.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 12:53:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2007 19:36:10 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
OT Tomciu.Te 100-110 na 3 to chyba norma jest. Filmiku nie zrobiłem bo miałem tylko chwilkę, ale przy następnej nadarzającej się okazji masz go u mnie jak w banku EOT

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2007 19:49:32 
Użytkownik

Auto: noo... ford :]
No właśnie czy ktoś wie ile powinien pociągnąc zdrowy AEL Q na trzecim biegu :?:

JEST: F Explorer, A8 D2 i 80 B4
ObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2007 20:19:42 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
No i wszystko jasne :diabel: :

3FR = Posuvné / nastavitelné střešní okno, solárni, elektrické s předvolitelnou automatikou

3FQ = Posuvná/nastavitelná střecha, elektrická s automatickou předvolbou

3FE = Elektrické skleněné posuvné střešní okno, se sluneční ochranou/žaluziemi

3FD = Elektrické střešní okno - výklopné, posuvné

rany a po chińsku nie miałeś :diabel: weź t ojeszce przetłumacz , bo szlaczków jeszce sie nie nauczyłem czytać :D

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2007 22:50:50 
Klubowicz

Dred napisał(a):
Piotruś napisał(a):
No i wszystko jasne :diabel: :

3FR = Posuvné / nastavitelné střešní okno, solárni, elektrické s předvolitelnou automatikou

3FQ = Posuvná/nastavitelná střecha, elektrická s automatickou předvolbou

3FE = Elektrické skleněné posuvné střešní okno, se sluneční ochranou/žaluziemi

3FD = Elektrické střešní okno - výklopné, posuvné

rany a po chińsku nie miałeś :diabel: weź t ojeszce przetłumacz , bo szlaczków jeszce sie nie nauczyłem czytać :D

Dred -> to tylko język czeski :diabel: :galy: :diabel: .
:peace:

Spróbujmy więc po polsku:

3FR - (jedyne w tym zestawieniu) okno dachowe uchylne/odsuwane elektrycznie, z funkcją solar i pamięcią ustwień.
Jak udało mi się sprawdzić w ETKA-ce -> dostępne dopiero od modelu C5.

3FQ - okno dachowe elektrycznie odsuwane/uchylne, z pamięcią ustawień.

3FE - okno dachowe szklane, elektrycznie odsuwane/uchylne, z żaluzją p.słoneczną.

3FD - okno dachowe uchylne i odsuwane elektrycznie (takie zwykłe, blaszane)

Generalnie chodzi o to, że według ETKA-i w modelach C4 wogóle nie były dostępne dachy z funkcją solar i zróżnicowanie dotyczy wyłącznie tego, że jedne były metalowe, inne szkalne, a te najlepsze (i chyba takie jak widzimy na zdjęciach naszego Kolegi) dodatkowo z żaluzją p.słoneczną.

W modelach C5 występuje jeszcze opcja 3FR własnie z funkcją solar i cena jako części zamiennej (w ETKA-ce) jest wyższa o ok. 1000EUR od pozostałych "okien".

Gdyby bezgranicznie zaufać ETKA-ce, to w modelu C4 nie ma szans na prawdziwy solardach.

Przyznam jednak szczerze, iż nie znałem wspominanej przez Ciebie i Kolegę toms001 funkcji uchylania automatycznego powyżej jakiejś temperatury. Patent wydaje mi sie nieco dziwny :): , bowiem czasem (np. krótko przed burzą) słońce daje ostro popalić i jeśli dach uchyli się przy pierwszym uderzeniu opadów lub gradobiciu, to .... :diabel: :galy: ... .
Jednak jakby na to nie patrzeć - na miliony %%% nie jest to funkcja "solar".
Zresztą wydaje mi się, że nie ma takiej baterii słonecznej, która mogłaby spełniać też funkcję przejrzystego okna (??) :galy: .

A na przyszłość -> Dred -> błagam Cię: moich uwag/komentarzy nigdy nie bierz do siebie "personalnie". Niestety nie znamy się osobiście ale czytałem chyba wystarczająco dużo Twoich postów, z których bardzo często można wyczuć że jesteś otwartym, bardzo przyjaznym, życzliwym i pomocnym człowiekiem :!!: :!!: :!!:
Tak ja Cię postrzegam i szczerze szanuję :!!: :!!: :!!:
Musiałbym być debilem, gdybym szukał w Tobie wroga ... .
Sorki za OT ale "musiałem" :diabel: .
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 07:46:26 
Klubowicz

no cóż nie każy musi znac hieroglify :):
widzisz Ty nie znałeś tej funkcji, a często ona była właśnie tak nazywana dlatego między innymi napisałem w innym temacie, że solar się uchyla.
tak jak jest ta stara klima np w Audi 200 i ta nowsza obie zwane klimatronikiem, a tak na prawdę to tylko jedna jest nim w 100%

też się kiedyś zastanawiam co by się stało jak "solardach" będzie uchylony a tu zacznie padać deszczyk :) po za tym gorące powietrze ucieka do góry, bo jest lżejsze dlatego taki rodzaj okna pozwalał na chłodzenie auta.
taki PRAWIE solardach. ;)

Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 08:13:47 
Klubowicz

Dred napisał(a):
no cóż nie każy musi znac hieroglify :):

Wkleiłem po czesku (bo się bardzo śpieszyłem) na zasadzie "wytnij-kopiuj". Gdybym miał wystarczającą ilość czasu - byłoby od razu po polsku :D .
Co oczywiste - nie jestem poliglotą i nie znam czeskiego - być może to, że mieszkam praktycznie na granicy z CZ i SK ułatwia mi zrozumienie czegokolwiek :): .

