.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 23:04:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 2.3 AAR 91r- ABS] Miękki pedał hamulca!!!
PostNapisane: 02.lut.2007 15:52:18 
Użytkownik

WITAM!
Mam dość spory problem z hamulcami, a polega on na tym że po dłuższej jeździe po mieście i częstym hamowaniem zaczyna być coraz bardziej miękki pedał hamulca i dochodzi do tego stopnia że w końcu wpada w podloge i hamuje dopiero pod sam koniec.Słychać wtedy przy pedalach syczenie (podczas wciskania hamulca) i z tego co zauwazyłem, dochodzi ten dzwięk od "pompy" sprzęgła a konkretnie od powrotu plynu hamulcowego do zbiorniczka.Hamulec wraca do normy dopiero jak auto (na zgaszonym silniku) postoi kilka godzin. Jak pojechałem raz do znajomego diagnosty na sprawdzenie zawieszenia, to podczas gdy on wjeżdzał na hale i wcisnął hamulec, pedał wpadł do podlogi i dopiero po przepompowaniu ok.3 razy zrobil sie twardy. Podczas gdy sprawdził mi hamulce (podczas gdy pedał hamulca był jeszcze miekki) wyszło że hamuje tylko jedne koło - przednie lewe. A podczas sprawdzania na "normalnej" twardości pedału hamulca wykazało że hamulce mam super, przód jak i tył i brały równo.

Wyciekow nie ma zadnych ( plyn w normie), klocki sa jeszcze dobre, tarcze też.Auto posiada ABS (ktory dziala poprawnie).
Czy to wina pompy hamulcowej, czy serwa? POMÓŻCIE!

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2007 21:04:13 
Użytkownik

Wymień na dzieńdobry płyn hamulcowy bo efekty jakie opisujesz mogą świadczyć o tym że jest już do niczego i przy wyższych temperaturach odparowuje i zapowietrza układ...

Audi 80 B2 1.6D JK 1999 - 2006r.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2007 21:21:19 
Użytkownik

Kup sobie zestaw naprawczy do pompki hamulcowej to kosztuje grosze . Pewnie tloczek sie zawija i cisnienie ucieka. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2007 18:48:16 
Użytkownik

Witam!
Płyn zapewne jest stary jak i wszystko w nim jak go kupilem, takze wymienie go nie długo a pompke też sprawdze i naprawie.Czy sa jakieś trudności podczas odpowietrzania ukladu po wyjetej pompce hamulcowej i ile plynu trzeba do całego ukladu?
POZDRAWIAM i dzieki za odpowiedzi!

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2007 20:02:33 
Użytkownik

Ja nie bawiłbym się w zestawy naprawcze... Poszukaj raczej na allegro czegoś w całości.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2007 21:32:44 
Użytkownik

Musze powiedziec ze u mnie jest dokladnie to samo z tym miekkim pedalem, nie wiem czy to jest od mrozów czy jak, bo m-c temu bylo ok. Az pewnego wieczoru kiedy zaczal brac mróz zaczalem zwracac na to uwage ze cos ten pedal za miekki. Jest to uczucie typu kiedy wciskam hamulec, pedał idzie w dol, zamiast twardo stac. Jeszcze nic nie robilem z tym, ale zamierzam, ale poczekam co bedzie u Ciebie, moze i u mnie cos wyjdzie podobnego...

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 00:16:41 
Klubowicz

Mam obecnie ten sam problem ale stawiam na płyn hamulcowy, tym bardziej że objawy bardzo się nasiliły podczas jazdy w górach, gdzie hamulec pracuje znacznie intensywniej, szczególnie w "automacie". Trza będzie się pobawić :peace:

Ford Capri MK III 2,9 V6
Plymouth Voyager 3.0 V6
Kawasaki ZXR 750
Toyota Corolla E9 "klekot"

