.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 04:54:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4, TDI] Linka od przedniej maski.
PostNapisane: 04.maja.2007 00:16:00 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Mam pewien (banalny?) problem. Chodzi o linkę od przedniej maski, niestety mi strzeliła, naszczęście maska zdąrzyła się otworzyc dzięki czemu mogę założyć linke bez większych problemów. Na marginesie dodam, że linka jest o tyle badziewnie zamontowana w niuńce, że trzeba dźwignie wykręcić żeby głupią linkę porządnie zamontować... sprawa niby prosta, powiedzcie mi na czym polega mechanizm otwierania maski... otóż, linka leci sobie najpierw przez jedno oczko pierwszego "dzyndzla" no i przez kolejne oczko drugiego "dzyndzla", problem w tym, że jeden dzyndzelek odchyla się w prawo a drugi w lewo, otwarcie następuję poprzez wychylenie do wewnątrz obu dzyndzli... PATRZ RYSUNEK !!! http://www.bigdarkos.webpark.pl/obrazek.jpg

Zawsze przy otwarciu maski można było wyczuć na dźwigni dwa razy opór (dla jednego i drugiego dzyndzla), ciągnąc do siebie było TRACH, TRACH i maska otwarta... spoko, ale CIĄGNĄC do SIEBIE, logiczne bylo by to gdyby oba dzyndzle wychylałby by się w jedną stronę... nie kumam tego...

Opisuje to tak skrzętnie bo jutro będe to montował, nie mam za wiele czasu więc nie mogę sobie pozwolić na niespodzianki. Wszystko mam przygotowane tylko polecieć po linke i próbowac zamontować.

Niby głupia sprawa... jakieś rady ?

PS. Być może drugi zwalnia się w momencie ODDANIA linki, ale wydaje mi się, że za słaba siła jest przy zwolnieniu linki...

Z góry dzięki :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2007 16:59:49 
Użytkownik

może jeden ,,dzyndzelek,,popychać pancerz podczas gdy linka ciągnie za drugi

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2007 12:59:11 
Użytkownik

Pancerz raczej nie... dźwignia otwarcia maski jest przytwierdzona do pewnej "podstawy" żeby wyjąć dźwignie trzeba odkręcić tę podstawę. Pancerz jest przymocowany do tej podstawy, więc pancerz jest nieruchomy, sama dźwignia jest ruchoma co jest oczywiste...

Sorry, za terminologie ale jestem bardziej humanistą niż inżynierkiem :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2007 19:08:31 
Użytkownik

pancerz może być ruchomy przy zamku, jutro ma być B4 w innej sprawie to jeszcze sprawdze

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2007 23:02:31 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Tak samo jak we wszystkich starszych audi, jedną sprężyne ciąbnie linka a drugą pcha pancerz. Czego tu można nierozumieć? Pamiętaj tylko aby były wszystkie plastikowe zapinki które trzymają drut wzdłuż wzmocnienia czołowego, i jak założysz linke zerknij bez zamykania czy sprężyny chowają się całkowicie.

Strefa czasowa: UTC + 1