.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 00:21:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 '03]jak po kodzie poznac multi czy tiptronic
PostNapisane: 22.lip.2007 06:05:09 
Użytkownik

witam, jak moge po kodach poznac czy to multitronic czy tiptronic, mam do kupienia audi a6 s-line 163 KM 11/2003 r, niemiec twierdzi ze to tiptronic. z tego co piszecie to w 163 KM wystepował tylko multitronic. przebieg ma oryginalny 155000 km, myslicie ze to malo czy duzo dla tej skrzyni ??

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 10:17:28 
Użytkownik

multi w C5 był dla: 1.8T, 2.0, 2.4, 3.0 oraz dla 1.9TDI oraz 2.5TDI (155 i 163 PS).
tip w C5 był dla: 1.8T Q, 2.4Q, 2.7T Q, 3.0Q, 4.2Q oraz dla 2.5TDI (180 PS), 2.5TDI Q (180 PS).

163 PS był zawsze z multi.

[+]
od 10tego roku życia zawsze twierdziłem i zarzekałem się, że mój członek ma 33cm długości.
;)

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 10:22:23 
Użytkownik

czyli niemiec oszukuje i niejest to tiptronic tylko multi, jak myslisz po taki przebiegu warto sie pchac w multitronica czy lepiej poszukac manualnej lub tiptronica ??

podaje linka do tego co chcialbym kupic ,luknij swoim okiem.

http://mobile.de/SIDsVAACPAMfhnpYSZ.nCm ... 268566674&

dzieki za odpo.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 10:41:33 
Użytkownik

rad,

wiesz doskonale, że to tylko zdjęcia. te akurat to ładne zdjęcia...
zdobądź nr VIN i postaraj się w ASO, w miarę możliwości, potwierdzić stan przebiegu.
plusem jest 1 właściciel.

co do multi - nigdy nie miałem tej skrzyni. są osoby, które ją bardzo chwalą, są też i takie, którym skrzynia się popsuła. są też i użytkownicy tiptronic'a, którym i tip się popsuł.
z tego, co podczas jazdy autami znajomych z multi zauważyłem [oraz z faktu samych założeń konstrukcyjnych] to delikatna skrzynia, której przeznaczeniem jest delikatna jazda. to nie jest skrzynia przeznaczona do dynamicznego pałowania w miejskich warunkach.
najśmiejszniejsze w multi jest to, że jak wciśniesz gaz do oporu, to obrotomierz stoi równo na 4000rpm a prędkość się przesuwa... i tak do 220 km/h. jeden dłuuuugi bieg ;) .

zadzwoń do http://www.automat.pl/viewpage.php?page_id=4 i zapytaj, co oni sądzą o multi z tego rocznika - naprawiają to na co dzień, zatem i koszty będą Ci nieobce.

od siebie dodam, że poza wypowiedziami Piotra, to w sprawie mechaniki różnych 2.5TDI 2ej generacji i co za tym idzie skrzyń, oraz poza wypowiedziami samych użytkowników tych skrzyń [Atal etc], to nie znajdziesz na forum wartościowych treści.

poza multi jest jeszcze kilka innych rzeczy, na które w 2.5TDI należy zwrócić uwagę. ale to znajdziesz na forum.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 10:43:20 
Klubowicz

Sprzedaż wyłącznie dla "gewerbe" lub export z czego można domniemywać, że oferta jest w cenie netto ... . Zapis (a to już na 100%) dowodzi, że facet nie ma zamiaru niczego gwarantować, czyli "statystycznie" - właśnie wysrało się multi ... :): . Oczywiście gość zaznaczył, że w opisie mogą być błędy za które również nie ma zamiaru ponosić odpowiedzialności. No i ta cena - mówi (prawie) wszystko ... .
Ciekawe co powie Meszrum ... .
(ooo... :P , już się wypowiedział :D )

OT: Mesz ... :galy: :galy: .... tylko pozazdrościć ... :galy: :): :P ... .

