.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 15:41:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [1,9 TD] - suchy bagnet oleju...
PostNapisane: 05.lut.2007 15:00:41 
Użytkownik

Witam!

Dzis postanowiłem otworzyc maskę swojego samochodu w celu analizy pewnych zjawisk. Stan płynu chłodniczego w zbiorniczku wyr i oleju w silnilku... Qrna patrze a tam bagnecik suchy... I co teraz? Trzymam dosc chwile z jakies 5 min i nic sie nie pojawia jakies zacieki po prawej str. bagnetu ale oleju jako takiego nie ma. Tzn poziomu oleju na bagnecie. Czy to mozliwe ze olej jeszcze spływa z całego silnika i dlatego go nie widziałem na bagnecie? Bo jak wyciagałem bagnet to był pochlapany olejem. Dodam ze syt miała miejsce po przejechaniu 4 km. Pomocy! Kopci delikatniue na czarnawo i siwawo czasem jak jest zimny. Dajcie znac jak wiecie co to moze byc.

--== LYNYRD SKYNYRD - SWEET HOME ALABAMA ==--

http://www.bikepics.com/members/slowrid ... /personal/ ---> foteczki Audiczki
http://www.bikepics.com/members/slowrid ... bandit400/ ----> Moja druga miłosć...

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 15:10:21 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Olej , czy na zimnym czy ciepłym silniku powinien trzymac poziom. Dolej litr oleju i obserwuj stan.
Przy suchym bagnecie powinny Ci dość mocno klepać zawory, zauważyłeś taki objaw ?

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 15:12:19 
Użytkownik

Jak czesto sprawdzasz poziom oleju w silniku? Wydaje mi sie ze powinienes tam czesciej zerkac w celu obserwowania "pewnych zjawisk". Kiedy zmieniales olej i ile przejechales kilometrow od ostatniej kontroli stanu oleju na bagnecie. Nie pozostaje ci nic innego jak uzupelnic oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 16:12:48 
Użytkownik

autko powinno postać min 5 min po jakiejkolwiek jeździe żeby cały olej spłynął do miski... nie zapominaj także że teren powinien być poziomy i równy... wszelkie nierówności mogą powodować przekłamanie na bagnecie

jeżeli faktycznie miałbyś tak mało oleju to powinna się zapalać kontrolka olejowa, no chyba że masz czujnik zrypciany...

jeśli faktycznie stan oleju nie dosięga bagneta to sprawdź czy aby na pewno do końca go wkładasz, może jego kołnierz jakoś dziwnie odstaję i bagnet nie dosięga poziomu oleju

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 16:44:37 
Klubowicz

Nie migala Ci kontrolka cisnienia oleju na zakrętach ?
Dolej oleju do max. i sprawdzaj częsciej jego poziom.
Jak znam zycie, uszczelniacze zaworow i prowadnice do wymiany, mozesz miec zapieczone pierscienie tlokowe, jak rowniez padnięte turbo.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 16:49:28 
Użytkownik

A olej to sobie sprawdzaj na ZIMNYM silniku!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 17:12:09 
Użytkownik

Silnik zimny czy cieply - na bagnecie olej powinien byc. Tylko bez paniki bo faktycznie mogles stac na gorce, albo bagnet nie do konca wlozyles.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 17:32:37 
Klubowicz

tedi1975 napisał(a):
A olej to sobie sprawdzaj na ZIMNYM silniku!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :peace:

Bzdura... Olej sprawdza się na ciepłym silniku, czyli rozgrzewasz, potem nieco studzisz (do jakichś tam 60 stopni niech się odstoi) i sprawdzasz.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 17:57:26 
Użytkownik

Witam ponownie!

Dolałem 1l oleju i cos sie pojawiło na bagneie, trochę ponad minimum, praktycznie 3 mm ponad minimum. Ale... Mysle sobie ok, lekko kopci na szaro jak jest zimny, jak ciepły to na czarnawo, no to do cholery gdzie on sie podziewa ten olej...? No i odpowiedz znalazłem za oknem... heheh przed garazem dosc spora plama... Wrociłem własnie z oględzin spod samochodu i stwierdzam ze dolna czesc silnika jest pooblewana olejem. Kapał z paru miejsc wiec nie wiedziałem gdzie szukac a że sie ciemno zrobiło to juz nic nie znalazłem. Mam pewne obawy zę moze z turbiny pocieka, boi plama na misce olejowej wskazywłała na ta stronę awarii. Ale jest jeszcze opcja uszczelki ze skrzyni biegow, choc nie wiem skad tam by sie wziął olej... Czsami smierdzi mi olejem w samochodzie, moze to byc spowodowane wyciekiem na kolektor wydechowy a w efekcie spalanie sie go pod wys. temperaturą? Qrna... nie wiem co mam teraz zrobic, bo kasy coraz mniej a samochod chce sprzedac...

http://www.bikepics.com/members/slowrid ... bandit400/ ----> Moja druga miłosć...

