.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 04:59:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 15:59:58 
Klubowicz

wasylo napisał(a):
Carl u kolegi maxa ktoś odłączył oryginalny przewód (pin2) aby wyeliminować wygrzewanie po wyłaczeniu zapłonu a podłączył osobne zasilanie, więc przyczyna błędu nie tyle było odłączenie tego originalnego przewodu ile "zgubiebienie" pradu przez ten zrezany przewód. Dla zainteresowanych lektura. Wersja niemieckojęzyczna. :D

P.S. Niemcy też mają swoje fora i wbrew opini, że jeżdżą do serwisów "grzebią" sami w swoich klamotach :D

http://community.dieselschrauber.de/vie ... ssenmesser

Ciekawa lektura... ;)
Jak widać z tego samodzielnego grzebania przy swoich autkach niewiele im wychodzi.
Potrafią tylko zepsuć i jak widać nie przeszkadza im 00553... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 16:06:01 
Użytkownik

Błąd 00553 nie pojawia się od tej przeróbki tylko od braku napięcia. Oryginalny przewód tez może się uszkodzić i pojawi się błąd. Ta modyfikacja napięcia poza tym, że nie jest wygrzewany element w przepływce nie jest niczym szkodliwym, bo tak naprawde to nie wiadomo czy to wygrzewanie wydłuża czy skraca życie przepływki.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 16:10:59 
Użytkownik

dzięki wasylo za sprostowanie ... dokładnie tak było .. napięcie z tego dorobionego kabla gdzieś się zapodziało ;) i podłączyłem ten oryginalny i jest OK.
Pomierzyłem napięcie z godnie z opisem carlnovy i na nowym lmm jest ok ... przy starym były lekkie odchyłki przy 2000 rpm i 4000 rpm. Mam w związku z tym pytanie czy jeżeli pojawią się odchyłki nawet niewielkie w jakimś zakresie obrotów, to przepływomierz jednoznacznie kwalifikuje się do wymiany ?

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 16:34:24 
Klubowicz

wasylo napisał(a):
Błąd 00553 nie pojawia się od tej przeróbki tylko od braku napięcia. Oryginalny przewód tez może się uszkodzić i pojawi się błąd. Ta modyfikacja napięcia poza tym, że nie jest wygrzewany element w przepływce nie jest niczym szkodliwym, bo tak naprawde to nie wiadomo czy to wygrzewanie wydłuża czy skraca życie przepływki.

Pozdrawiam

Błąd 00553 pojawia się w następstwie tej przeróbki. :/
Co spowodowało brak napięcia ? :/
Widzę, że "zakochałeś się" w naszych sąsiadach zza Odry... :diabel:
Skoro tak jak napisałeś - nie wiadomo, czy to coś daje - po co to robić ?
Kupujesz lmm w ASO z gwarancją i mimo, że będzie Cię to kosztowało trochę nerwów - będziesz spokojnie użytkował swoje AFB bez druciarskich przeróbek.

maxx28 napisał(a):
Pomierzyłem napięcie z godnie z opisem carlnovy i na nowym lmm jest ok ... przy starym były lekkie odchyłki przy 2000 rpm i 4000 rpm. Mam w związku z tym pytanie czy jeżeli pojawią się odchyłki nawet niewielkie w jakimś zakresie obrotów, to przepływomierz jednoznacznie kwalifikuje się do wymiany ?

Uważam, że tak.
Wartości napięcia podane są dla AUDI V6 2,5 TDI i są zaczerpnięte z renomowanego poradnika serwisowego.
Nic nie piszą tam o dopuszczalnych odchyłkach większych niż podane.
Zawsze jednak możesz potwierdzić swoje spostrzeżenia logami dynamicznymi.
Uważam nawet, że to obowiązek... ;)
W miejscach gdzie obserwujesz odchylenia napięcia na pinie 4 - lmm będzie pewnie ciął dawki. :/

