.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 08:56:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 14:58:13 
Użytkownik

Auto: Renata
carlnova napisał(a):
Nie mam juz do Was siły... :/
...i tym bardziej nie mam zamiaru Was przekonywać do stosowania "niesprawdzonego" oleju, jakim jest Waszym zdaniem Motul.
Na streetracing.pl jest bardzo ciekawy wątek dotyczący opinii różnych użytkowników na temat dwóch omawianych tutaj firm olejowych.

http://streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=38341

...i nie wrzucam go jako argument (bo Piotra nie przekonają opinie indywidualnych użytkowników), ale jako ciekawą lekturę dla zainteresowanych.
Niech każdy podejmie swoją decyzję samodzielnie i bez nacisków...

Co do przebiegów, spanky - nie omieszkam Cię poinformować jak to wygląda na Motulu. Mam juz dwa auta zalane tą oliwką i jedno z nich śmiga około 8 tysięcy km miesięcznie, a więc wyniki będą niebawem...

Carl .... spokojnie .... podjałes taka decyzje , ja podjąłem inna decyzje ... i nikt tutaj nie napisał ze Motul jest zły ... wazne zeby w jednym i drugim przypadku oliwy sie sprawdzały .... :):

co do tematu na streetracing to jest mi on bardzo dobrze znany .... ;)

czekam z niecierpliowoscia na wrazenie z Motula po przejechaniu kilkudziesieciu tysiecy kilometrów ....
(i nie pisze tego z przekory ... ;) ) ... :peace:

Piotruś napisał(a):
PS: Kiedyś Meszrum napisał, że Motul dłużej utrzymuje słomkową barwę. Jeżeli faktycznie, to według wszelkich dostępnych źródeł - należy to traktować jako ewidentną wadę... .

jakbys byl tak dobry i wysilil swoje paluszki :diabel: do rozwiniecia tej mysli to bylbym bardzo wdzieczny .... ;)

p.s koniec pracy ,ide do domu ... bede jutro o 8.00 .... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 18:40:30 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Tak w temacie:
Ja chyba sobie u mnie w 3.0 TDI zapodam ten:

http://moto.allegro.pl/item179998985__c ... etyk_.html

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 18:52:46 
Użytkownik

Pablo200 napisał(a):
Tak w temacie:
Ja chyba sobie u mnie w 3.0 TDI zapodam ten:

http://moto.allegro.pl/item179998985__c ... etyk_.html

nie sądze, aby to spotkało się z aprobatą. Castrol jest ogólnie niepolecany przez użytkowników tego forum.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 19:02:58 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Audi oryginalnie leje Castrola ;)

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 20:43:19 
Klubowicz

Ja tak myślę, że w silniku co robi całe 60-70km z litra różnica między motulem, mobilem czy shellem będzie... niewielka ;) Każda przyzwoita oliwa z pewnego źródła zda egzamin. Motul wypłynął głównie przez sport a to są zupełnie inne warunki pracy. I inne oleje ;)

Pozdrawiam

PS. Olej nie zmniejszy emisji sadzy w dieslu. I lepiej żeby sadza była w oleju niż by miała się wytrącać. A ten kolor to może być kwestia nowego filtra i stylu jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 09:48:43 
Klubowicz

carlnova napisał(a):
Na streetracing.pl jest bardzo ciekawy wątek dotyczący opinii różnych użytkowników na temat dwóch omawianych tutaj firm olejowych.

http://streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=38341

...i nie wrzucam go jako argument (bo Piotra nie przekonają opinie indywidualnych użytkowników), ale jako ciekawą lekturę dla zainteresowanych.

Carl - też śledzę ten wątek ale jego lektura od samego początku wzbudza conajwyżej mój śmiech ... politowania. Przecież tam nie ma żadnych konkretów ... .
Z wszystkich 5 stron z użyciem maksimum dobrej woli udalo mi się wyodrębnić dwa (quasi)"argumenty":

1.
"Argument" nr 1 dotyczy rzekomo niższej temperatury pracy "na" oleju Motul. Już pomijając tak oczywistą prawdę, że ta temperatura najbardziej zależy od zadanych silnikowi warunków pracy i jakość oleju ma tutaj znaczenie "pozamarginalne" -> ja wykorzystam pomiary Twojego AFB :): . We własnym topicu (tym wczorajszym jak i sprzed kilku m-cy) podajesz, że Twoje zalane Motulem AFB osiąga ok. 108 C na w pełni zagrzanym silniku. Oto zapewniam Cię, że moje (już byłe ...) AKE eksploatowane na Castrolu -> tak "wysoką" temperaturę uzyskiwało tylko podczas forsownej jazdy górskimi serpentynami i na autostradzie. W normalnym ruchu temperatura oleju utrzymywała się nieznacznie poniżej 100 C.

