maxx28,
logi są nadal niekompletne.
brakuje grupy 003 Basic Settings.
zamieściłeś zwykłe 003 parokrotnie, ale BS ani razu [pod nr 10 jest grupa 007].
bez 003BS nie odpowiem Ci na pytanie, czy EGR jest uszkodzony/zaślepiony.
ponadto, to, co pokazywał
mechanik, to był AGR, czyli zawór sterujący EGR'em [rzeczywiście, jest czarny i plastikowy].
brakuje ponadto logów dynamicznych 011, lecz na razie są one zbędne - zaczynasz od przepływomierza [koniecznie w ASO - zostawiasz swój i dostajesz nowy za 390] oraz wtryskiwacz sterujący.
przepływomierz wymienisz sam, a wtryskiwacz sterujący zrobią Ci w Diagtroniku -
http://www.diagtronik.pl/.
du wymiany jest także czujnik temp. płynu chłodzącego - jest na forum opisane jak go znaleźć i wymienić - koszt. to ok 100 PLN [ASO, z zielonym plastikiem]. nie kupuj zamienników.
jezeli masz kłopot z dostępem do diagnostyki [003BS], to zrobię Ci ją w Łodzi.
co do błędów...
świece żarowe grzeją, gdyż uszkodzony/niepodłączony jest czujnik temp. płynu chłodzącego [G62] - bład 522. przez to, także, obroty wariują. jeżeli jest uszkodzony należy kupić nowy.
błąd 542 oznacza uszkodzenie wtryskiwacza sterującego, ale o tym już Ci napisałem.
błąd 553 oznacza uszkodzenie przepływomierza, ale o tym już Ci także napisałem. przed wymianą należy sprawdzić, czy aby nie jest on tylko odłączony [takie historie już widziałem...]
błąd 575 jest związany z błędem 553. póki nie wyeliminujesz 553 nie myślisz w ogóle o 575 [gdyż na 99% zniknie on razem z 553].
jeżeli tego nie było przed oddaniem auta do mechanika, to nieźle namieszał Ci on w silniku. wygląda na to, że albo nie podłączył części podzespołów, albo je uszkodził, albo je zabrał [i zastąpił czymkolwiek].
auto wymaga naprawy i nie nadaje się do eksploatacji.
naprawa tego auta zajmie nie więcej niż 3 godziny. powinien to zrobić fachowy warsztat. nie zostawiaj już auta u swojego mechanika - co najwyżej uszkodzi Ci je.
niemożność rozruchu jest spowodowana kątem wtrysku.
ponad wszystko podejrzewam, że masz źle założone przewody podciśnienia na LDR i AGR.
od sprawdzenia tego należy zacząć zabawę.