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 17:38:48 
Użytkownik

Carlnova nie twierdzę, że to dobry pomysł ta przeróbka, tylko staram się wytłumaczyć Tobie, że błąd jaki się pojawił u kolegi maxa nie jest spowodowany tym, że ktoś doprowadził "zastępcze" zasilanie tylko został spowodowany brakiem 12V na pinie nr2. Brak napięcia na tym przewodzie mogło powstać choćby wskutek połączenia tego przewodu na "skrętkę" z innym przewodem z instalacji elektrycznej, bo komuś sie nie chciało np. lutować i przewód wziął "rozwód" :P . Jak pisałem wcześniej też mam taką przeróbkę w swoim aucie, którą dostałem w spadku po poprzednim właścicielu z niemiec co nie oznacza, że się w nim zakochałem. :D Zapytałem 2 razy w postach, czy ktoś się orientuje czy w jednostkach 1,9 też zastosowano "wypalanie", bo jeśli go nie zastosowano a przepływki "żyją" w 1Z i AFN dłużej to byc może przeróbka tego zasilnia jest kluczem do długowieczności LMM :D . Jeśli natomiast w 1,9 również zastosowano "wypalanie", to świadczy to o jakości przepływek do V6 i w trybie natychmiastowym przywróce oryginalne zasilanie LMM w moim aucie.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 17:54:54 
Klubowicz

Wasylo, przyjacielu... :diabel:
Ty mi nic nie musisz tłumaczyć, ja doskonale rozumiem co do mnie mówisz, ale po raz kolejny napiszę - nie pochwalam takiej ingerencji w zasilanie lmm domorosłych niemieckich (i nie tylko) elektryków.
Te 12 V ma tam być, jak wyszło z fabryki, a nie doprowadzone "zastępczo" ze skrzynki bezpiecznikowej...
Idąc dalej tą drogą rozumowania - poprawmy wszystko co wymyślili inżynierowie z Ingolstadt (wywalmy EGR-y, katalizatory, oszukajmy "programowo" przepływki itp., bo przeciez chyba lepiej od nich się znamy ? :diabel:
Jeżeli nie masz nic przeciwko - bardzo chciałbym zobaczyć Twoje logi 003, 008, 010, 011 - oczywiście dynamiczne na nowym lmm.
Jak rozumiem taka przeróbka u Ciebie jest jeszcze faktem ?

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 19:41:21 
Użytkownik

hehe widzę , że AFB można tylko kochać lub nienawidzić :diabel: podobno te dwa uczucia dzieli bardzo cieniutka granica :D

Póki co powiem szczerze , że odkąd kupiłem CCCO z motorem AFB motoryzacja stała sie moim hobby :peace:
Czytam namiętnie forum AKP ... kupiłem nową przepływkę, jutro dołoże do kompletu filtr powietrza Knecht, później wtrysk sterujący .... oj biada mojej nowej miłości jak po tych wszystkich zabiegach logi będą niepoprawne :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 20:52:25 
Użytkownik

Przeróbka na dzień dzisiejszy pozostaje u mnie bez zmian. Logi zamieszczę gdy kupię nową przepływkę, ale jeśli nawiązujesz do tego przerobionego u mnie zasilania to nie będzie ono miało wpływu na wyniki logów. Sam napisałeś coś na temat tego wygrzewania końcowego co w praktyce niezbyt się sprawdza więc nie rozumiem Twojego ździwienia, że ktos chce poprawiać inzynierów z Ingolstad a będzie trzeba ich poprawiać coraz częściej, bo zyski jakie czerpią koncerny motoryzacyjne z napraw i sprzedaży części napewno nie zachęcą inżynierów do prac nad poprawą wytrzymałości podzespołów w samochodach.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 21:06:55 
Klubowicz

wasylo napisał(a):
Przeróbka na dzień dzisiejszy pozostaje u mnie bez zmian. Logi zamieszczę gdy kupię nową przepływkę, ale jeśli nawiązujesz do tego przerobionego u mnie zasilania to nie będzie ono miało wpływu na wyniki logów.

No właśnie tego nie jestem do końca taki pewien ze względu m.in. na czujniki przed i za grzałką... ;)
Ale... nie będę dyskutował... :):
Ja swoje ...Ty swoje... ;)
Mam dosyć... :giveup:

A co do AFN-ów i 1Z-tów możemy zaapelować do kolegów mających takie auta (poprosić ich) aby pomierzyli napięcia na swoich lmm po wyłączeniu stacyjki. Myślę, że tam też jest efekt wygrzewania... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 21:26:11 
Użytkownik

