.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 18:37:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2007 16:46:07 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Wersja druga (z blaszką) stosowana jest w przypadku fizycznego wypalenia zaworu. Jesli jest sprawny - wystarczy "moja" wersja ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2007 18:00:33 
Użytkownik

Jack napisał(a):
Silnik troche twardo pracuje na wolnych ale jest fajnie i co wazne lepiej sie zbiera na poczatku i nie ma tego zanieczyszczenia w dolocie:)

Nie mogę. Jeszcze niedawno kłócił sie ze mną że zaślepianie EGR to błąd i nic nie daje a teraz śpiewa jakie to wspaniałe i jak się auto super zbiera. :peace: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2007 21:29:30 
Użytkownik

W AEL po chipie i tak mi sie EGR otwieral inaczej wiec nie bylo w dolocie zanieczyszczen tylko troche sadzy. Blaszke wlozylem jednak. W BMK nie mozna odlaczyc EGR poniewaz pojawia sie zaraz tryb awaryjny , wiec tylko w jednym autku nie jest czynny.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 10:34:22 
Użytkownik

witam i ja cos dodam....
zaslepilem EGR w silniku AVF juz z 2-3 lata temy i co prawda ogromnych roznic nie bylo ale zrobilem to jedynie by nie zasyfic ukladu dolotowego , oczywiscie w przypadku VAG-uw nie ma wiekszych problemuw ale sa silniki diesla gdzie egr pracoje -jest zsynchronizowany z westgate i "zadusza" silnik ... tak samo jak i klapa gszaca (silniki MB\ssangyong)
a no i ta srubeczka to troche malo profesjonalne... wg. mnie oczywiscie.. ja wcisnalem w waz gumowy kulke nasadzilem waz na egr.. wyglada jakby nie grzebane a nie dziala....

tyle pytan o egr w tym temacie a nikt nie napisal - chyba ze nie doczytalem iz egr to zawor ktury doprowadza pewna czesc spalin do dolotu, tzw. recylkulacja spalin, w zasadzie mozna to wywnioskowac z postu ale czytam ze nie niewszyscy na to wpadli,

1983 -Porsche 944 N/A - zlota perelka - skasowana

Job: Service DAF ™ \ SsangYong ™

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 06:35:11 
Użytkownik

Auto: Renata
tak jak pisałem mialem w likend zaslepic EGR ...
ale zanim to zrobilem sprawdziłem stan dolotu i oto co ujrzały moje oczy:

- kolektor (od strony EGR)

Obrazek

-sam EGR

Obrazek

jak widac było troche syfu wiec nie myslac długo postanowilem wszystko wyczyscic i wykreciłem cały kolektor... :):

Obrazek

po kilku godzinnym moczeniu w ropie (spuściłem z baku ;) ) i dokladnym wysuszeniu skreiłem wszystko do kupy NIE zaślepiajac EGR-a... :diabel:

wrazenie po czyszczeniu ... autko jakby lepiej sie zbierało z dołu ale moze to tylko złudzenie... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 12:50:30 
Użytkownik

To ja się chyba tylko mogę cieszyć, że pierwszy 2,5 TDI, którego mam zaszczyt mieć w "srebrnym szerszeniu" nie ma EGR wogóle :580:

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 20:05:43 
Użytkownik

Witam,
Przeczytałem, zaślepiłem met. nr 1
I ....
Jestem zadowolony :-)))
Jakoś ciszej, mniej dymu (właściwie wcale), lepiej zbiera się od dołu.
pozdrawiam i polecam.
ps. oczywiście był czyszczony kolektor.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 07:10:54 
Użytkownik

Troll oslo: nie rozwijałem definicji egr`a bo dla wiekszosci uzytkownikow forum jego zastosowanie jest oczywiste. ;)
@ Spanky: rozbiore swoj dolot - przy moim nagromadzeniu syfu, twój wygląda jak dziewica. Dlaczego nie wywaliłeś trutnia ?

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 07:18:54 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
@ Spanky: rozbiore swoj dolot - przy moim nagromadzeniu syfu, twój wygląda jak dziewica. Dlaczego nie wywaliłeś trutnia ?

tez byłem bardzo zdziwony (zadowolony ;) ) z takiej malej ilosci syfu ... co moze wynikac tylko z jednego ... moj EGR pracuje prawidłowo ... ;)

kiedys Rogal napisał :

EGR tak samo jest po to aby studzić komore spalania (cylindry) kiedy silnik pracuje bez obciążenia. Moim zdaniem w aucie do codziennej jazdy (seryjnym bądz tylko z czipsem) EGR powinien zostać.

