No cóż, właśnie zdażyło mi się naciąć na allegro, coprawda tylko na 45 PLN, ale zawsze.
jest może ktoś z Sosnowca ?? może by podjechał pod wskazany adres, i odebrał sobie kase na dwie butelki

tak dla zasad
oto mail, który dostałem z allegro:
Witam,
Dziękuję za kontakt.
Niestety, na chwilę obecną podstawową drogą odzyskania pieniędzy, jaka wydaje mi się być prawdopodobna - jest zgłoszenie sprawy Policji, bądź Prokuraturze właściwej dla miejsca zamieszkania osoby poszkodowanej. W tej sytuacji mamy do czynienia z przestępstwem w myśl art 286 par 1 Kodeksu Karnego, tj - oszustwem. Niezależnie od kwoty, na która zostało popełnione - jest ono przestępstwem, i podlega ściganiu, a osądzeniem winnego zajmuje się Sąd Karny. Zgodnie z treścią wspomnianego artykułu Kodeksu Karnego, czyn ten jest zagrożony karą od 6 miesięcy, do 8 lat pozbawienia wolności; z doświadczenia wynika także, że sprawcy oszustw są sądzeni surowiej, niż złodzieje.
Zgłaszając sprawę organom ścigania proszę przede wszystkim szczegółowo i precyzyjnie opisać i udokumentować całą sytuację. Podczas przesłuchania proszę przekazać Policji komplet posiadanych dokumentów - takich jak dokument potwierdzający dokonanie zapłaty za towar,
wydruki treści korespondencji prowadzonej z osobą Sprzedającą, w miarę możliwości - wydruk treści strony z licytacją. Pomocne może okazać się przygotowanie się na ewentualne ogólne pytania z zakresu
funkcjonowania Allegro. Oczywiście nie każdy policjant musi być w pełni zaznajomiony ze specyfiką Internetu, jednak z naszego doświadczenia z owocnej współpracy z funkcjonariuszami jasno wynika, że wielu z nich to doskonali fachowcy, którzy skutecznie wykorzystają
przekazane przez nas informacje.
Proszę równiez o poinformowanie Policji, że na ich pisemny wniosek firma nasza udostępni im wszelkie posiadane przez nas dane na temat osoby Sprzedającej.
Adres korespondencyjny naszej firmy to:
QXL Poland Sp. z o.o.
ul. Marcelińska 90
60-324 Poznań
nr fax: (61) 860 28 01
Po zgłoszeniu sprawy, byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie nam danych jednostki, która będzie ją prowadziła. Informację tę będziemy mogli przekazać innym funkcjonariuszom Policji - dzięki wydajniejszej
współpracy i koordynacji działań, dotarcie do oszusta może okazać się znacznie szybsze.
Mam nadzieję, że sprawa zostanie wkrótce pomyślnie zakończona.
Polecam lekturę Centrum Bezpieczeństwa:
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0 ... age=cb_buy
--
Maciej Pajęcki
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl