.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 04:34:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [inne]Od czego zacząc przygode z elektromechanika!!
PostNapisane: 08.sty.2007 14:40:03 
Użytkownik

Witam jestem nowym uzytkownikiem tego forum i chcialbym uzuskac rady od osob wiekszym stazem w tej dziedzinie niz ja.
Jestem po technikum elektronicznym, obecnie studiuje automatyke i bardzo interesuje mnie elektromechanika. Widze przyszlosc w tym zawodzie. I mam teraz ( niestety albo i stety) okazje by cos w tym porobic gdyz w Audi B4 1.9tdi 1Z brata pojawil sie problem z zaduzym spalaniem. Mechanik go przejrzal i stwierdzil ze trzeba do elektromechanika sie udac bo od strony mechanicznej raczej wszystko wporządku. Zatem tak zrobilismi a u niego okazalo sie ze jest problem z komunikacja komputera audi.
Chcialbym sam cos w tym kierunku sprobowac skoro mam okazje. Prosze o informacje co na początek potrzebuje by zacząc cos w tym zawodzie robic. Jakiego sprzetu? oczywiscie posiadsam zwykly komputer stacjonarny i chcialbym wiedziec co potrzeba by moc podłaczyc go do samochodu w celu diagnozy. Jakie programy jakie łączenie kabli gdyz nie mam wtyczek, wszelkich opisów i schematów oraz podstawowych informacji jakie powinienem wiedziec i oczywiscie gdzie to moge uzyskac i w jakim zakresie finanasowym.
Z góry dziekuje za pomoc iczekam na kazdą rade. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2007 16:44:17 
Użytkownik

jezeli chodzi o podstawowy sprzet to napewno musisz kupic dobrej klay multimetr cyfrowy, szczegolnie aby dokladnie mierzyl rezystancje, napiecie, prad itp

jezeli chodzi o podlaczanie samochodow do komputera, czyli diagnoza bledow komputera to musisz zapotatrzyc sie w interfejsy do odpowiednich modeli, mozna je kupic na allegro, ale uwazaj na wersje, ktore niby sa crackowane a jak przysla okaze sie ze to wersja demo na 2 czy trzech plytach

pozatym dobrze by bylo jakbs zaopatrzyl sie w programy informacyjne z dziedziny elektrocniki, elektromechaniki i samej mechaniki, np. "Infotech", "Autodata", i do samochodow grupy VAG polecam "Etos" - elektroniczny katalog czesci itp, posciagaj sobie z netu, albo torentu i jazda

pameitaj ze jesli chcesz zarejstrowac ta firme to musisz miec licencje na wszystkie produkty ktorcyh uzywasz

jezeli chodiz jeszcze o komputer, czyli jesli zdecydujesz sie kupowac laptopka, zeby moc podlaczac samcohody na garazu, to wystarczy ci jakis prosty laptop, ja kupilem osobiscie Toshibe Satelite Pro, ktora ma juz chyuba 10 lat i elegancko do tego sie sprawuje (ok. 300zł),

a w pszyszlosci mozesz sobie kupic komputer, ktory obsluguje wsyztski interfejsy, sondy lamba itp, taki uniwersalny do zakladu mechanicznego, ktory kosztuje ok 50 000 zl, pozdrawiam i jak czegos npowego sie dowiesz, jakies adresy itp to daj znac, powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2007 17:55:39 
Użytkownik

skoro jestes elektronikiem i masz ku temu zdolnosci i wiedze to mozesz sprubowac samemu zrobic interfejs ze schematem nie ma problemu.

statnio gadałem z kolesiem ktory interfejs zrobił na maxie 232 co ciekawsze nie był on przeznaczony do podłaczenia z audi tylko wczesniej zrobił go aby sciagac simlocki i wgrywac nowe softy do telefonów siemens c35i. i podobno mu to działało, udało mu sie podłaczyc do golfa 3 tylko musiał robic stabilizator bo jak pewnie wiesz max 232 ma max napiecie zasilania 5V. i musiał zwierac linie K i L. koszt elementów do takiego urzadzenia to w granicach 10zl sam mysle nad zrobieniem tego urzadzonka bo tak samo jak ty jestem po elektroniku ale nie studjiuje. tylko pracuje w chłodnictwie i klimatyzacji.

poszukaj na elektrodzie tam napewno znajdziesz jakis schemat i dokladne opisy co i jak.

POWODZENIA

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2007 12:04:09 
Użytkownik

No włąsnie jesli to nie wymaga programowania procesora to oczywiscie sam bym mógł zrobic taki interfejs jesli jest to mozliwe jedynie potrrzebuje schematu. Sam nie moge znalezc moze znacie link do tego schematu???