Problemy z zatykającym się dolotem oraz kolektorami biorą się z nie poprawnej pracy EGRu i filterka na górze głowicy silnika.

i narazie przy tym pozostane ..... ;)

P.S bierz sie za czyszczenie dziada .... :diabel:

a i byłbym zapomnial .... kolejna obserwacja po czyszczeniu dolotu .... do tej pory mialem delikatnie osmolone kocówki wydechu,od momentu wyczyszczenia dolotu i umyca furki koncówki świeca sie jak psu jajca po kiełbasie ... :):

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 07:28:51 
Użytkownik

Odme mam do wymiany, to fakt. Zgadzam sie z Toba, również odnośnie czystości końcówek wydechu. Po zaslepieniu egra w obu moich parchach wydech jest czysty :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:27:07 
Klubowicz

spanky napisał(a):
Baskecior napisał(a):

tez byłem bardzo zdziwony (zadowolony ;) ) z takiej malej ilosci syfu ... co moze wynikac tylko z jednego ... moj EGR pracuje prawidłowo ... ;)

kiedys Rogal napisał :

EGR tak samo jest po to aby studzić komore spalania (cylindry) kiedy silnik pracuje bez obciążenia. Moim zdaniem w aucie do codziennej jazdy (seryjnym bądz tylko z czipsem) EGR powinien zostać.

Problemy z zatykającym się dolotem oraz kolektorami biorą się z nie poprawnej pracy EGRu i filterka na górze głowicy silnika.

i narazie przy tym pozostane ..... ;)

P.S bierz sie za czyszczenie dziada .... :diabel:

a i byłbym zapomnial .... kolejna obserwacja po czyszczeniu dolotu .... do tej pory mialem delikatnie osmolone kocówki wydechu,od momentu wyczyszczenia dolotu i umyca furki koncówki świeca sie jak psu jajca po kiełbasie ... :):

Spanky, podskoczyłeś w moim rankingu o kilkadziesiąt pozycji za ten cytat ;)
EGR się czyści a nie wyrzuca, zaślepia itd... :diabel:
To co robią niektórzy koledzy z forum AKP to "zło w czystej postaci". :): :diabel:
Bawi mnie to, że prawie wszyscy pieją z zachwytu, jak to super zaślepić EGR, a nikt nie pisze, że praca motorka na wolnych obrotach staje się zdecydowanie głośniejsza, a to np. dla mnie jest nie do przyjęcia...
Dla mnie gówniany syf w dolocie to nie powód do jego zaślepienia, ja z przyjemnością wyczyszczę sobie jak będzie trzeba cały dolot i kolektory raz na rok... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:39:05 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
Spanky, podskoczyłeś w moim rankingu o kilkadziesiąt pozycji za ten cytat ;)
EGR się czyści a nie wyrzuca, zaślepia itd... :diabel:
To co robią niektórzy koledzy z forum AKP to "zło w czystej postaci". :): :diabel:
Bawi mnie to, że prawie wszyscy pieją z zachwytu, jak to super zaślepić EGR, a nikt nie pisze, że praca motorka na wolnych obrotach staje się zdecydowanie głośniejsza, a to np. dla mnie jest nie do przyjęcia...
Dla mnie gówniany syf w dolocie to nie powód do jego zaślepienia, ja z przyjemnością wyczyszczę sobie jak będzie trzeba cały dolot i kolektory raz na rok... :diabel:

mieszcze sie juz w pierwszej 100-tce .... :?: ... :):

a wracajac do tematu :
w jakims celu to zostało wymyślone i jezeli spełnia swoja funkcje i dziala poprawnie to nie widze sensu sie tego pozbywac .... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:45:00 
Użytkownik

Ha. :D
Oczywistą rzeczą jest , że doloty zostana wyczyszczone , podobnie jak i kierownice. Oczywistym jest , że cały kanał dolotowy/wylotowy od/do EGR`u zostanie zamkniety na amen. :D Piejcie zachwyty nad "dobrodziejstwami" tego wynalazku. ;) Ja czuje różnicę pod butem. Argument odnośnie głosniejszej pracy na wolnych obrotach zbywam milczeniem - i tak nie słysze zadnej różnicy.
;)

Edit: egr pojawił się w chwili, gdy wchodziły rygorystyczne normy EuroX ... podobnie jak katalizatory etc ...
Wszystkie te wynalazki mają ujemny wpływ na dynamike i stan portfela kierownika. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:48:34 
Moderator

