wlasnie podregulowalem co nieco
w sumie niedużo.
zatankowane 25l gazowni ze statoila do butli 50l.
Reduktora jak na razie nie ruszalem, bo nie bylo potrzeby. na przyspieszonych obrotach ~3000 znalazlem punkt przelamania bogata/uboga mieszanka duzym pokretlem i byl w okolicach 2,5obrotu wykrecenia, odkrecilem na wszelki wypadek jeszcze ~1/8obr i tak zostawilem. na wolnych obrotach dodatkową śrubką znalazlem tez punkt bogata/uboga i jeszcze delikatnie odkrecilem tez z 1/8obr dla pewnosci
w sumie jest wykrecona w granicach 1,5obr.
wolne obroty stoją jak u młodej kozy
zadnego gubienia zaplonow! z rury wydechowej kwiatki
zrobilem crash test na 3cim biegu od 1000obr . zmula, zmula, 2tys cos zaczyna ciagnac, 3tys juz milo(juz doladowuje) i tak przed 3,5-4tys pelny power (0,8bar boostu) i ciagne 5tys, 6tys jak nigdy
dociagnalem do 7 tyś, 4ka i dalej but tak do 180 i odpuscilem. Bylem milo zaskoczony, że w zadnym momencie nie zubożyło mieszanki!!! dociagnal do 7tys bez zająknięcia.
jedyne zubożenie bylo jak wystartowalem z 1000obr z jedynki i pelny but, na ulamek sek. w granicach 5tyś na uboga wskoczylo, ale nie bylo czuć przymulenia. podejżewam, że reduktor ma jakąś chwilę przejściową, ale i tak jest to duzo mniej odczuwalne niz na mieszaczu.
generalnie jestem zadowolony
bryka nigdy tak nie smigala
P.S. ciekawe ile smali
?
P.S2. kompensacje do reduktora mam wpiętą nie blisko blosa tylko troche dalej tak jakby na wlocie IC, bo mam IC z jakimś odejsciem chyba od silnika KG, to daje mi przy duzym przeplywie powietrza dodatkową roznicę ciśnienia (spadek na blosie + spadek na IC) co powoduje wieksze "wysterowanie" reduktora < tzn tak mi sie wydaje.
P.S3. na przewodzie reduktor-blos mam jedno łączenie na kolanku i w moim sprzecie nie ma to wpływu na zubożanie itp. zresztą kolanko nie ma mniejszego przekroju niż króciec na blosie, takze nie jest "wąskim gardłem"
dodane 24.07.07
mam wstepne dane odnośnie spalania.
mam lekki przepał w granicach 3l na 100km. zrobilem 380km w 4ry osoby z bagażem na trasie z predkoscią zazwyczaj 120km/h i kilkoma wyprzedzaniami, ale bez szoku i katow. spalil srednio 15,7/100. Myśle, że powinien palić idealnie w takich warunkach w granicach 12l. < ale nie martwie sie bo w zamian samochod jest bardzo żwawy, wystarczy muskac pedał gazu
dzisiaj następne regulacje. wygląda na to, że mam charakterystyke blos-reduktor tak ustawioną, że mieszanka wzbogaca się wraz ze wzrostem przeplywu. mam dość mocno rozkręcony reduktor (napięcie membrany wykrecone) i wydaje mi się że to on to powoduje.
P.S. przy wzbogaconej mieszance, da się zauważyć, że silnik mniej się nagrzewa. przy jezdzie ze stala predkoscia 120km/h wieczorem mialem temp w granicach 80-85st.
dodane 25.07.07
Wczoraj dokonalem regulacji i... okazalo sie, że ustawienia zupelnie sie rozjechaly, w sensie żeby uzyskac znowu prawidlowa dawke musialem wkręcić duza srube od blosa o 3/4 obrotu. Wszystko sie wzbogacilo. Wyglada na to, ze blos po zamontowaniu musi sie "ulozyc" i po pewnym czasie trzeba sprawdzic ustawienia.
takze skrecilem blosa, o okolo 3/4 obrotu, zeby ustawic mieszanke na skraju uboga/bogata z lekka przewaga na bogata. I dodatkowo skrecilem reduktor o dwa obroty, bo mialem nierowna charakterystyke:
tzn. robilem obroty 2tys i blosem delikatne skrecenie powodowalo wejscie na ubogą, ale juz przy 5tys musialem blosa wiecej skrecic zeby wejsc na ubogą, takze wykminilem, że ze wzrostem przeplywu mieszanka mi sie wzbogaca i skrecilem reduktor dwa obroty, aby uzyskac w miare rowna ch-ke.
Dodatkowo musialem po tym odkrecic dawke na wolnych obrotach tak z 1/4obr.
Po tych regulacjach samochod jest nadal zwinny jak wczesniej. Mam tylko nadzieje, że bedzie mniej smalil (co jest prawdopodobne po takim ukróceniu)