Witam wszystkich.
Znalazłem tu opisany problem podobny do mojego aczkolwiek brak jego rozwiązania.
Posiadam A6 (4B, C5) Avant 2.4 z 1998 roku, w którym zamontowane jest fabrycznie i tylko z tyłu zawieszenie pneumatyczne.
Z tego co zdążyłem się zorientować nazywa się NIVO.
Czyli (w bagażniku) kompresor, amortyzatory pneumatyczne i co istotne osobno poduchy/miechy a nie jak np. w allroad poducha/miech zintegrowana razem z amortyzatorem.
Jakiś czas temu zaczęły się problemy podobne jak opisane wyżej.
W czasie postoju opadał, czasem już nawet się nie podnosił, nie dopompowywał.
Po wymianie obydwu poduszek (a warto kupić tylko nowe) jakiś czas była igła.
Ostatnio na przeglądzie okazało się, że kończą się amortyzatory. W trakcie ich poszukiwań uzyskałem informacje, że nie ma zamienników i nie dostanę ich nigdzie indziej jak tylko w serwisie (ewentualnie przez warsztat z rabatem ale nadal serwis) czyli po serwisowych cenach.
Dzwoniąc do serwisu z zapytaniem o cenę otrzymałem odpowiedź, że do tego modelu z tego roku koszt amortyzatora na jedną stronę to 3300zł. Czyli dwie sztuki to ok. połowa wartości auta...
Adekwatnie serwisowy zwykły amortyzator do zwykłego zawieszenia z 1998 roku 600zł (i tu można już kupić innych firm) a pneumatyczny do auta po 2005 roku można znaleźć na allegro już za 499zł za sztukę
-
http://allegro.pl/amortyz...3833639002.html - wizualnie taki sam.
Pytanie brzmi: czy ktoś przerabiał już taki problem i orientuje się czy gdzieś można kupić taniej takie amory (pneumatyczne z czujnikiem położenia), bądź w jaki sposób zregenerować, ewentualnie czy istnieje możliwość zamontowania w jakiś sposób amorów tych tańszych (z linka powyżej) od młodszego rocznika po 2005 roku?
Pozdrawiam serdecznie.