SLOW_RIDER napisał(a):
Witam ponownie!
Dolałem 1l oleju i cos sie pojawiło na bagneie, trochę ponad minimum, praktycznie 3 mm ponad minimum. Ale... Mysle sobie ok, lekko kopci na szaro jak jest zimny, jak ciepły to na czarnawo, no to do cholery gdzie on sie podziewa ten olej...? No i odpowiedz znalazłem za oknem... heheh przed garazem dosc spora plama... Wrociłem własnie z oględzin spod samochodu i stwierdzam ze dolna czesc silnika jest pooblewana olejem. Kapał z paru miejsc wiec nie wiedziałem gdzie szukac a że sie ciemno zrobiło to juz nic nie znalazłem. Mam pewne obawy zę moze z turbiny pocieka, boi plama na misce olejowej wskazywłała na ta stronę awarii. Ale jest jeszcze opcja uszczelki ze skrzyni biegow, choc nie wiem skad tam by sie wziął olej... Czsami smierdzi mi olejem w samochodzie, moze to byc spowodowane wyciekiem na kolektor wydechowy a w efekcie spalanie sie go pod wys. temperaturą? Qrna... nie wiem co mam teraz zrobic, bo kasy coraz mniej a samochod chce sprzedac...
Sprawdź czy nie pękł ci czujnik oleju, 3 tyg temu w moim 1Z`ku tak właśnie się stało, oleju ubyło sporo a plamę zauważyłem 2 dni później (wyleciał spoza osłony na ziemię).
Druga sprawa to sprawdź czy wąż , któym płynie olej do turbinu jest dokręcony (też przerabiałem u siebie)
Trzecia możliwość to uszczelka pod pokrywą zaworów
Czwarta: odma zrobiła swoje i olej wylatuje wydechem
Reszty na razie celowo nie opisuję, zacznij od tego co napisałem.