Zatem - gdyby temperatura miała zaświadczać o tym, który olej lepiej smaruje, to powinieneś jeszcze dzisiaj wyrzucić Motul i zastosować Castrol ... .
Oczywiście - jak dla mnie - taka argumentacja też jest śmieszna (a wręcz niedorzeczna) ale dyskwalifikuje wypociny użytkownika "luki-TDI" z forum streetracing.pl, któremu Motul zagrzewa się mniej o kilkanascie-kilkadziesiąt stopni ... :diabel: :galy: :diabel: :P :diabel: ... .
Reasumując - ten człowiek być może opisuje własne życzenia ale napewno nie fakty :!:

2.
"Argument" nr 2 na korzyść Motula - miałby wynikać z nieocenionych dokonań w sporcie motorowym. W moim rozumieniu - kolejna bzdura i żaden argument, bowiem olej do sportów motorowych ma niewiele wspólnego z olejem do "zwykłych" samochodów. Jak złudne są takie przekonania widać na przykładzie dwóch - często mylonych - produktów Castrola:
- RS Racing
- TWS
(w największym skrócie: RS jest słaby i nie nadaje się do sportu, TWS to prawdziwy Maybach wśród olejów silnikowych - w zastosowaniu zarówno "ulicznym" jak i w hardcorowym sporcie).

Na zakończenie jeszcze coś :): . W przywołanym przez Ciebie wątku z forum streetracing.pl - ktoś podał linka z zestawieniem/porównaniem podstawowych parametrów olejów silnikowych:
http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html
Jak nietrudno zauważyć - parametry Motula (np. 8100 X-CEES) są bliskie innym powszechnie uznanym i wiodącym produktom ale rzadko są równie dobre jak one ... .

Sumując zebrane powyżej fakty -> moje pytanie o chociaż jeden racjonalnie uzasadniony argument dokumentujący (na razie tylko wydumaną) wyższość Motula nad innymi olejami - CIĄGLE POZOSTAJE AKTUALNE I JAK DOTĄD BEZ ODPOWIEDZI :): :/ ... :!!: :!!: :!!:
I zapewniam Cię Carl, że dla swojej Niuni zrobiłbym wszystko, żeby zapewnić jej jak najbardziej komfortowe warunki pracy i lałbym do silnika MOTUL - nawet gdyby kosztował trzykrotność ceny innych czołowych olejów.
Jednak jak dotąd w całym usenecie nie znalazłem ani jednej rzeczowej opinii, która stawiałaby Motula chociazby na równi z "analogicznym" Mobilem, Shellem czy Castrolem.
Stąd prośba Carl - jeżeli jesteś w posiadaniu jakichkolwiek KONKRETNYCH materiałów - podziel się ze mną.

:peace:

spanky napisał(a):
Piotruś napisał(a):
PS: Kiedyś Meszrum napisał, że Motul dłużej utrzymuje słomkową barwę. Jeżeli faktycznie, to według wszelkich dostępnych źródeł - należy to traktować jako ewidentną wadę... .

jakbys byl tak dobry i wysilil swoje paluszki :diabel: do rozwiniecia tej mysli to bylbym bardzo wdzieczny .... ;)