Carl ja tez mam dosyć więc napisze ostatni raz. :diabel: Różnica pomiędzy zasilaniem pinu2 przez oryginalny przewód a ten zrezany polega tylko na tym, że gdy jest podpięty ten oryginalny, to po wyłączeniu zapłonu masz jeszcze na nim kilka minut napięcie a na tym zrezanym po wyłaczeniu kluczyka napięcia nie ma. Podczas pracy silnika na oryginalnym przewodzie jak i na tym zrezanym jest 12V. Amen

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 07:26:12 
Użytkownik

a ja uderzę z innej strony: czy wiecie może, czym bosz czyści drucik-srucik? minął 4rty miesiąc i zaczęła mi źle mierzyć... odnoszę wrażenie, że regeneracja lmm jest procesem niezwykle prymitywnym i dlatego wystarcza jedynie na tak krótki okres.
mam zamiar sam zacząć to regenerować - pytanie tylko - czym to wyczyścić by nie pogorszyć.

[+]
dodam, że mam jeszcze ponad rok gwarancji, ale mam pragnienie samodzielnego zgłębienia tematu.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:03:14 
Klubowicz

meszrum napisał(a):
dodam, że mam jeszcze ponad rok gwarancji, ale mam pragnienie samodzielnego zgłębienia tematu.

Jest taki środek - kiedyś nawet występował jako "materiał warsztatowy" i znajdował się "na stanie" niektórych ASO (nie do zdobycia "drogą kupna" :): ).
Czy Bosch tak samo regeneruje lmm tego nie wiem ale Tobie odradzam "praktyczne" zgłębianie tematu - co "któryś raz" dochodzi do mechanicznego uszkodzenia części i sądzę, że mogłyby powstać problemy z realizacją reklamacji (abstrahując od profesji reklamującego :): :diabel: ).
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:06:51 
Klubowicz

meszrum napisał(a):
a ja uderzę z innej strony: czy wiecie może, czym bosz czyści drucik-srucik? minął 4rty miesiąc i zaczęła mi źle mierzyć... odnoszę wrażenie, że regeneracja lmm jest procesem niezwykle prymitywnym i dlatego wystarcza jedynie na tak krótki okres.
mam zamiar sam zacząć to regenerować - pytanie tylko - czym to wyczyścić by nie pogorszyć.

[+]

Voss i Tora czyszczą środkiem do mycia hamulców (nie pamietam nazwy, ale to chyba środek Motipa)...
Rozpuszcza wszystko - całe zeszklenie łącznie z drucikami - srucikami... :diabel:

wasylo napisał(a):
Carl ja tez mam dosyć więc napisze ostatni raz. :diabel: Różnica pomiędzy zasilaniem pinu2 przez oryginalny przewód a ten zrezany polega tylko na tym, że gdy jest podpięty ten oryginalny, to po wyłączeniu zapłonu masz jeszcze na nim kilka minut napięcie a na tym zrezanym po wyłaczeniu kluczyka napięcia nie ma. Podczas pracy silnika na oryginalnym przewodzie jak i na tym zrezanym jest 12V. Amen

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Nie mam do Ciebie juz sił, wasylo... :diabel:
Skoro tak pięknie wszystko mi wytłumaczyłeś, ja z uporem maniaka wrócę do tego obcietego i zaizolowanego 12 V (pewnie prosto z ECU).
Nie wiesz co się z nim dzieje po całej operacji ? :diabel: :peace:

Ja równiez bardzo serdecznie pozdrawiam.

Piotruś napisał(a):

Jest taki środek - kiedyś nawet występował jako "materiał warsztatowy" i znajdował się "na stanie" niektórych ASO (nie do zdobycia "drogą kupna" :): ).
Czy Bosch tak samo regeneruje lmm tego nie wiem ale Tobie odradzam "praktyczne" zgłębianie tematu - co "któryś raz" dochodzi do mechanicznego uszkodzenia części i sądzę, że mogłyby powstać problemy z realizacją reklamacji (abstrahując od profesji reklamującego :): :diabel: ).
:peace:

Hej, Piotruś :peace:
Też wróciłeś z wakacji ?
Nie było Cię z tydzień, albo mi umknęła Twoja obecność... :diabel:
Znowu szukałeś jakiegoś gedorka w zakamarkach i czeluściach V6 ? :diabel:

