.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.maja.2025 05:25:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 3.0 w A6 Avant
PostNapisane: 17.kwi.2007 16:29:32 
Klubowicz

Witam!

Słuchajcie - nasłuchałem się różnych opinii - z jednej strony pochwał z drugiej krytyk dla tego silnika... Jak to w końcu z nim jest? Zainteresowało mnie takie autko A6 Avant quattro w tipie z rozsądnym prawdziwym przebiegiem i niewielkimi usterkami (no może poza cieknącym olejem gdzieś z pod prawej głowicy). Jak to się zachowuje w eksploatacji, rozrząd, usterki? Ile pali? Słyszałem też opinie, że poza cewkami w tym silniku to jeszcze jest problem z rozrządem (mało kto ma narzędzia do jego ustawienia) no i jak usłyszałem z "prawie" pewnego źródła - pali tyle co 4.2... Chciałbym aby wypowiedziały się osoby posiadające ów silnik lub mające z nim styczność a nie na zasadzie "bo ja gdzieś coś słyszałem". Co do napędu i skrzyni biegów nie dyskutujcie, bo to nie jest argument, że "ja bym kupił manuala" :) Powiedzcie coś sensownego... czy lepiej szukać ACK/AKE?

Dodam tylko, że nie mam ciśnienia na zakup auta więc nie musze nic kupować na siłę...

P.S. A od kiedy tak w ogóle AKE weszło do sprzedaży?

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 17:05:45 
Użytkownik

Ja moge tylko tyle powiedziec (bo bardzo ostanio zglebilem temat) ze elektronika i elektryka tam juz jest baardzo pokomlikowana, diagnostyka droga i jak dochodzi do detali to sie okazuje ze bardzo malo ludzi w polsce ma wogole jakiekolwiek pojecie ;) a jak ma to cenami smialo konkuruja z aso. Wiec jak jedzi to fajny jak sie cos sypnie to przesrane, no chyba ze pieniadze nie graja roli ;-P

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 17:24:26 
Klubowicz

AKE w a6 quattro weszło do sprzedaży w połowie 2000 roku.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 17:32:39 
Klubowicz

w A6 było od 11.99 roku

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 17:39:44 
Klubowicz

Silnik 3.0 to 30 zaworów i zmienne fazy rozrządu, a co za tym idzie napęd wałków pławi się w oleju. To wszystko zmierza do tego, że większość serwisów (tych odpowiedzialnych) odmówi napraw/regulacji/przeglądow, a reszta będzie Cię traktowała jak poligon doświadczalny ... . Alternatywa to przyjazdy na Śląsk najdalej co każde 15 tyś.km. tutaj: www.sserwis.pl .
To wszystko ... .

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 18:46:51 
Klubowicz

Dzieki chłopaki :peace: Temat chyba więc odpuszczę bo nie to, że chceck się pali (nie wiadomo czemu, bo auto całkiem nieźle się zbiera) to olej podcieka z tej prawej głowicy prosto na kolektor... Ale skoro tam są zmienne fazy rozrządu (nie wiedziałem, że Audi to robiło) to faktyznie jest lipa. Co 15kkm na śląsk też nie będę jeździł, bo to co pół roku przy moim trybie jazdy;)
Mq - jeśli faktycznie tam są jakieś wydumki to lepiej odpuścić - nie chcę być Goldowcem u Rowińskiego w serwisie :) No dobra, mam jeszcze namierzone jedno AKE i drugie w niedziele będzie w PL (też AKE, wszystkie quattro w tipie) to się zobaczy...

To auto (3.0q Avant) pojawiło się tez u nas na forum w ogłoszeniach - jakby ktoś był zainteresowany to mogę napisać, że fajnie wygląda, skrzynia działa perfekcyjnie (jedna z dwóch jaką widziałem dobrze działających w Audi), przelatane faktycznie 200kkm (sprawdzone w ASO) środek idealny (piękne fotele i tapicerka), nieponiszczone, dodatkowo opony zimowe i letnie w dobrym i bardzo dobrym stanie. Delikatne ryski na samochodzie (ale to akurat dobrze, bo nie malowane) poza tylną klapą, gdzie była robiona (podobno lekkie wgniecenie). z przodu na masce trochę szczeliny się nie zgadzają, ale nie sprawdzałem dokładniej - nie wyglądało na bite. Trzyma się drogi bardzo dobrze. Jakbyście dzwonili to odbiera kobieta - niezły handlowec :diabel: - dobrze, że ja się znam troche na autach i technikach handlowych bo jeszcze bym dał się namówić bez konsultacji z Wami :diabel: Auto od osoby prywatnej, bez komisu, zarejestrowane w PL. Jak ktoś się nie boi 3.0 (po tym co zostało tutuaj napisane i o czym dowiedziałem się od innych osób) to polecam - niezła sztuka.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 19:49:48 
Użytkownik

Ja bym szukal czegos z motronikiem 7.1 max 7.5

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 19:59:14 
Klubowicz

mq napisał(a):

A możesz po polsku? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 20:09:16 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
mq napisał(a):

A możesz po polsku? ;)

Wystarczy spojrzeć czym jeździ Kolega mq ... :): . Motronik to mechaniczny wtrysk paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 20:57:05 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
Wystarczy spojrzeć czym jeździ Kolega mq ... :): . Motronik to mechaniczny wtrysk paliwa.

To co Marek ma w podpisie to nie koniecznie jest aktualne ;-) - barziej to co ma pod avatarkiem... A AAH ma elektroniczny, a nie mechaniczny wtrysk ;) a pozatym chciałem się dowiedzieć co te numerki znaczą :D

P.S. Mam AAH i znam mq osobiście :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2007 21:16:00 
Klubowicz

:oops: :oops: - :cry2:

:peace:

Strefa czasowa: UTC + 1