:): :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 10:49:34 
Użytkownik

Piotr,

tak, zwróciłem na to uwagę.
zawsze jest ale... nie tak dawno kupowałem dla bliskiego członka rodziny C5 AYM. auto kosztowało bardzo niewiele, a poza solardachem wyposażone było we wszystko [nawet lepiej niż moje :/ ].
kupiłem je za 11.200 € [produkcja: III.2002 @ 152 000 km - o dziwo prawdziwe]. sprzedawcą był właściciel - Rosjanin. nie stawiał oporów przed Vagowaniem. auto z 2 ręki.

do dziś auto w PL pokonało 18 000km i jest w wybornej kondycji [wymieniona jedynie końcówka drążka].

wiedziałem ile powinno kosztować, jednak, w chwili gdy je zobaczyłem i zVagowałem, po prostu wiedziałem [ach, ta dusza romantyka], że jest we wzorcowym stanie.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 10:56:51 
Użytkownik

dzieki piotuś i meszrum za odp.

moja znajoma mieszka w niemczech dzownila do tego austryjaka, potwierdzil ze auto jest w stanie idealnym , przebieg oryginalny z ks, serwisowa, powiedzial ze auto jest jak nowe, tlyko wlasnie mnie zastanawia czemu napisal tylko na export ??

z ceny powiedzial ze nie zejdzie nawet ani euro . ;(

autko niby mi ie podoba, jedyny problem to ta multitronic ,ktora mnie zdeka powstrzymuje,

mam jeszcze na oku pare innych , mozecie na nie luknac, z gory dzieki

http://mobile.de/SIDfUeduNG19HZ5S1Me4cb ... 269624909&

http://mobile.de/SIDfUeduNG19HZ5S1Me4cb ... 269605571&

http://mobile.de/SIDFCL6B33rfvURMvpP4yA ... 268792390&

http://mobile.de/SID4sKHSwuT1p6QXcHhiIK ... 264157180&

http://mobile.de/SID-hLis7ex72.oX1vS9v0 ... 264725214&

a najbardziej chyba mi lezy ten samochodzik, dzownilem do niemca, mowi ze lala bezwypadkowa. idealny z ks, serwisowa, co o nim myslicie ?? no i to juz chyba na 100 % tiptronic.

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=jjctspvsxmt

a co powiecie jeszcze o dieselku 1,9 ( 131 PS ) warto to kupowac ??

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 11:03:06 
Użytkownik

rad,

jak wiadomo, mam 2 sztuki C5. obiema jeżdzę na co dzień.
6 biegów i twarde sprzęgło są bardzo męczące po mieście.
dziś wybrałbym na pewno tiptronic. nie mam duszy streetracer'a - ścigam się tylko w tramwajami.
cenię sobie wygodę - dojechać i wysiąść niezmęczonym. 2.5TDI m6 po godzinnej jeżdziej po centrum wawy zabiera mi 70% sił życiowych...

wybrałbym to ostatnie AKE w tipie.
albo to S-Line. choć co do niego, to niech Twoja znajoma podpyta go o kod silnika - może to jednak AKE, a on sie pomylił i sądzi, że to 163...

1.9TDI to doskonały silnik. oszczędny i tani w eksploatacji. nie da Ci jednak tego, co V6 [akustyka, objeżdzanie beemek z pasażerami ubranymi w strój do dżogingu ;) ].
do C5 jest chyba odrobinę za słaby, choć radzi sobie nieźle.
musiałbyś odbyć jazdy 1.9 i 2.5TDI a następnie samemu ocenić, co jest dla Ciebie lepsze.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 11:13:10 
Użytkownik

ten AKE ostatni czyli mowimy o tym ??

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=jjctspvsxmt

raczej niemiec sie nie pomylil co do tego s-line, a wrecz przeciwnie, moze specjalnie napisal ze to jest tiptronic, poniewaz multi jest uszkodzony i moze cos sie zaczyna juz dziac, ma 2 rurki z tylu, a raczej te 180 KM to chyba maja po jednej z kazdej strony .

dzieki za podpowiedzi, raczej tego 1,9 sobie odpuszcze, mam zarezerwowanego tego http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=jjctspvsxmt jutro mam po niego jechac.

na co mam zwrocic uwage przy takim motorze ?? i jak sprawdzic tego tiptronica ??

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 11:28:30 
Użytkownik

tak, AKE to ten ostatni: http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=jjctspvsxmt .
[co do rur wydechowych - były AKE nieQ, z podwójnymi rurami po jednej ze stron].

jeżeli nie posiadasz narzędzia diagnostycznego, to ocenę silnika powinieneś zacząć od zaobserwowania, czy samochód przyspiesza miarowo, jednostajnie. AKE ma wgniatać w fotel od 1800 do 4000. nie może być żadnych spowolnień [podciśnienie, lmm], a już w żadnym wypadku szarpnięć samego silnika [wtryskiwacz sterujący, VP44] podczas przyspieszania.
ważne, by rozpędzić go do dużej prędkości u zdjąć nogę z gazu, by obroty zaczęły spadać - nie powinno być szarpnięć przy schodzeniu z obrotów [układ wtryskowy].
na biegu jałowym [P] podnieś obroty delikatnie do 1000 i oceń, czy nie ma drgań przechodzących na karoserię.
po rozruchu [miejmy nadzieję, że będzie zimny] oceń jednostajność lekko podwyższonych po rozruchu obrotów.

