaję troszkę gazu to coś jakby w przewodach bulgotało i przelewało się w rurkach podejrzewam dopływ obcego powietrza. cdn......pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2007 22:37:30 
Użytkownik

Witajcie wszyscy których interesuje ten temat.
02.01.07r rano po krótkiej jeździe zauważyłam pod korkiem pianę, ale również na miarce oleju. Przy zdjętej miarce wyrzucało parę, z pod korka pryskało wodą i para.
Postanowiłem udać się do mechanika - pojechałem od razu z uszczelką, filtrem oleju i olejem do wymiany do 1300 auto było gotowe do jazdy, po próbnej jeździe ustawienia zapłonu. Do tej pory po tygodniu jest ok. Jak nic się nie pokrzani to mogę być zadowolony. Ma siłę - moc - przy jeżcie na benzynie nie ma nawet odrobiny dymku z rury wydechowej - na gazie jest lekki obłok pary. Na razie jastem spokojniejszy. CZEŚC.
pozdrawiam wszystkich. :P :D

Strefa czasowa: UTC + 1