.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 07:01:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4] sprężyny przód
PostNapisane: 11.cze.2007 10:22:14 
Użytkownik

Witam!
miałem obniżony zawias ale nasze dziury skutecznie wyeliminowały całą przyjemność z jazdy na takim zawieszeniu, więc postanowiłem zmienić na orginał.
założyłem nowe amortyzatory, odboje, osłony, łożyska mcphersona, komplet używanych orginalnych wyjętych z jednego auta sprężyn (oznaczenia zielone).

no i zaczeło coś tłuc w zawieszeniu, głuche uderzenia (prawy przód)
najbardziej daje się to we znaki przy prędkości 50-60, przy przejeżdżaniu przez wszechobecne DZIURY! :zly:

chcąc to wyeliminować wymieniłem wszystko w zawieszeniu, byłem dwa razy w stacji diagnostycznej i u kilku mechaników o których słychać na mieście że wiedzą co robią - wszyscy to samo zawieszeniowo TIP TOP!!

Tak siędzę w robocie i się zastanawiam, bo już nikomu nie wierzę, czy możliwe jest nieprawidłowe założenie sprężyny w amortyzatorze przednim tzn. górą na dół???

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 11:07:43 
Użytkownik

tego co mi wiadomo pracuje na sklepie z częściami samochodowymi i szukajac czegokolwiek do audi spotkałem się z czymś takim jak zawieszenie sport okreslane 3 kolorami zielone 4mm żółte 5mm i czerwone 6mm czyli kupiłeś dalej sprezyny obnizajace ale wedlóg ciebie dobre (wystarczy rurka i kilof 5kg i kazda da sie rozciagnac sprezyne do zwyklej) orginalne musza byc czarne!!! a sprezyny nie da sie odwrócić do góry nogami chyba ze jestes koperfildem

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 12:15:49 
Użytkownik

pozostawię ten post bez komentarza, dodając jedynie że sprężyny są czarne z zielonymi oznaczeniami :D
ps. nieźle się uśmiałem, nie wiem po co piszesz takie pierdoły o "kilofach, rurkach i czarownikach" - starasz się tu realizować jako prozaik czy co??!??

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 14:24:57 
Użytkownik

mnie strasznie śmieszy twoje slownictwo i pisownia niewiem jakies skróty jakbys byl uposledzony a jak ci stuka to ku sobie 5litrów bezyny i podpal go a na przyszlosc zastanow sie dlaczego ci nikt nie odpisuje z twoja pisownia to wiesz pozostawia to duzo do myslenia

Edited by jmm: NIE WIEM O CO CI CHODZI, ALE SAM POPRACUJ NAD SŁOWNICTWEM A SZCZEGÓLNIE NAD ORTOGRAFIĄ, NIE ROZUMIEM TEŻ CZEMU WYZYWASZ KOLEGĘ OD UPOSLEDZONYCH. POZA TYM TWÓJ POST NIE WNOSI NIC MERYTORYCZNEGO DO TEMATU. ZASŁUŻYŁEŚ TYM SAMYM NA OSTRZEŻENIE

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 16:37:22 
Użytkownik

ręce opadają :/ :/ :/

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 20:37:18 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
kuba2s napisał(a):
tego co mi wiadomo pracuje na sklepie z częściami samochodowymi i szukajac czegokolwiek do audi spotkałem się z czymś takim jak zawieszenie sport okreslane 3 kolorami zielone 4mm żółte 5mm i czerwone 6mm czyli kupiłeś dalej sprezyny obnizajace ale wedlóg ciebie dobre (wystarczy rurka i kilof 5kg i kazda da sie rozciagnac sprezyne do zwyklej) orginalne musza byc czarne!!! a sprezyny nie da sie odwrócić do góry nogami chyba ze jestes koperfildem

To jeszcze za mało wiesz, bo kazde spręzyny w Audi niezależnie czy sportowe czy nie, są czarne i mają na pierwszym zwoju (dolnym) maźnięcia pędzlem w róznych kolorach oznaczające typ spręzyny

@TOM021

Ile masz tych maźnięc pedzlem na sprezynach i czy napewno wszytskie są zielone?

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2007 21:00:06 
Użytkownik

Witam dzięki za odpowiedź!!!

po dwie zielone plamki, wyjęte z audi anglika tdi tak jak moja

pozdrawiam!!!

Strefa czasowa: UTC + 1