co do samego tip'a, to niech poradzą jego codzienni uzytkownicy.

niech może Piotr wypowie się co do samego pojęcia auta 7osobowego. zgodnie z moją wiedzą, to jest to kanapa dla dzieci. ale lepiej niech to zostanie potwierdzone.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 16:00:59 
Klubowicz

meszrum napisał(a):
niech może Piotr wypowie się co do samego pojęcia auta 7osobowego. zgodnie z moją wiedzą, to jest to kanapa dla dzieci. ale lepiej niech to zostanie potwierdzone.

Meszrumie - oczywiście masz rację - to jest kanapa dla dzieci i nie ma o czym dużo gadać.
Czasem przypadnie mi wracać z dyskoteki na takiej "oślej ławce" (dużo niemieckich taryf "tak ma") i wiem, że na trzeźwo bym tego nie wytrzymał :P ... .

Jest za to inny temat i długo biłem się z myślami czy go poruszać ale skoro już tu jestem, to powiem co myślę na temat tej oferty :| :/ :(: :/ :galy: .... .

Otóż Fürth to w zasdzie jedna z dzielnic przepięknej Norymbergii ... niestety zdominowana przez różne zakłady przemysłowe ... ale przede wszystkim jest to największe chyba skupisko wielokolorowych handlarzy (Niemców absolutne zero), od Turków, Ruskich, Bułgarów, Polaków i innych Litwinów poczynając - na murzynach kończąc. Duże place, praktycznie nie wiadomo gdzie kończy się jeden a zaczyna następny - łącznie kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) tysięcy "samochodów" i samochoduff ... . Dosłownie mekka na "środkowo-południowe" Niemcy. Syf, brud, smród, czasem i ubóstwo.
Kilka burdeli i dwie siłownie ale mniejsza o to ... .
To właśnie tam (podobnie jak w: Bad Bentheim, Alte Essen, Berlinie, Hannoverze, Hamburgu i Maastricht) zaopatrują się polsccy handlarze, których 100% działalności opiera się na jednej zasadzie - kto kogo bardziej wyjeb....e. Szrotownia na szrotowni, melina na melinie, "tjuninkownia przedsprzedażna" jedna obok drugiej. W upalne dni nie ma czym oddychać - tak śmierdzi wszystkimi plakami i resztą chemii. Jedni mniej profesjonalnie - drudzy bardziej, doskonale przygotowani do tuszowania samochoduff i ich przebiegu (zazwyczaj jest to czynność wielokrotna, bo zanim auto trafi na plac przechodzi przez kilku pośredników, a każdy coś przykombinuje żeby kolejny zapłacił o 100EUR więcej) .... .

Kolego radmajor : naprawdę życzę Ci, żeby wycieczka do Fürth była udana i zakończona sukcesem (czyli zakupem autka zgodnego z treścią ogłoszenia) ale przygotuj się na to, że tzw. "stary Brief" raczej napewno gdzieś się zapodział, nie wszystkie wpisy do książeczki serwisowej będą od ASO (albo będą od ASO ale odstęp pomiędzy przeglądami conajmniej w jednym miejscu będzie podpadająco wydłużony), sprzedającym raczej na 100% nie będzie rodowity Niemiec. Oczywiście okres posiadania samochodu (o ile sprzedający wogóle jest uwidoczniony w dokumentach...) nie będzie imponująco długi (max kilka m-cy).

Kończąc - po zestwieniu: miejsca sprzedaży, ceny i nie do końca klarownej treści -

QUREFSKO BRAKUJE MI SŁOWA "UNFALLFREI" ORAZ LICZBY POPRZEDNICH WŁAŚCICIELI .... :(: :/ :zly: :(:

ogłoszenie wygląda na typowo handlarskie (w negatywnym znaczeniu) ale naprawdę życzę Ci z całego serca, żeby w tym przypadku pozory okazały się mylne i żebyś wrócił prawdziwą ikonką do Polski !!!
Dokładnie oglądaj VIN i pozostałe cechy identyfikacyjne - uwierz mi, że naprawdę warto :/ :(: ... .

