.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 21:02:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 '98] Wymiana wahaczy - samemu czy w serwisie ?
PostNapisane: 29.mar.2007 16:59:40 
Klubowicz

Musze wymienic wahacz dolny tylny i gorny tylny z prawej strony. Czy wahacze wymienia sie parami, czy tylko te popsute? Czy te komplet jest godny uwagi?
http://www.allegro.pl/item179814357_kpl ... ahacz.html
Czy wymiana wahaczy jest skomplikowana, czy dam rade wymienic sam?

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 18:48:13 
Użytkownik

Podlacze sie do pytania :!:

z tym ze ja wymieniam na gwintowane zawieszenie i potrzebuje zdemontowac caly zestaw , a nie moge wybic dwuch gornych wachaczy .

czy jak auto jest na lewarku to one czasem nie kantuja , i dlatego nie chca wyjsc , moze trzeba najpierw odkrecic te 3 sruby w komorze silnika :?:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 00:18:40 
Użytkownik

Po co ci sie użerać z tym wahaczem? Na warsztacie wymienią ci to za 50-100PLN. Części kupią takie jakie są potrzebne, a jak coś nie pasuje (co zdarza sie), to wymienią i z bani. Nie masz wtedy dodatkowych kosztów. I masz gwarancje. A tak kupisz nie wiadomo co i gdzie, jeżeli nie będzie pasować to autko będzie ci stało na kołkach z tydzień i jeszcze kłopot bez odpowiednich narzędzi. Ja bym sobie dał spokój i pojechał na warsztat. To zrobią wszędzie gdzie zajmują sie zawieszeniami w 2-e godziny. Ja ostanio miałem taką jazde z chamulcami. Szczęście, że pojechałem do warsztatu. Najpierw tarcze - powinny być takie albo śmakie, chyba z 5 rodzajów średnic. Wybrałem ATE, z klockami mniejszy kłopot. Podczas wymiany jeszcze przewody chamulcowe, weź jeździj za tym wszystkim i kombinuj. Poszło gładko i cena przyzwoita. Przejechałem z 1 tys km i pokrzywiły sie, teraz rozbieraj to, reklamuj, wszystko trwa z miesiąc i auto na kołki. A tak - na warsztat, na reklamacji wymiana bez kłopotu, po dwóch godzinach autko z powrotem. Wszystko pozytywnie. Twój wybór, pozdrawiam.

Ford Explorer 4,0 V6

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2007 07:04:49 
Klubowicz

Dzieki za odpowiedz "adrian_a8" :) Wlasnie tak zrobilem jak poleciles, pojechalem do warsztatu na wymiane wahaczy. Wymienilem caly komplet, bo ceny zrobily sie duzo bardziej przyjazdne dla kupujacego. Jestem zadowolony, bo auto zaczelo lepiej jezdzic :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2007 07:10:10 
Klubowicz

wacha napisał(a):
Podlacze sie do pytania :!:

z tym ze ja wymieniam na gwintowane zawieszenie i potrzebuje zdemontowac caly zestaw , a nie moge wybic dwuch gornych wachaczy .

czy jak auto jest na lewarku to one czasem nie kantuja , i dlatego nie chca wyjsc , moze trzeba najpierw odkrecic te 3 sruby w komorze silnika :?:

Wlasnie jestem po wymianie calego kompletu wahaczy :)
Jak wykrecisz trzy sruby w komorze silnika, to wyjmiesz caly uchwyt, ktory trzyma gorne wahacze z amortyzatorem. Wyjmujesz i masz latwy dostep do srub wahaczy.

Strefa czasowa: UTC + 1