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 18:22:05 
Klubowicz

Jedź na myjkę, najlepiej taką z podjazdem i niech Ci umyją silnik z góry i z dołu. Potem przejedź się i zobacz, z których miejsc się poci.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 18:29:50 
Użytkownik

SLOW_RIDER napisał(a):
Witam ponownie!

Dolałem 1l oleju i cos sie pojawiło na bagneie, trochę ponad minimum, praktycznie 3 mm ponad minimum. Ale... Mysle sobie ok, lekko kopci na szaro jak jest zimny, jak ciepły to na czarnawo, no to do cholery gdzie on sie podziewa ten olej...? No i odpowiedz znalazłem za oknem... heheh przed garazem dosc spora plama... Wrociłem własnie z oględzin spod samochodu i stwierdzam ze dolna czesc silnika jest pooblewana olejem. Kapał z paru miejsc wiec nie wiedziałem gdzie szukac a że sie ciemno zrobiło to juz nic nie znalazłem. Mam pewne obawy zę moze z turbiny pocieka, boi plama na misce olejowej wskazywłała na ta stronę awarii. Ale jest jeszcze opcja uszczelki ze skrzyni biegow, choc nie wiem skad tam by sie wziął olej... Czsami smierdzi mi olejem w samochodzie, moze to byc spowodowane wyciekiem na kolektor wydechowy a w efekcie spalanie sie go pod wys. temperaturą? Qrna... nie wiem co mam teraz zrobic, bo kasy coraz mniej a samochod chce sprzedac...

Sprawdź czy nie pękł ci czujnik oleju, 3 tyg temu w moim 1Z`ku tak właśnie się stało, oleju ubyło sporo a plamę zauważyłem 2 dni później (wyleciał spoza osłony na ziemię).
Druga sprawa to sprawdź czy wąż , któym płynie olej do turbinu jest dokręcony (też przerabiałem u siebie)
Trzecia możliwość to uszczelka pod pokrywą zaworów
Czwarta: odma zrobiła swoje i olej wylatuje wydechem
Reszty na razie celowo nie opisuję, zacznij od tego co napisałem.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 18:31:47 
Użytkownik

Moim zdaniem silnik byl przegrzany kiedys dlatego sie z niego teraz leje jak z krowy.Dobry kierowca sprawdza olej w silniku codziennie przed odpaleniem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2007 18:58:13 
Użytkownik

SLOW_RIDER napisał(a):
Czsami smierdzi mi olejem w samochodzie, moze to byc spowodowane wyciekiem na kolektor wydechowy a w efekcie spalanie sie go pod wys. temperaturą?

Tak - to stąd ten zapach. Miałem podobnie jak pociekł olej spod czujnika ciśnienia i poleciało na kolektor ...

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 20:15:35 
Użytkownik

Witam chopy!

Cos sie poci na wtryskiwaczu, ostatnim, nie przy tym od paska rozrzadu, tylko po drugiej stronie. Jak jest ten gumowy wężyk co dochodzi do wtryskiwacza nie wiem po co on jest? tam widziałęm juz mokre miejsca i poci sie delikatnie jak chodzi siulnik. A spod wtryskiwacza wydobywa sie piana taka delikatna jakby tam ciekła ta ropa z weza i sie pieniła na dolnej czesci wtryskiwacza ale od czego to? Moze jakies uszczelnienie wtryskiwacza ze stamtąd jakies cisnienie sie wydobywa. i tak własnie na uszczelnienie skrzyni biegow, po samej skrzyni leci a stamtad juz niedaleko do osłony silnika... Plama na chodniku moze miec ten kolorek od tego syfu co tam na osłonie i silnikku jest. Bo pachnie mi to ropa a nie olejem. Aaaaaaaaa!!!! I ten olej to nie ubywa tylko sie wypala pewnie. Ostatnio wymieniałem olej 4,500 km temu. ubyło mi tylko litr oleju... bo tylko litr wlałem i jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 20:21:47 
Użytkownik

Cieknie ci z zaślepionego otworu przelewowego ostatniego wtrysku. Uszczelnij to a przy okazji sprawdź pozostałę wężyki przelewowe. W razie potrzeby wymień je na porządne gumowe.

Strefa czasowa: UTC + 1