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2007 17:34:32 
Użytkownik

podaj maila do siebie to przesle ci jakis schemat

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2007 16:40:58 
Użytkownik

loony86@o2.pl

ja podobnie jak zalozyciel tego tematu tez starams ie powoli wkraczac w swiat elektromechaniki i mi tez przydaly by sie jakies schemaciki, wiec bede bardzo wdzieczny, pozdrawiam, lukasz

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2007 17:58:00 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
nagły wysyp fachowców vagowców :056: zachwile nikomu się już nie będzie chciało nawet wejść pod auto....nie na tym to polega ;)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2007 19:35:20 
Klubowicz

Mauzer napisał(a):
nagły wysyp fachowców vagowców :056: zachwile nikomu się już nie będzie chciało nawet wejść pod auto....nie na tym to polega ;)

Nie martw sie o to Mauzer.
Pewnie zaglądasz nieraz na "elkę" i sporo tam takich fachowców: "podłączyłem i coś spier...m. Pomóżcie naprawić".
Oprócz fejsów potrzeba jeszcze elementarnej wiedzy jak to jest zbudowane, jak działa i dlaczego?
A poza tym fejsem nie tak znowu dużo można naprawić. On tylko wskazuje na to, co się mogło! :!: zepsuć i trzeba wtedy zakasać rękawy, zanurkować pod maskę i działać.

Więc wszystkim, którzy chcą zacząć proponuję rozpocząć tą przygodę od nabycia wiedzy.
Oczywiście to co koledzy wyżej napisali jest jak najbardziej prawdziwe. Dobry multimetr to podstawa każdego zakładu. :!:

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł: Re: [inne]Od czego zacząc przygode z elektromechanika!!
PostNapisane: 11.sty.2007 23:05:18 
Użytkownik

eristof napisał(a):
Witam jestem nowym uzytkownikiem tego forum i chcialbym uzuskac rady od osob wiekszym stazem w tej dziedzinie niz ja.
Jestem po technikum elektronicznym, obecnie studiuje automatyke i bardzo interesuje mnie elektromechanika. Widze przyszlosc w tym zawodzie. I mam teraz ( niestety albo i stety) okazje by cos w tym porobic gdyz w Audi B4 1.9tdi 1Z brata pojawil sie problem z zaduzym spalaniem. Mechanik go przejrzal i stwierdzil ze trzeba do elektromechanika sie udac bo od strony mechanicznej raczej wszystko wporządku. Zatem tak zrobilismi a u niego okazalo sie ze jest problem z komunikacja komputera audi.
Chcialbym sam cos w tym kierunku sprobowac skoro mam okazje. Prosze o informacje co na początek potrzebuje by zacząc cos w tym zawodzie robic. Jakiego sprzetu? oczywiscie posiadsam zwykly komputer stacjonarny i chcialbym wiedziec co potrzeba by moc podłaczyc go do samochodu w celu diagnozy. Jakie programy jakie łączenie kabli gdyz nie mam wtyczek, wszelkich opisów i schematów oraz podstawowych informacji jakie powinienem wiedziec i oczywiscie gdzie to moge uzyskac i w jakim zakresie finanasowym.
Z góry dziekuje za pomoc iczekam na kazdą rade. Pozdrawiam

Przede wszystkim wypadałoby uzupełnić profil...

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2007 16:27:24 
Użytkownik

Słuszna uwaga o poprawe profilu juz to robie.:)

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2007 08:16:28 
Użytkownik

szogun0 napisał(a):
Mauzer napisał(a):

Nie martw sie o to Mauzer.
Pewnie zaglądasz nieraz na "elkę" i sporo tam takich fachowców: "podłączyłem i coś spier...m. Pomóżcie naprawić".
Oprócz fejsów potrzeba jeszcze elementarnej wiedzy jak to jest zbudowane, jak działa i dlaczego?
A poza tym fejsem nie tak znowu dużo można naprawić. On tylko wskazuje na to, co się mogło! :!: zepsuć i trzeba wtedy zakasać rękawy, zanurkować pod maskę i działać.

Więc wszystkim, którzy chcą zacząć proponuję rozpocząć tą przygodę od nabycia wiedzy.
Oczywiście to co koledzy wyżej napisali jest jak najbardziej prawdziwe. Dobry multimetr to podstawa każdego zakładu. :!:

wporządku, jak sie znajdzie usterke to trzeba grzebac i naprawiac, fakt, ale jesli mowa o wiedzy ktora jest podstawa, to skad ja zdobyc?? jakies tytuly ksiazek?? fora?? a mzoe cos co mi sie nawet nie snilo ;)

a co do tego wysypy wachowcow ktorzy nawet nei beda chcieli wejsc pod samochod to nei martw sie, dorobilem sie juz nawet wlasnego podnossnika kolumnowego :P

pozdrawiam wszystkim i dizekuje za jakiekolwiek info - swiezak :)

Strefa czasowa: UTC + 1