.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 06:19:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 ABK] zapach benzyny+otwarte okno
PostNapisane: 12.mar.2007 06:22:58 
Użytkownik

Cześć. Znów zrobiło się cieplej i kiedy uchylam okno w samochodzie to czuje w srodku zapach benzyny. Ciekawe jest to że gdy okna zamknięte to nic nie smierdzi. Ten sam problem przy otwartym szyberdachu. Gdy zamkniety= zero smrodu :): Czary? Myśle ze jakies podcisnienie się wytwarza a oprocz tego gdzies jakies opary sie zbierają. Nie wiem jak podejsc do sprawy i gdzie szukac powodu. Pod maską na 100% benzyna nigdzie nie wycieka. Pozostaje okolica baku. Przewody między bakiem a silnikiem wzrokowo suche i obwąchane ;)
Może ktoś z Was mial podobny klopot?

Jest:
Audi A6 C5 Avant (2001) 2.4 V6 AML + BRC SEQUENT FLY, GENIUS MAX
VW POLO 6N1 1.0 AER POWER :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 10:12:31 
Klubowicz

Gdy auto stoi, na wlączonym silniku otwórz lekko okno ew. szyberdach i uruchom dmuchawe, jeśli będzie czuc, to nieszczelnośc masz pod maską. Jesli czuc podczas jazdy, nawet przy wyłączonej dmuchawie, to mozesz szukac nie tylko pod maską :/
Problem w tym, ze paliwo wcale nie musi wyciekac, zeby było je czuc, wystarczy lekka nieszczelnośc gdzies na przewodzie np. odpowietrzenie baku, pochłaniacz par paliwa, itp. i tam bym zaczął szukać.
Ps. Jestes pewny ze to benzyna a nie gaz, czy spaliny ?

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 11:45:28 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Gdy auto stoi, na wlączonym silniku otwórz lekko okno ew. szyberdach i uruchom dmuchawe, jeśli będzie czuc, to nieszczelnośc masz pod maską. Jesli czuc podczas jazdy, nawet przy wyłączonej dmuchawie, to mozesz szukac nie tylko pod maską :/
Problem w tym, ze paliwo wcale nie musi wyciekac, zeby było je czuc, wystarczy lekka nieszczelnośc gdzies na przewodzie np. odpowietrzenie baku, pochłaniacz par paliwa, itp. i tam bym zaczął szukać.
Ps. Jestes pewny ze to benzyna a nie gaz, czy spaliny ?

Ja tylko uzupełnie :D Jak podczas jazdy to spod auta zaciąga :D czyli przewody na łaczeniu albo dziura w przewodzie :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 15:31:51 
Użytkownik

Z nawiewów nie śmierdzi tylko z okna lub z szyberdachu (nie do wiary!).
Śmierdzi tylko podczas jazdy i tylko przy temp. powyżej 10 stopni a gdy jest gorąco to bardzo wyraźnie. Coś mi sie wydaje że ta teoria kolegi o "zaciąganiu" spod auta może byc trafna. Oględziny w kanale nie ujawniły nawet pocenia sie w zadnym miejscu. Jestem raczej bezradny. Co ciekawe wąchanie podwozia na postoju nie ujawnia zadnego zapachu. Smierdzi tylko w czasie jazdy. Okolice pompy tez sprawdzone. Bak szczelny.
Jest to na 100% zapach benzyny, LPG- wykluczone.

Jest:

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 22:38:26 
Klubowicz

hmmm. a może masz uszkodzony zbiornik pochłaniania par paliwa z węglem aktywnym, lub jego zaworek niedomaga?

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2007 19:07:48 
Użytkownik

szogun0

Czy możesz mi objaśnić gdzie to ustrojstwo sie znajduje i ewentualnie na jakiej zasadzie działa i jak sie do tego dobrac? W razie uszkodzenia co nalezy zrobic? Czy to coś sie naprawia? Czy wymienia? Z góry dzięki :)

Jest:

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 14:39:26 
Użytkownik

mam podobny problem w AAH , tyle tylko ze czuc raczej spalinami , bo to czysta benzyna to chyab nie jest . Rzecz dzieje sie rowniez przy otwartych oknach i szyberdachu. podczas jazdy moze mniej , ale gdy stane na swiatlach to czuc wyraznie ...