Auto: Audi S4
A ja pojezdzilem przez weekend z odpietym(bylem w dluzszej trasie) i podpiąłem z powrotem.
Roznica byla minimalna i chyba tylko sugestywna. Owszem wyraznie slyszalem ze motor twardziej pracuje na wolnych obrotach.
Zauwazylem jednak ze chyba lepiej mi przyspiesza z podpietym EGR na wyższych obrotach (tak od 120 na V biegu) ale moze to znowu tylko sugestia :-)
Wnioskuje z tego ze moj EGR jest OK.

pozdr

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:50:34 
Klubowicz

spanky napisał(a):
mieszcze sie juz w pierwszej 100-tce .... :?: ... :):

a wracajac do tematu :
w jakims celu to zostało wymyślone i jezeli spełnia swoja funkcje i dziala poprawnie to nie widze sensu sie tego pozbywac .... :peace:

Jesteś juz w pierwszej dziesiątce :!!: :): :diabel: :peace:

Ostatnio edytowano 03.lip.2007 09:02:13 przez carlnova, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:53:16 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
:D Piejcie zachwyty nad "dobrodziejstwami" tego wynalazku. ;) Ja czuje różnicę pod butem. Argument odnośnie głosniejszej pracy na wolnych obrotach zbywam milczeniem - i tak nie słysze zadnej różnicy.
;)
Edit: egr pojawił się w chwili, gdy wchodziły rygorystyczne normy EuroX ... podobnie jak katalizatory etc ...
Wszystkie te wynalazki mają ujemny wpływ na dynamike i stan portfela kierownika. ;)

nie kombinuj z EGR-em i nie szukaj dodatkowych 3 PS-ów ... zrob wkoncu program i ciesz sie czysta moca w TDI ....
z otwartym EGR-em ... :): ... :diabel: ... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 08:55:02 
Użytkownik

spanky napisał(a):
Baskecior napisał(a):
:D Piejcie zachwyty nad "dobrodziejstwami" tego wynalazku. ;) Ja czuje różnicę pod butem. Argument odnośnie głosniejszej pracy na wolnych obrotach zbywam milczeniem - i tak nie słysze zadnej różnicy.
;)

nie kombinuj z EGR-em i nie szukaj dodatkowych 3 PS-ów ... zrob wkoncu program i ciesz sie czysta moca w TDI ....
z otwartym EGR-em ... :): ... :diabel: ... :peace:

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 09:01:19 
Klubowicz

Baskecior napisał(a):
Ha. :D
Oczywistą rzeczą jest , że doloty zostana wyczyszczone , podobnie jak i kierownice. Oczywistym jest , że cały kanał dolotowy/wylotowy od/do EGR`u zostanie zamkniety na amen. :D Piejcie zachwyty nad "dobrodziejstwami" tego wynalazku. ;) Ja czuje różnicę pod butem. Argument odnośnie głosniejszej pracy na wolnych obrotach zbywam milczeniem - i tak nie słysze zadnej różnicy.
;)

Basket pomyśl o umierających kwiatach, o efekcie cieplarnianym etc, etc. ;)
Chciałbys doczekac chwili, kiedy pojedziesz na zlot AKP i zamiast na pięknej trawce - rozłożysz swój namiot na gołej pustynnej ziemi ?
Chociaż są i "dobre strony" :/ - powstaną słone wyschnięte jeziora na których bedzie się można ścigać nie na 1/4 mili, ale na 1/4 tysiąca kilometrów. :):
Czarno to widzę....
No chyba, że pójdziesz za głosem rozsądku i doprowadzisz EGR do stanu pierwotnego... :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 09:03:44 
Użytkownik

Carl: mam wrazenie , że dopadła Cię woń spirytusu z wątku o przepływkach ... :):
Wiwalcie te "cipy" z waszych tuningowanych furek i wtedy kwiatki i żabki ożyją ... :): :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 11:34:11 
Klubowicz

Baskecior napisał(a):
Carl: mam wrazenie , że dopadła Cię woń spirytusu z wątku o przepływkach ... :):
Wiwalcie te "cipy" z waszych tuningowanych furek i wtedy kwiatki i żabki ożyją ... :): :peace:

Całkiem możliwe :diabel: :peace:
Ale nawet w jego oparach zachowuję świadomość, że zaślepianie EGR-a to zło... :619: i teraz basket dostanie od meszruma ksywkę "książę ciemności"... :evilbat:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1