Spanky - zarówno w kwestii Motula jak i wszystkich innych olejów silnikowych opieram się wyłącznie na powszechnie dostępnych materiałach i dlatego wątpię żeby moją odpowiedź można było traktować jako w pełni kompetentną ... .
Niemniej - w kazdej książce, broszurce reklamowej, itd. - można wyczytać, iż w trakcie zapłonu mieszanki paliwowo-powietrznej powstaje szereg produktów ubocznych, które powinny być wypłukiwane przez dobry jakościowo olej (np. po to, żeby nie było nagarów). Dlatego (ponoć) jest normalną rzeczą, że rozpuszczone w oleju "zanieczyszczenia" - powodują zmianę jego barwy. Z tego wnioskuję, że olej który nie "ciemnieje" - nie wypłukuje skutecznie "ubocznych produktów spalania" (albo wypłukuje ale słabo). Czy moje rozumowanie jest słuszne - nie wiem i nie będę bronił tej wersji niczym niepodległości.
Jednakże różne źródla podają, że zdolność oleju do "oczyszczania" silnika z czasem maleje i dlatego w samochodach używanych do jazdy miejskiej (i na krótkich dystansach) olej silnikowy zanieczyszcza się szybciej i dlatego powinien być wymieniany częściej niż w samochodach "pędzonych w trasę" (ale do kogo ta mowa ... :): ).

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 10:22:10 
Użytkownik

Piotr,
a czy a contrario znalazłeś jakiekolwiek dowody na wyższość Mobil'a, dajmy na to, nad Castrol'em?

to wszystko to tylko i wyłącznie czcze dywagacje. wiem, że Castrol jest uznany za jeden z najgorszych olejów, a jednak VW konsekwentnie używa ten produkt. z drugiej strony, można przeczytać o odszkodowaniach Castrol'a za niebotyczne straty spowodowane ich wadliwością [i zatartymi silnikami VW].
przejechalem na Castrolu parędziesiąt tysięcy i byłem zadowolony. od 2004 używam Motul'a i mogę stwierdzić, że poza nieco delikatniejszą pracą silnika nie różni się od innych - chodziło mi o ciszę i ją dostałem. zatem, z punktu widzenia konsumenta jestem zadowolony.

jako, że staram sie być obiektywny, to uważam, iż większość oryginalnych markowych olejów nie zaszkodzi silnikowi w żaden sposób.

choć z drugiej strony, nazwanie Motul'a produktem ryzykownym uważam za nadużycie.
;)

[+]
jak widzę, temat oleju dzieli bardziej niż dyskusja o roli Kościoła we współczesnych ustrojach demokratycznych...

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 10:58:44 
Klubowicz

Piotr, mogę Cię zapewnić, że temperatury oleju w moim AFB były po porzadnym pałowaniu auta. Czasami lubię dać upust ułańskim fantazjom.
Wcześniejsza 108*C sprzed bodajże miesiąca nie była jeszcze na Motulu lecz na włoskim guano, wczorajsza 106,7*C była po niezłym street racingu, bo zależało mi na porządnym rozgrzaniu auta.
Dla mnie argumentem jest zdecydowanie cichsza praca motorka i zerowe (powtarzam: zerowe :!!: ) zużycie oleju. U mnie nie ma słomkowego koloru, więc Twoja teoria o wypłukiwaniu produktów spalania lub nie nijak ma się do mojego przypadku...
Co do reszty Twojego wywodu - nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać, ani szukać argumentów by Cię przekonać.
Nigdy nie powiedziałem, że Castrol, Mobil to shit... :diabel:
I proszę Cię żebyś odwdzięczył się tym samym i nie nazywał Motula ryzykownym, chociażby poprzez szacunek do kolegów, którzy go używają...
Ja wybrałem Motula i jestem szczęśliwy i będę promował tą markę, bo uważam, że jest godna polecenia...
Poza tym uchylę rąbka tajemnicy i przyznam, że nam wszystkim Motul płaci po 3000 PLN miesięcznie za promowanie X-cessa... ;) :D :): :diabel: :peace:
Wystarczy argumentów ? :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 11:08:13 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
nam wszystkim Motul płaci po 3000 PLN miesięcznie

wynegocjowałem więcej :okulary:

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 11:46:32 
Użytkownik

Witam
To i ja wtrącę swoje trzy grosze. Jeździłem na motulu a teraz na valvo ale nie o to biega. Nikt chyba tu nie podważa że motul to dobry olej. Razi natomiast to że ktokolwiek pisząc o jakimkolwiek oleju czy to mobilu czy valvo czy innym nie robi tego w taki sposób jak piszący o motulu. Kiedy w temacie jest słowo motul można być pewnym wchodząc do tego tematu że będziemy czytali niewyobrażalne pieśni chwalebne na temat tego super specyfiku. Mówiąc o mobilu każdy napisze że to dobry olej i go poleca innym, natomiast o motulu już usłyszymy że ten olej robi niesamowite rzeczy, wycisza silnik,gasi pożary w silniku i dodaje koni a i skrzynia automatyczna lepiej chodzi. :diabel:
Proszę o nie odnoszenie się do konkretnych osób tylko ja widzę tak ogólnie trend do pisania o motulu. I chyba o to chodzi innym użytkowniko, nie o to że motul to zły olej ale o sposób pisania o nim.
Ja mogę również dodać że mój motor o małym przebiegu jak na ten rocznik ale lubiący wypić trochę oleju najbardziej akceptuje valvo, na motulu xcess tak jak na mobilu 0W40 konsumpcja była podobna i głośność pracy również. Z tym że na motulu zaczęło mi kapać z miski (kropelka na 3 dni w garażu :P )
Także również rażą mnie te achy o motulu. Potarzam że motul to dobry olej ale czy tyle lepszy od innych żeby śpiewać o nim takie hymny pochwalne?
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 12:11:29 
Klubowicz

Nie rozumiem tej nagonki...
Kto Wam każe zalewać swoje auta Motulem ?
Będę się zachwycał, czym zechcę - to wolny kraj... :diabel:
Moim zdaniem problem polega na tym, że to na Was Motul działa jak płachta na byka.
Jeżeli macie z tym jakieś problemy - może przydałaby się wizyta u jakiegoś psychoanalityka ? :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 12:27:44 
Użytkownik

Płachta na byka to działa na niektórych pisanie o motulu. Ta strona i pisane opinie na niej mają wpływ na niejednego nowego użytkownika Audi. Jeżeli ktoś taki przeczyta opinie pisane o motulu to poleci po niego szybciej niż struś pędziwiatr. Jeszcze raz to napiszę że nie chodzi o to że to zły olej bo to bardzo dobry olej, ale nie tyle lepszy od innych (o ile wogóle lepszy) żeby pisać o nim tak pochwalnie i tak dużo.
Ja nikomu nie zabraniam chwalić motula bo to wolny kraj, ale również mi nie zabroni nikt pisać żę wychwalanie motula w taki sposób to przegięcie bo to wolny kraj. A wtym kraju już dosyć jest mówienia i pisania popadając w skrajności.
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 12:48:13 
Użytkownik

drogi Baronie,
wskaż proszę te peany pochwalne na cześć Motul'a...
bo chyba odrobinę, moim zdaniem, nadinterpretujesz pozytywne odczucia użytkowników.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 13:34:23 
Użytkownik

drogi Meszrumie,
Tak jak napisałem wcześniej chodzi mi ogólnie o pisanie o tym cudzie świata. Śledzę wątki o motulu niemal wszystkie na tym i innych forach i moja opinia nie wzięła się z księżyca. Nie będę teraz przeszukiwał archiwum w poszukiwaniu konkretnych opinii z licznymi pieśniami chwalebnymi ale zapewniam też że moje oczy nie są bezpodstawnie drażnione tematami "nie wiesz jaki olej zalać - zalej motul".
Widzę że temat motula to bardzo delikatny temat który łączy zwolenników niczym sekta a dzieli z tymi bardziej podchodzącymi z dystansem do tematu.
Już lecę do psychoanalityka :diabel: z problemem nadinterpretacji. :P
Specjalnie przeginam temat w drugą stronę żeby coniektórzy obudzili się i wrócili do normalnego świata. ;)
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 14:08:59 
Użytkownik

drogi Baronie,
powiem szczerze, że gdyby było tak jak napisałeś, że wszyscy, którzy nie wiedzą czym zalać zalaliby motulem, to awaryjność samochodów spadłaby znacząco...
po dziś dzień słyszę, że V6TDI zalewane jest mineralnym Lotosem, czy tanim olejem z odzysku [nie wiem, co to znaczy - i nie chcę wiedzieć].

w każdym razie, był okres, w którym nikt nie był w stanie uwierzyć ile złego czynią filtry Filtrona [rozpuszczały się w magistralach olejowych, a f. powietrza zabijały masowo Bosch'owskie lmm].
a Knecht czy Mahle są droższe raptem o 10PLN...

czy zatem nie czas, byście zaczęli pisać pozytywnie o innych markach?
może w ten sposób forumowicze będą mieć do czynienia z opiniami nt. innych olejów, a nie tylko nt. Motul'a.
z tego, co widzę - nikt nie pisze czym rózni się Castrol od Valvo w użytkowaniu... my z kolei, piszemy wyraźnie gdzie leży różnica - choćby była ona iluzoryczna - to jednak jest ona dla nas wystarczająca i dostrzegalna.

reasumując - czas byście zaczęli dzielić się swoimi spostrzeżeniami, dla dobra ogółu.