Dred napisał(a):
też się kiedyś zastanawiam co by się stało jak "solardach" będzie uchylony a tu zacznie padać deszczyk :) po za tym gorące powietrze ucieka do góry, bo jest lżejsze dlatego taki rodzaj okna pozwalał na chłodzenie auta.
taki PRAWIE solardach. ;)

To raczej musi "dać się" jakoś wyłączać :galy: :?: . Niech ktoś sprawdzi w instrukcji (proszę), bo jestem ciekawy :galy: :): zasady działania ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 09:22:34 
Klubowicz

osobiście też jestem ciekaw
wiesz ja uznałem to po prostu za solar skoro sam się otwiera przy jakiś wyższych temp

Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 18:19:00 
Użytkownik

Dred napisał(a):
taki PRAWIE solardach.

No właśnie ciekawe jak to jest. Pewnie to wiecie, ale tak żeby było jasne on się uchyla `do góry` ,a nie odsuwa całkowicie :)

Jeszcze ciekawi mnie rzecz, że jakaś tam wersja posiada pamięc ustawień. Co tam jest do zapamiętania i jak to działa?

Też obawiałem się, że uchylający się dach na postoju będzie załanczał alarm, bo mam alarm z domykaniem szyberdachu ale widocznie nie ma tam czujki :): Niech tylko jakiś łobuz się nie napala, że zbije szyber i wejdzie do auta bez reakcji alarmu bo tak nie jest :diabel:

Chyba już o tym gdzieś pisałem, ale ciekawe jest, że jakoś to współpracuje z klimatronikiem, bo w cieplejszy dzień (takich do tej pory było kilka) zmniejszenie temp. na panelu o kilka stopni skutkuje chwilowym uchyleniem dachu i zwiekszeniem nawiewu od dołu. Jeszcze nie przyobserwowałem w jakich dokładnie ustawieniach i temperaturze na zewnątrz tak się dzieje. Na początku myślałem, że to jakaś zwara. :peace:
Lata 90-te ale technika w niektórych nowych autach nie do pomyślenia :peace: :peace: :peace:

ObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2007 19:10:46 
Użytkownik

Ja mam taki szyberdach jak Toms ... ale mi się nie otwiera automatycznie - przynajmniej nie zauważyłem tego ... możliwe jest że tą funkcje można włączyć/wyłączyć pewnie przez VAGa ... tak samo jak pewne funkcje orygianlnego alarmu (np. zamykanie auto po przekroczeniu ileś tam km/h) mozna aktywować lub nie przez VAGa ... ma ktos jakies pewnie informacje co do tego ?

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2007 20:20:49 
Użytkownik

Prezes napisał(a):
Ja mam taki szyberdach jak Toms ... ale mi się nie otwiera automatycznie - przynajmniej nie zauważyłem tego ... możliwe jest że tą funkcje można włączyć/wyłączyć pewnie przez VAGa ... tak samo jak pewne funkcje orygianlnego alarmu (np. zamykanie auto po przekroczeniu ileś tam km/h) mozna aktywować lub nie przez VAGa ... ma ktos jakies pewnie informacje co do tego ?

w sensie o tym zamykaniu przy jakiejs predkosci wiesz na pewno i masz przetestowane? jak to zrobic vagem (tzn vagcom'em jesli sie da)

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2007 20:49:37 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Gdzieś był o tym wątek ,ale chyba wyszło na tym że tylko w nowszych modelach można to VAGiem ustawić(jeśli dobrze pamiętam).Sam chętnie zrobiłbym to u siebie

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2007 09:34:23 
Użytkownik

sampek napisał(a):
Prezes napisał(a):

w sensie o tym zamykaniu przy jakiejs predkosci wiesz na pewno i masz przetestowane? jak to zrobic vagem (tzn vagcom'em jesli sie da)

na forum o tym czytałem - nie sprawdzałem ... ale fabryczne alarmy są pewnie wszystkie takie same w AELach a koledze własnie zamyka się automatycznie o przekroczeniu ustalonej prędkości ... więc pewnie mozna to jakoś aktywować (może inaczej niz przez VAGa ? może są inne chwyty na to)

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2007 09:39:53 
Użytkownik

ok czyli kazdy cos zlyszal ale ne wiadomo jak :)

jakby ktos w kazdym razie gdzies o tym doczytal czy uslyszal jak to zrobic bede wdzieczny za info

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2007 10:42:58 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Zapytaj na forum Diagtronika tam są ludzie dosyćkonkretnie poinformowani jeśli chodzi o grupr VAG

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2007 16:11:04 
Użytkownik

U mnie sie dzieje tak, że natychmiast po odpaleniu centralny zamyka wsio. W zasadzie nie trzeba odpalic, tylko załączyc zapłon.

ObrazekObrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1