.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.kwi.2025 07:02:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 b3] Panele pod głośniki
PostNapisane: 16.cze.2007 16:35:48 
Użytkownik

Witam :diabel:

Nadmiar wolnego czasu przez ostatnie dwa dni dał rezultat. Wyżynarka w łape i postanowiłem zrobic panele w przednie drzwi. Pomimo ze miałem juz głosniki kiedys zamontowane to niezbyt ładnie to wygladało wiec nadzedł czas na zmiany :peace:
Wiekszosc osób ktore rezało juz panele w 80-tkach montowało je w przedniej czesci drzwi. Niestety elektryki (jeszcze :?: ) nie mam, dodatkowo nigdy nie bawiłem sie żywica itp. wiec troche bałem sie za to zabierac. Zreszta pierwszy raz bawiłem sie w rzeźbienie w drewnie :zly:
Etap I
Wyrwanie (lub wyciecie nozykiem) korytka w drzwiach. Z kartonu wyciac szablon, odrysowac na sklejce.
Obrazek
Etap II
Ten moment był najbardziej czasochłonny. Przymierzałem kilkanascie razy i mierzyłem gdzie wpasowac głosnik. Znów odrysowac, wyciac
Obrazek
Etap III
Tu juz łatwo i przyjemnie-obszlifowałem troche sklejke z drzazg, zaokragliłem rowniez wszelkie zgiecia i kanty
Obrazek
Etap IV
Kupiłem materiał obiciowy (sztuczna skóra, skaja-jak zwał tak zwał) (14zł mb. ) przykleiłem go na butapren. Moze sa lepsze kleje ale budziol wrazie pobrudzenia materiału łatwo sie sciera
Obrazek
Etap V
Trzeźwienie pod jabłonia
Obrazek :peace:
Etap VI
Powoli wszystko nabierało kształtu. Przykreciłem głosnik -trzyma sie jak przyspawany :diabel: Troche problemu miałem aby materiał naciagnąc na rogach ale po przybiciu od srodka małymi gwoździkami wyszło ładnie.
Obrazek
EtapVII
Obrazek
Korytko z drzwi trzeba było od srodka podszlifowac aby po zamocowaniu panela nie odstawało. Kilka wkrętów dalej i mogłem sie cieszyc prawie końcem pracy :diabel: Powtóka z Etap V :peace: i mogłem sie zabrac za złożenie samochodu. W miedzyczasie drzwi i boczek obkleiłem matami bitumicznymi
Finał
Zrobienie dwóch paneli zajęło mi łacznie cos około 10 godzin przy czym podkreslam ze nigdy wczesniej nic podobnego nie robiłem. W aucie wzmacniacz trafi dopiero za około tydzien a z czasem tez i panelach zagoszcz nowe głosniki-zapewne JBL-a. Ale juz teraz moge powiedziec ze róznica w odsłuchu jest ogromna!! I jest tez znacznie ciszej dzieki matom
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2007 17:26:37 
Użytkownik

Auto: A4B8 2.0TDI, B420vt, A4B8 tfsi
sorrki za szczerość, ale wg mnie brzydko to wygląda :zly: :|

mogłeś już kupić gotowe panele na allegro :!:

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2007 18:17:25 
Użytkownik

kazdy ma swoje zdanie :peace:
Nie zrobilem jeszcze korytka-chce je wyprofilowac troche bo aktualnie glosnik jest na wpół zakryty i wyglada jak pol d**y zza krzaka :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 21:29:14 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
I jak tam udoskonaliles juz panele??

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 23:14:13 
Użytkownik

Chwilowo nie z kilku powodów.
Po pierwsze kupilem glosnik niskotonowy i zabrałem sie za zbudowanie skrzyni.
Po drugie panele udoskonale dopiero po zakupie nowych glosnikow
A po trzecie nie pamietam od kiedy nie miałem dnia wolnego od oracy wiec nawet na bazgranie sie przy samochodzie nie mam ochoty :(

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 23:16:38 
Użytkownik

Pytam bo stworzyłem swoje panele niewielkim nakladem czasu(4 dni po pracy), i chcialem podpytac czy te Twoje przymocowane do tapicerki pwowduja jakies słyszalne i uciazliwe drgania

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 23:44:18 
Użytkownik

Zadnych slyszalnych ani odczuwalnych drgan nie ma. Moze wykonałes panele ze zbyt cienkiego materiału? Pozatym swoje od wewnatrz podkleiłem mata bitumiczna. Ale ogólnie jest dobrze. Niebawem tylko wymienie głosniki chyba na helix blue.

ps. pokaz fotke co wymodziles :peace: i w którym miejscu masz te panele? z przodu pod korbka??

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2007 15:08:20 
Użytkownik

Dzis strzele fote...

Cytuj:
Moze wykonałes panele ze zbyt cienkiego materiału?

Nie nie plyta wiórowa 12mm+ ring z 18mm do tego zywica.

Cytuj:
w którym miejscu masz te panele? z przodu pod korbka??

Tak dokladnie tam.

Mam jedynie foty z przygotowan ale marnej jakosci bo robione telefonem.Panele jeszcze nie byly wogole obite i jeszcze przed szpachlowaniem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W chwili obecnej juz sa obite skajem.

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2007 20:06:06 
Użytkownik

I ogolnie zalozone i obite juz prezentuja sie tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 10:44:22 
Użytkownik

Siemka. Nie chciałem zakładać tematu, bo kilka już jest, ani nie chciałem zaśmiecać najbardziej podobnego (czyli tego który założył FranoF1). Przymierzam się do zrobienia paneli w swojej B3 pod dwa głośniki na stronę. Zapewne będą to http://www.allegro.pl/item380494914_now ... ystem.html i z racji że elektryki szyb nie mam to chciałbym właśnie je założyć w paneli który byłby mniej więcej w tym miejscu co u autora tego tematu. I tu pytanie. Ma ktoś tak to zrobione? Czy dwa takie woofery przy końcu drzwi to nie będzie za duże obciążenie dla drzwi? Sorki za tyle pytań ale wolę się upewnić zanim zabiorę się do pracy :P

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 18:36:14 
Użytkownik

Wg. mnie jest to przerost formy nad trescia a juz granie w fotel jest zupełnym nieporozumieniem. Jesli juz wogole te sinusy to wygłusz drzwi, zrob pojedyncze panele i te głosniki zasil wzmacniaczem, jesli Ci bedzie mało, to zabuduj sobie cos w bagazniku...

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2008 11:27:00 
Użytkownik

Sinusy będą pod wzmacniaczem, w bagażniku także będzie co trzeba, wszystko będzie wygłuszone, tylko interesuję mnie fakt czy po dwa takie głośniki na jedną stronę to nie będzie za ciężko dla zawiasów, czy nic mi nie siądzie... Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2008 13:27:01 
Użytkownik

Auto: A4B8 2.0TDI, B420vt, A4B8 tfsi
davidos88 napisał(a):
Sinusy będą pod wzmacniaczem, w bagażniku także będzie co trzeba, wszystko będzie wygłuszone, tylko interesuję mnie fakt czy po dwa takie głośniki na jedną stronę to nie będzie za ciężko dla zawiasów, czy nic mi nie siądzie... Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

nie będzie za ciężko :)

aktualnie mam całą tapicerkę z głośnikami na sprzedaż przód tył..

pozdrówka

Strefa czasowa: UTC + 1