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 02:30:02 
Użytkownik

Nie chcial bym Was martwic, bo co prawda plyn nalezy zmienic, ale obiawy sa takie jak by na sekcji pompa przepuszczala. Nie zalecam zestawow naprawczych bo to sa hamulce i od tego zalezy zycie (i nie tylko Wasze) A co do pompy to jest to dosc czesta przypadlosc.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 11:09:49 
Użytkownik

Witam!
Też myślalem nad nowa pompa bo to raczej ona jest zepsuta i przepuszcza co czuć podczas wciskania hamulca na zgaszonym silniku, poniewaz na poczatku jest twardy a w polowie wpada lekko w podloge.Płyn tez oczywiscie wymienie bo napewno juz trzeba.Jutro zabieram sie do naprawy (jak dostane pompe w sklepie od reki) , po naprawie i przetestowaniu auta dam znac.
POZDRAWIAM!

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 18:19:30 
Użytkownik

Witam!
A więc byłem w sklepie w celu zakupu pompy hamulcowej ale mieli tylko wloska za 250zl. także zrezygnowalem z zakupu bo za tą podrubke nie oplaca sie.Kupiłem zestaw naprawczy do pompy ale okazalo się że moja pompa jest nie rozbieralna takze nici z naprawy.Ale zauważylem że moja pompa prawie wcale z jednego wyjścia nie podaje plynu do przewodu hamulcowego z drugiego zas plyn tryskał z duzym ciśnieniem.Takze jedno u mnie sie wyjadsniło dlaczego podczas miękkiego pedału hamulca hamowała mi tylko jedna strona.
A więc bede musiał kupic nowa - tańsza podrubke do 150zł. albo niemiecki orginał do 250zł.Ale zastanawiam się tez nad orginalna używana sprawna pompa i ewentualnie wymienić w niej uszczelki.Jak myslicie co najlepiej wybrać?

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2007 03:03:18 
Użytkownik

niemiecki orginal do 250 :diabel: Odpowiedz jest jasna, nie pchaj sie w stare pompy, jedna juz masz na samochodzie i nie dziala, kupisz druga a za dwa miesiace bedziesz zmienial uszczelki a zawiedzie Cie to pewnie w najmniej oczekiwanym momecie :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2007 08:10:53 
Klubowicz

A u mnie jednak okazał się płyn tylko, po wymianie wszystko wróciło do normy. Pedał twardy, nie wpada ani przy zgaszonym ani pracującym silniku.

Pozdrawiam :D

Ford Capri MK III 2,9 V6
Plymouth Voyager 3.0 V6
Kawasaki ZXR 750
Toyota Corolla E9 "klekot"

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2007 14:52:40 
Użytkownik

Witam!
A więc kupuje nową niemiecka pompe Lucas za 230 zł. (cudem znalazlem), cena w miare dostępna bo w wiekszości sklepach chcą od 250 do 280zł. za włoska podrube.Zamontuje ja w tym tygodniu razem z nowymi przewodami hamulcowymi (gumowe),klockami i oczywiście na nowym płynie hamulcowym.Myśle ze bedzie ogromna różnica i juz nie będe bał się woźić znajomych moim autem (oczywiście oni nie wiedza że mam hankle do d..... :smokingdevil: ).
Teraz po nie udanej próbie naprawy pompy ale częsciowej wymianie plynu hamulcowego jest nawet spora poprawa tyle ze pierwsze naciśnięcie pedału hamulca jest zbyt miekkie ale kolejne sa juz ok i hamuje duzo lepiej.Takrze stary plyn napewmo jest do d......, zauważylem też przy opróżnianiu zbiorniczka z plynu że na dnie był gęsty,brudny szlam.

Po całej naprawie dam znać jakie są efekty i dzeki za pomoc! POZDRAWIAM!!!

Tytuł: Re: [100 C4 2.3 AAR 91r- ABS] Miękki pedał hamulca!!!
PostNapisane: 06.lut.2017 05:33:38 
Użytkownik

Auto: A6 c4 2.0 101KM AAE
Witam. Jak efekty?

U mnie coś chyba podobnie.