;)

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 14:18:22 
Klubowicz

Baron napisał(a):
zapewniam też że moje oczy nie są bezpodstawnie drażnione tematami "nie wiesz jaki olej zalać - zalej motul".

No i jak tego nie nazwać nadinterpretacją. Gdybyś cofnął się do początku tematu Twoim oczom ukazałby się wątek główny. Założyciel tematu, kolega Konrad_1977 wybiera między dwoma rodzajami Motula. Zaznaczam Motula, a nie Mobila czy Castrola - nie prosi również o porównanie różnych olejów silnikowych, nie prosi o przedstawienie argumentów za i przeciw. Jaki więc cel mają Twoje wypowiedzi atakujące użytkowników Motula, że posuwasz się do słowa sekta ?
Wnioski pozostawiam Tobie, mam jednak podstawy sądzić, że Ciebie nie drażni samo wychwalanie Motula (którego tu nie ma) - tylko samo słowo Motul. To naprawdę wskazuje na jakieś skrzywienie psychiczne... :/

Baron napisał(a):

Już lecę do psychoanalityka :diabel: z problemem nadinterpretacji. :P

To akurat bardzo dobry pomysł, ale po argumentacji jaką wytaczasz powyżej nawet sam Zigi Freud miałby problem ze zdiagnozowaniem takich odchyleń.

Baron napisał(a):

Specjalnie przeginam temat w drugą stronę żeby coniektórzy obudzili się i wrócili do normalnego świata. ;)
pozdr

Puszczam te słowa mimo uszu i mam nadzieję, że nie były skierowane do mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 15:13:41 
Użytkownik

Motula używałem 2 latka w motocyklu i byłem zawiedziony. Olej z zaufanego żródła. Moto żarło oliwe, dymiło przy wyokich obrotach, czasem sklejało sprzęgło. Wcześniej latało na Castrolu i było oki. Z tych powodów do Motula już nie wracam.
Obecny Gixer lata na Agipie i jest okej.

W autach stosowałem kilka oliw i najbardziej przypadł mi do gustu Valvoline. Przekonałem się do niego w kupecie, która zasilana N2O dostawała maxymalne baty. Olej naprawdę ciężki do "zagotowania" i przy wyższych temp. utrzymuje lepkośc, która przekłada się na ciśnienie smarowania.
AFB obecnie jeździ także na Valvoline 5w-50 i jest oki. Jak je kupowałem śmigało na Castrol 0w-40 - nie odnotowałem poboru oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 16:14:30 
Użytkownik

Carlnova żebyś czytał uważnie to co napisałem nie puszyłbyś się tak mocno. Znajdź zdanie w którym napisałem że moja opinia jest wysnuta na podstawie tego wątku. Ten wątek jest na temat i bardzo dobrze że piszecie o zaletach motula bo wad brak. To nie ja zboczyłem z tematu pierwszy. Zauważ też dlaczego nie znajdziesz (lub bardzo mało) tematów "chcę zalać Mobila, napiszcie co o tym myślicie". Odpowiem Ci wprost dlatego że na temat mobila nikt nigdzie nie pisze że wycisza pracę silnika, gasi pożary w silniku, pali dwa razy mniej paliwa i sprawia że tiptronic na tym oleju wchodzi w tryb sportowy którego skrzynia nie posiada. Mobil poprzez brak takich wpisów wzbudza mniejsze zainteresowanie potencjalnych nabywców.
I tu moja uwaga nadinterpretujecie zalety motula i to bardzo. A jeżeli takowe są minimalne bardzo je wyolbrzymiacie. Jak zmieniłem valvo po motulu to silnik zaczął mi pracować o wiele ciszej i nie zakładałem tu nowego wątku "wrażenia z zalania valvo" bo po co, nowy olej cichsza praca, po 8 tys. będzie taka sama.
Z Maszrumem zgodzę się że inni użytkownicy nie chwalą się tak swoimi olejami, ale czy to źle że nie nadinterpretują ich zalet? Nawet kłamstwo powtarzane 10 razy będzie prawdą, tak samo podkreślając załóżmy minimalne zalety tego oleju nad innymi wyolbrzymiacie te zalety lub przynajmniej wielokrotnie je powielacie co sprawia wrażenie wychwalania pod niebiosa.
Motul rządzi, Motul radzi, Motul nigdy Cię nie zdrawdzi!!! :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 16:41:28 
Użytkownik