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 15:06:19 
Użytkownik

Witam podepnę się do tematu z własne go doświadczenia wiem że takie zjawisko wystepuje często z przyczyn końcówki wydechu, jeżeli macie sportowe wydechy w stylu DTM albo wystające poza obrys auta to na 90% to. Jeżeli czuć benzyną to przyczyn szukałbym w źle ustawionym zapłonie i zużytym wydechu. W pierwszym przypadku proponowałbym skrucenie tłumika u mnie pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 17:29:54 
Użytkownik

koncowka seryjna , tyle ze katy wyciete wstawione tlumiki przelotowe i brakuje tlumikow srodkowych

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 07:39:51 
Użytkownik

matikkk napisał(a):
koncowka seryjna , tyle ze katy wyciete wstawione tlumiki przelotowe i brakuje tlumikow srodkowych

no to chyba masz odpowiedz ;) teraz to pod wiatr musisz sie ustawiać :):
proponuje jeszcze jedną rzecz sprawdzić : włączyć nawiewy w środku na 1 albo 2 i tak pojeździć , a później na wyłączonych nawiewach czasami różnice ciśnień(in, out) powodować mogą takie zjawisko.

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2007 09:15:34 
Użytkownik

mam ten sam problem. pod maską jest na 100% wszystko ok. Strasznie denerwujący i odurzający jest ten zapach soczystej benzyny. :/

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 03:00:15 
Użytkownik

mam ten sam problem z oparami.W trasie zero smrodu,natomiast w korkach czuc bardzo delikatnie,i nie zawsze.Natomiast po zaparkowaniu auta i powrocie po jakims czasie zapach wydaje sie intensywny.Sprawdzone bylo wszystko,i okazalo sie,ze odpowietrzanie bylo niedrozne/zalamana rurka/.Awaria zostala usunieta,i okazalo sie dosc szybko,ze problem dalej wystepuje,chociaz w znacznym stopniu pomniejszony/o jakies 80%/.W zeszly weekend wypatroszylem cale dopsko w mojej Daisy i dobralem sie do zbiornika...okazalo sie,ze objemka od odpowietrzania poluzowala sie troszke/lata exploatacji robia swoje/,jak rowniez,ze wyjscie ze zbiornika/odpowietrznik/bylo uszczelniane jakas szara masa/ :galy: :galy: :galy: /,i wyglada na to,ze ten preparat nie wspolpracuje z etylinka.W kazdym razie bede dzialal w tym tygodniu,bo juz otrzymalem zamowiony preparat,i jak tylko przetestuje,to napisze o efektach.Aha,jeszcze jedno,u mnie problem sie objawial najmocniej przy bardzo malej ilosci paliwa/10-20 l/,co akurat jest zrozumiale-temperatura+gazy=aromat w srodku.W kazdym razie,jak powalcze,to opisze efekt.Moze ram dade.Pozdro i powodzenia.
P.S.
Homerus i reszta kolegow-poniuchajcie zbiornik-wiem,ze to brzmi glupio,ale nic nie kosztuje-pozdro

Audi Coupe 16V
Audi A3 1.8T Sport quattro 235KM
Audi TT 1.8T quattro 225KM

Tytuł: b4 2,3 odlotowy zapach benzyny
PostNapisane: 22.cze.2007 17:46:55 
Użytkownik

w moim przypadku jest tak samo jak okna i szyber jest zamkniety to jest ok ale jak otworze okno to robi sie odlot pomaga minimalnie otwarcie tylnego okna ale najgorzej jest podczas hamowania i tak jak u innych uważm że to od tyłu zaciąga wiec zabiore sie za bak u mnie jeszcze mam kanape z tyłu przewracaną do przodu i dojście do bagażnika i oparów jest ułatwione a z tamtąd do tych całych odpowietrzników i zaworków już krótka droga

Strefa czasowa: UTC + 1