Jeśli masz jakies pytania dodatkowe - wal na PW - wyślę Ci swój numer telefonu.

PS: Na placach w Fürth byłem kilkanaście razy, tylko w ramach "poznawczych" i nigdy nie miałbym odwagi kupić tam nawet kółek czy innych akcesoriów.

Liczę na Twoje "sprawozdanie" po powrocie do PL :!!:

[+]
Właśnie doczytałem - "im kunden Auftrag" . Pomijając błąd ortograficzny ... (Kunden powinno być z dużej litery) już wiemy, że sprzedającym jest "pośrednik" :): . Ja idę o każdy zakład, że nie jest to handlarz z niemieckim rodowodem - takiego w Fürth nie ma (oprócz dużego salonu BMW) :!!: :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 19:33:47 
Użytkownik

KOLEGO MESZRUM I PIOTRUŚ

znalazlem jeszce cos takiego dla siebie

co o tym myslicie ??

ks, serwisowa, ma , w skrzyni cos mial robione przy 100000 km w serwisie audi z ks. serwisowa ,ze teraz skrzynia niby powinna chodzic bez problemu, ale kto to wie ;)

mowi ze jest bezwypadkowy i stan jest super.

lunkijcie oczkiem swoim i wypowiedzcie sie co i jak

dzieki

http://www.mobile.de/SID.EDxj-kX8hmV.GJ ... 268094489&

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 20:26:25 
Klubowicz

Odpowiedz gościowi, że jak on usunie zapis:

"NUR AN HÄNDLER ODER EXPORT, ÄNDERUNGEN IRRTÜMER ZWISCHENVERKAUF VORBEHALTEN"

to Ty jutro jesteś na oględzinach.
:): :peace:

PS: Ale naprawdę to i tak bez sensu - z powodu multi(problemu), nawet jeśli to prawda że ktoś go (tymczasowo) usunął ... :galy: .

PS2: Pomyśl o Passacie 4motiion AWX - za 14000 EUR miałbyś szansę na 2003 - 2004 rocznik. Na porządne CCCO najlepiej od razu przeznaczyć od 20000 EUR wzwyż (za analogiczne roczniki), zamiast snuć domysły na czym zostałeś oszukany .... .

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 20:47:41 
Użytkownik

http://www.mobile.de/SIDdziGbT12d.QxGUv ... 265753009&

co piotrus myslisz o tym, 1,9 tdi manual ?? tylko 225 na szafie ma niby

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 20:50:13 
Użytkownik

moze ta, tez nieglupia

http://www.mobile.de/SIDdziGbT12d.QxGUv ... 269662281&

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 21:06:47 
Klubowicz

Pierwsza bardzo mi się podoba, tylko cena sugeruje (być może) przeszłość powypadkową (niekoniecznie kotlteta ale coś chyba było). Wkurzają mnie też zdjęcia, które nie otwierają się w pełnym rozmiarze (i na ogół traktuję to jak działanie zamierzone - szczególnie w przypadku ofert handlarzy).

Teraz zauważyłem, że dysza wlotu powietrza w pasie czołowym na pewno jest od rocznika modelowego poniżej 2002 :): :/ ... .

Druga oferta - niczego sobie. Tam znowu jest inny problem - okropnie mieszają z cenami (zawsze i od lat). Ja długi czasu obiecuję sobie do tej firmy podjechać i wyjaśnić pewne kwestie, bo często miewają fajne oferty (a przynajmniej ogłoszenia ... :): ) ale jakoś nigdy mi nie jest po drodze albo zwyczahnie zapomnę. Spróbuj z nimi pogadać i daj znać co wyszło (telefon dla auslanderów masz w dolnej części opisu :): ).

Skrzynia biegów to kwestia upodobań ... . Ja wolę 5-tkę i kiedyś stoczyłem w tej sprawie wojnę z Basketem ... :): :peace: :peace:

:peace:

Ostatnio edytowano 22.lip.2007 21:18:39 przez Piotruś, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 21:10:07 
Użytkownik

ta pierwsza jest niby od prywatnego sprzedajacego, jutro zadzownie to sie dowiem. ale te motory sa ze skrzyniami 5-cio biegowymi, czy przy tym silniku musze szukac 6-cio biegowej skrzyni czy spokojnie wystarczy mi 5 ??

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 21:11:15 
Użytkownik

piotrek zobacz tutaj ,ta sama audi a zdjecia juz sa wieksze, niewiem dlaczego na mobile sa mniejsze,

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=jeshwqdkqcc

Strefa czasowa: UTC + 1