brati napisał(a):
Bardzo efektownie, aczkolwiek ryzykownie umiesciles ten wzmacniacz, widac ze duzo pracy wkladasz w budowe swojego systemu car audio. Moim zdaniem RM troszke jest za słaby do Focala zwazywszy ze jest on w zamknietej w dodatku w tak duzym aucie
Na codzień jest przykryty identycznym materiałem jak obiłem połkę, więc go nie widać, a w poźniejszym terminie (jak będzie trochę czasu więcej), zostanie zrobiona obudowa z żywicy i wszystko dokładnie obszyte i ukryte...
Co do RM'a z Focal'em to też mi się tak zdawało jak dobierałem i pewnie masz rację, ale Focal był na tyle okazyjny, że postanowiłem go wziąć mimo, że może się nie zgrać... (kupiony w Niemczech nowy, ale bez pudełka, z papierami i to za niecałą 1/3 ceny katalogowej, więc się nie zastanawiałem - mają nr seryjne więc można sobie u producenta sprawdzić historię głośnika
)...
Skrzynka to 30L więc pośrednia dla niego. Spodziewałem się niedoborow mocy i braku kontroli. Jednak po podłączeniu mile się zaskoczyłem. Głośnik jest szybki i precyzyjny, a przede wszystkim muzykalny. Wiadomo, że lepiej mieć nadwyżkę mocy niż niedobor, jednak ja używam suba tylko do dyskretnego uzupełnienia pasma, a nie do nagłaśniania okolicy.
Efekt jest taki, że dopoki nie odłączysz suba, nie masz pojęcia, że w ogole jest w aucie. Dopiero po wyłaczeniu zaznacza się jego brak i to właśnie chciałem osiągnąć. Nie jest męczący i dudniący, ale po podkręceniu poziomu może solidnie zatrząść autem... Schodzi bardzo nisko, czym rownież byłem zaskoczony (poprzednio miałem Band-passa i spodziewałem się, że nie zejdzie rownie nisko), ale okazało się, że wszystko pięknie harmonizuje.
Także jestem z tego połączenia bardzo zadowolony i na razie nie planuję zmian. Nie mam zbytnio pomysłu na inny wzmak - może jakieś sugestie??
Zastanawiałem się nad RM-V21 do suba, co już dałoby odpowiedni zastrzyk mocy, ale to może w kolejnej ewolucji systemu (albo jakiś DLS A6
, tylko design RM'a jest tak fantastyczny, że nie wiem, czy go kiedykolwiek zmienię...
A auto jest jak mowisz duze, jednak nie wiem dlaczego, jest zaskakująco "przepuszczalne akustycznie"
Nie stwarza problemow w przenikaniu bassu do kabiny (oczywiście mogłoby być lepiej), ale jak na te gabaryty i tak jest nieźle...
Nie orientujesz się może jak wygląda sprawa z doubezpieczaniem sprzętu (mam faktury i pudełka (poza Focalem, ale faktura jest, co prawda w EU, ale jest
)??