Baron napisał(a):
Z Maszrumem zgodzę się że inni użytkownicy nie chwalą się tak swoimi olejami, ale czy to źle że nie nadinterpretują ich zalet? Nawet kłamstwo powtarzane 10 razy będzie prawdą, tak samo podkreślając załóżmy minimalne zalety tego oleju nad innymi wyolbrzymiacie te zalety lub przynajmniej wielokrotnie je powielacie co sprawia wrażenie wychwalania pod niebiosa.

mam nadzieję, iż masz świadomość, że jestem poważnym człowiekiem.
cała moja bytność na tym forum oparta jest tylko i wyłącznie na altruistycznej potrzebie pomocy innym użytkownikom - czy to poprzez radę, czy też ostrzeżenie, by nie powielali błędów, które ja popełniłem w przeszłości.
moim zdaniem najgorsze jest milczenie w sytuacji, gdy mamy coś do powiedzenia. inaczej zmierzamy w kierunku asertywności tłumu, czyli zwyczajnej znieczulicy.

nigdy nie napisałem, że M jest lepszy niż C.
ale jeżeli dziś ktoś zada pytanie czym zalać - odpowiem, że Motulem.

;)

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 18:45:58 
Klubowicz

Baron napisał(a):
Carlnova żebyś czytał uważnie to co napisałem nie puszyłbyś się tak mocno. Znajdź zdanie w którym napisałem że moja opinia jest wysnuta na podstawie tego wątku. Ten wątek jest na temat i bardzo dobrze że piszecie o zaletach motula bo wad brak. To nie ja zboczyłem z tematu pierwszy. Zauważ też dlaczego nie znajdziesz (lub bardzo mało) tematów "chcę zalać Mobila, napiszcie co o tym myślicie". Odpowiem Ci wprost dlatego że na temat mobila nikt nigdzie nie pisze że wycisza pracę silnika, gasi pożary w silniku, pali dwa razy mniej paliwa i sprawia że tiptronic na tym oleju wchodzi w tryb sportowy którego skrzynia nie posiada. Mobil poprzez brak takich wpisów wzbudza mniejsze zainteresowanie potencjalnych nabywców.
I tu moja uwaga nadinterpretujecie zalety motula i to bardzo. A jeżeli takowe są minimalne bardzo je wyolbrzymiacie. Jak zmieniłem valvo po motulu to silnik zaczął mi pracować o wiele ciszej i nie zakładałem tu nowego wątku "wrażenia z zalania valvo" bo po co, nowy olej cichsza praca, po 8 tys. będzie taka sama.

Co do pierwszego zdania Twojego wywodu - zaznaczyłem na czerwono słowa, które definitywnie świadczą o tym, że Twoja opinia jest wysnuta na podstawie tego wątku... :/ :(
Dlaczego używasz liczby mnogiej, znieważając nas wszystkich ?
Baron, Twoje wypowiedzi zaczynają być na tyle żenujące, że ja po prostu dam sobie spokój. Polemika z Tobą sprowadza się do tego, że merytoryka dyskusji jest zerowa, natomiast emocje sięgają zenitu...
Na zakończenie coś w Twoim stylu (bo wydaje mi się, że Ty inaczej nie rozumiesz):
Gó**o mnie obchodzi, czym Ty zalewasz swój motorek, możesz nawet "kujawskim z pierwszego tłoczenia" - nic mi do tego...
Tobie natomiast nic do tego jaki ja olej będę użytkował, jaki będę polecał olej innym użytkownikom, co będę wychwalał i jakie zalety będę wyolbrzymiał, jeżeli zechcę.
To moja prywatna sprawa i jeżeli to do Ciebie nie dociera - potrzebujesz zdecydowanie przyśpieszonego i elementarnego kursu nauki szacunku do innego człowieka, o ile nie jest jeszcze za późno...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1