Cytuj:
Witam!
Dzisiaj właśnie mechanik uświadomił mnie, że szlag mi trafił taką pompę.
Ile zapłaciłeś za ten zamiennik od VW?
Możesz podać jakieś numery tej części?
W tym wątku również pytam do czego jest to ustrojswo:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=55104Może szybciej padnie odpowiedź niż w Twoim Smile
Będe wdzięczny za wszelkie informacje.
Witam.
W nawiązaniu do Twojego pytania - ile kosztuje u Boscha, już chyba wiesz - wersja 0392020054 jest chyba najtańszą opcją z kilku możliwych. Jest to oficjalny zamiennik do części o numerze 034 965 561. Ja kupiłem na giełdzie używaną pompkę o numerze 0392020051, która jest zamiennikiem do VW-nowej wersji tej pompki o numerze 034 965 561 (U boscha to chyba najdroższa opcja tej pompki - ponad 700zł)
Te dwa elementy wyglądają i działają tak samo, ale różnią się gniazdkiem. Na szczęście wersja od VW podchodzi do Audi - po odpowiednim przeszlifowaniu gniazdka. Za używaną część zapłaciłem 70 zł (gość chciał 80, ale obniżył), choć w Krakowie troszkę się za nią nachodziłem.
Moja stara pompka przeciekała - przy krawędzi w najszerszym plastikowym miejscu. po wyjęciu okazało się, że jedna plastikowa końcówka jest, podobnie jak u Ciebie trochę nadłamana, ale mimo co węże trzymały się na niej mocno i stamtąd nic się nie lało. Natomiast okazało się, że poza tym, że przeciekała z boku, to w ogóle była zepsuta. Tak więc mogę powiedzieć, że od bóg wie jakiego czasu ta pompka nie pełniła żadnej funkcji a w dodatku przeciekała.
Faktycznie jak mówi
leo spotkałem się z opiniami, że ze względu na cenę zamiennika po prostu wyjmuje się tą pompkę łączy kolankiem dwa węże które są do niej podłaczone i jest spokój.
Co więcej - test wykazał, że ta pompka w moim A80, B3 1.9D działa wyłącznie tuż po odpaleniu silnika przez jakieś 5 sekund, po czym się wyłącza. Po wyłączeniu stacyjki nigdy nie zauważyłem, żeby włączał mi się wentylator i podejrzewam, że ta pompka również mi się nie będzie włączać (w lecie). Tak więc szczerze powiedziawszy, uważam że szkoda zachodu było chodzić i szukać tej pompki
I tak moje autko pracowało (podejrzewam, że przez lata
) z zepsutą ów pompką. więc wstawienie kolanka byłoby w moim przypadku najprostszym rozwiązaniem.
Uff. ale litanie
Mam nadzieję, że będzie pomocne...
Pozdrawiam
Grzegorz