Ostatnio edytowano 03.lip.2007 08:14:04 przez carlnova, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:12:12 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Moją 5-letnią przepływkę zanim nie mierzyła w opinii carla - idealnie - przelałem spirytusem i zanim wyschła włożyłem do auta i przepałowałem gadzinę. Zaczeła mierzyć lepiej o jakies kilkadziesiąt jednostek. Dodam , że nie ingerowałem mechanicznie , a jedynie chlusnąłem z góry, tak aby obmyło drucik :): :diabel:
Było to jakichś rok temu .... zaraz jak kupiłem traktora.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:31:55 
Użytkownik

Auto: Renata
carlnova napisał(a):
meszrum napisał(a):

[+]

Voss i Tora czyszczą środkiem do mycia hamulców (nie pamietam nazwy, ale to chyba środek Motipa)...
Rozpuszcza wszystko - całe zeszklenie łącznie z drucikami - srucikami... :diabel:

z tego co pamietam to taki :

http://moto.allegro.pl/item206315095_sp ... 500ml.html

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 09:04:16 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Moją 5-letnią przepływkę zanim nie mierzyła w opinii carla - idealnie - przelałem spirytusem i zanim wyschła włożyłem do auta i przepałowałem gadzinę. Zaczeła mierzyć lepiej o jakies kilkadziesiąt jednostek. Dodam , że nie ingerowałem mechanicznie , a jedynie chlusnąłem z góry, tak aby obmyło drucik :): :diabel:

padre,
jaki użyłeś spirytus?

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 09:33:03 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
meszrum napisał(a):
Baskecior napisał(a):

padre,
jaki użyłeś spirytus?

46% w małej flaszce ... Ozzo .. siakiś ruski ...

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 11:23:16 
Użytkownik

Carl akurat tak się składa, że napięcie które zasila pin 2 nie "biegnie" z ECU.
Wiem co się dzieje z tym przewodem po operacji. Zaizolowany spoczywa sobie nie czyniąc nikomu krzywdy :) Jeśli chodzi o resztę przewodów, które biegną do przepływki to:

Przepływka >>>>>> ECU

pin 1 >>>>>>>>> pin29
pin 3 >>>>>>>>> pin 3
pin 4 >>>>>>>>> pin 1
pin 5 >>>>>>>>> pin 2

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 11:28:26 
Klubowicz

zuru napisał(a):
wasylo napisał(a):
W V6 jest coś takiego, że po wyłączeniu zapłonu jeszcze przez ok. 5 min. przepływka dostaje napięcie. Podobno ma to na celu wypalenie zanieczyszczeń jakie osiadają na elementach pomiarowych przepływki. W związku z tym, że w V6 te przepływki często padają warto byłoby sprawdzić czy w innych silnikach np. AFN też zastosowano taki "patent". Może właśnie to grzanie wykańcza te przepływki? Ma ktos wiedzę na ten temat?

Pozdrawiam

Burnout cycle. Mojej przeplywki w 2.2t 20V nie wykonczylo przez 15 lat to waszych tez nie powinno :P No chyba, ze trwa 5 minut hehehe, tak powaznie to trwa maks minutke/kiladziesiat sekund bo drut rozgrzewa sie do bialego :)
Natomias bez burnoutu jak mucha przyczepi sie do drutu to bedzie tam siedziec i siedziec powodujac turbulencje :): dopoki jej nie zauwazycie :)

Zobacz jak pięknie kolega zuru napisał nam o burnout cycle w innym wątku... ;)
To też Cię nie przekonuje ?

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 12:02:13 
Użytkownik

Niby do czego kolega miał mnie przekonać. Przecież ja w żadnym z moich postów nie napisałem, że polecam, pochwalam lub proponuję taką przeróbkę. Pisałem tylko, że nie ma znaczenia czy źródło zasilania pinu 2 pochodzi z oryginalnego przewodu 12V czy nieoryginalnego 12V oraz, że to nie ma bezpośredniego wpływu na wartości pomiarowe LMM. Wpływ może tylko mieć na jego trwałość co na dzień dzisiejszy jest niewyjaśnione bo nikt nie napisał czy testował żywotność LMM na oryginalnej instalacji i tej przerobionej. Kolega zuru pieknie to opisał ale proponowałbym jeździć z filtrem powietrza aby te muchy nie wlatywały do przepływki, bo co będzie jak nie usiądzie na druciku tylko poleci dalej i nasra nam na tłok? :D

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1