Wciskam hamulec i tak jakby trochę łapie ale pedal idzie w dół i nagle hamuje. Mam z tyłu do wymiany tyl tarcze klocki bo są mega kiepskie więc liczę,że to pomoże. A co do odpowietrza to zrobiłem i troszkę lepiej ale nadal pedal jakby miękki i łapie pod koniec.

Przy wyłączonym zapłonie i wciśnięciu hamulca jest twardzszy po przekroczeniu stacyjki pedal idzie lekko w dół.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 06.lut.2017 09:43:39 
Klubowicz

kukski20 napisał(a):
Witam!
A więc byłem w sklepie w celu zakupu pompy hamulcowej ale mieli tylko wloska za 250zl. także zrezygnowalem z zakupu bo za tą podrubke nie oplaca sie.Kupiłem zestaw naprawczy do pompy ale okazalo się że moja pompa jest nie rozbieralna takze nici z naprawy.Ale zauważylem że moja pompa prawie wcale z jednego wyjścia nie podaje plynu do przewodu hamulcowego z drugiego zas plyn tryskał z duzym ciśnieniem.Takze jedno u mnie sie wyjadsniło dlaczego podczas miękkiego pedału hamulca hamowała mi tylko jedna strona.
A więc bede musiał kupic nowa - tańsza podrubke do 150zł. albo niemiecki orginał do 250zł.Ale zastanawiam się tez nad orginalna używana sprawna pompa i ewentualnie wymienić w niej uszczelki.Jak myslicie co najlepiej wybrać?

Tu siedzi chyba ta sama pompa co w 2.5 tdi AEL.
Tak więc jak pogrzebiesz to pompa staje się regenerowalna. viewtopic.php?f=28&t=140256
kukski20 napisał(a):
Witam!
A więc kupuje nową niemiecka pompe Lucas za 230 zł. (cudem znalazlem), cena w miare dostępna bo w wiekszości sklepach chcą od 250 do 280zł. za włoska podrube.Zamontuje ja w tym tygodniu razem z nowymi przewodami hamulcowymi (gumowe),klockami i oczywiście na nowym płynie hamulcowym.Myśle ze bedzie ogromna różnica i juz nie będe bał się woźić znajomych moim autem (oczywiście oni nie wiedza że mam hankle do d..... :smokingdevil: ).
Teraz po nie udanej próbie naprawy pompy ale częsciowej wymianie plynu hamulcowego jest nawet spora poprawa tyle ze pierwsze naciśnięcie pedału hamulca jest zbyt miekkie ale kolejne sa juz ok i hamuje duzo lepiej.Takrze stary plyn napewmo jest do d......, zauważylem też przy opróżnianiu zbiorniczka z plynu że na dnie był gęsty,brudny szlam.

Po całej naprawie dam znać jakie są efekty i dzeki za pomoc! POZDRAWIAM!!!

Mi to wygląda na zapowietrzony układ. Spróbuj dokładnie odpowietrzyć.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Ostatnio edytowano 06.lut.2017 19:56:07 przez Kliku, łącznie edytowano 10 razy

Tytuł: Re: [100 C4 2.3 AAR 91r- ABS] Miękki pedał hamulca!!!
PostNapisane: 06.lut.2017 09:45:05 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Barracuda napisał(a):
Witam. Jak efekty?

U mnie coś chyba podobnie.

Wciskam hamulec i tak jakby trochę łapie ale pedal idzie w dół i nagle hamuje. Mam z tyłu do wymiany tyl tarcze klocki bo są mega kiepskie więc liczę,że to pomoże. A co do odpowietrza to zrobiłem i troszkę lepiej ale nadal pedal jakby miękki i łapie pod koniec.

Jak klocki są żyletki to będzie pedał łapał niżej, jak auto nowo kupione to warto płyn zmienić, chociaż przepompować z każdego koła po 120-200ml

Barracuda napisał(a):
Przy wyłączonym zapłonie i wciśnięciu hamulca jest twardzszy po przekroczeniu stacyjki pedal idzie lekko w dół.

To znaczy, że serwo dobrze działa

Strefa czasowa: UTC + 1