.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 17:53:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 ABK] Na zimnym silniku odpala jak traktor i gaśnie
PostNapisane: 05.cze.2007 21:34:03 
Użytkownik

Witam, mam taki problem że rano (jak silnik jest zimny) odpalanie wygląda następująco (samochód ma LPG ale codziennie 3km robie na benzynie i odpalam zawsze na niej):
- przekręcam kluczyk, nie naciskam na gaz, odpala z dotyku, normalnie chodzi tak ok 3s po czym zaczyna drgać silnik i gaśnie
- przekręcam kluczyk jeszcze raz, dziwnie kręci ale odpala...tylko że silnik ma 100obr/min dosłowanie jak traktor, całym samochodemn telepie! jak dodam gazu to dojdzie do ok. 1500obr/min i zgaśnie i tak kilka/naście razy
- w końcu telepanie stopniowo zanika i po 20min już wszystko wraca do normy, silnik ładnie pracuje, silnik moge zgasić na 3-4h i odpale bez problemów

od kiedy pojawił się ten problem a pojawił się z dnia na dzień, słychać jakby zawory grały tak przy 2500obr jak sie lekko wciśnie gaz i potem przy 4000 do 6000 też grają jak się mocno wciśnie gaz, za to przestały charakterystycznie klekotać rano, dziwne

jak już sie rano ustabilizuje to kopci na szaro/biało i jak się przy gazuje to chmurke puszcza, na ciepłym nie widać nic

wszystko to dotyczy tak samo gazu jak i benzyny

byłem na dignozie, wywaliło 7 błędów, kilka zostało skasowane, a kilka zostało - czujniki temepartur i sonda lambda (na rozgrzanym silniku pokazywała 0,45V), czujniki dzisiaj wymieniłem - zobaczy sie rano czy coś to da, sonde już mam jutro wymienie (łatwo to wymienić?)

i ostatnie, dzisiaj rozebrałem dolot (tzn filtr, przepływomierz) na gumie idącej od niego (ta duża) są malutkie peknięcia (1mm dosłownie) ale to chyba nie ma wpływu, poruszałem klapką w przepływce (ale nie wiem czy tą :p) zmontowałem wszystko dokładnie i o dziwo zapalił normalnie! ale jak zgasiłem to troche popyrkał ale szybko się ustabilizował.

czytałem jeszcze żeby sprawdzić regulator ciśnienia, mogłby mi ktoś zaznaczyć na zdjęciu które to? to moje pierwsze przygody z mechaniką, dzisiaj jak wymieniałem czujnik temperatury, to jak go wyjełem to z litr płynu mi waywaliło na silnik :p ale człowiek uczy się na błędach

z góry dzięki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2007 22:15:46 
Użytkownik

czesc

wyeliminuj ta nieszczelnosc na gumie
napisz czy wymiana czujnikow pomogla (mogles wymienic tylko jeden - niebieski, to on podaje do komputera info o temp) bo wszystko wskazywaloby na czujnik
wymien sonde

i wtedy napisz czy problem jeszcze wystepuje :)

regulator narazie zostaw...

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 14:21:12 
Użytkownik

po wymianie czujników szybciej odpala, ale objawy nadal te same, sondy chyba sam nie wymienie, sie gimnastykowałem dzisiaj ale bez kanału ciężko będzie...
w ogóle to po zmianie czujników pokazuje 110 a jak zgasiłem i odczekałem 20min to pokazało prawie 120 stopni!? sprawdzałem miernikiem, dotknołem bloku koło świc pokazało 85, a temp. wody mierzyłem w zbiorniczku to było 75 stopni, czujnik kosztował chyba 12 czy 20zł, myśle że to jakiś bubel.

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 20:37:35 
Użytkownik

pecet napisał(a):
po wymianie czujników szybciej odpala, ale objawy nadal te same, sondy chyba sam nie wymienie, sie gimnastykowałem dzisiaj ale bez kanału ciężko będzie...
w ogóle to po zmianie czujników pokazuje 110 a jak zgasiłem i odczekałem 20min to pokazało prawie 120 stopni!? sprawdzałem miernikiem, dotknołem bloku koło świc pokazało 85, a temp. wody mierzyłem w zbiorniczku to było 75 stopni, czujnik kosztował chyba 12 czy 20zł, myśle że to jakiś bubel.

bardzo mozliwe ze bubel bo wiekszosc tanisz czujnikow to buble ;) nastepnym razem sie spytaj jaki kupic to ktos Ci doradzi :)

najwazniejszy do prawidlowej pracy silnika jest niebieski czujnik. bialy ->wskazanie na deske. Masz jeszcze czujnik w chlodnicy 3 pinowy -> od zalaczania wentylatorow.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2007 12:10:27 
Użytkownik

mnie te objawy wygladają na przepływke,nie miałes strzału gaziu ostatnio????

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2007 13:58:51 
Użytkownik

no właśnie teraz to miałem bo jak tak pyrkocze a przełącze na gaz i dodam gazu to bum, ale przed tą usterką to dawno nie było żadnych strzałów

też podejrzewam przepływomierz, bo jak go odłączyłem to tak samo było, ale dlaczego jak się rozgrzeje to nie ma problemów?

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2007 20:18:10 
Użytkownik

sprawdź w przepływce czy się klapka nie zacina ,musi chodzić płynnie poza tym może trzeba będzie ustawić przepływke/pod czarną plastikową klapką na przepływce w środku jest tarcza regulacyjna ja po strzale musiałem ustawiać pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2007 22:30:05 
Użytkownik

dzięki za rady, jurto sprawdze, ale mam pytanie, to chodzi o tą klapkę co jest na końcu? czy może tam w środku coś jeszcze jest do sprawdzenia?

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2007 18:42:45 
Użytkownik

w środku w przepływce

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 20:44:33 
Użytkownik

dzięki za rady, niestety silnik się rozsypał :(
jeszcze tydzien temu chodził pięknie i cicho
dzisiaj nie dojechałem do domu, zaczoł wydawać dzwięki jakby ktoś młotkiem tłukł i odpuściłem 3km przed domem...
ile kosztuje remont generalny, części + robota, tak około?

edit: był mechanik, powiedział że sie zawór urwał

Strefa czasowa: UTC + 1