.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 16:39:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 '02 2.5TDI AKE]Porzadny serwis
PostNapisane: 30.sie.2007 09:08:16 
Użytkownik

Auto: 1992 Urs4, 1994 UrS4, 1996 RS2, 1997 S6+
Witam.
Nie wiedzialem za bardzo w ktorym temacie umiescic posta wiec pisze tutaj..
Za 12 dni wybieram sie do Polski (mieszkam na stale w Norwegii) samochodem na porzadny przeglad i serwis. Autko to A6 AKE z 2002 roku z udokumentowanym przegladem 130000. Autko posiadam od ok 14 miesiecy, sam je sprowadzilem z Niemiec. Takze od ponad roku samochod jest w Norwegii a po polskich drogach przejechalem zaledwie ok 2000km.
Zwracam sie do was o pomoc ze wzgledu na to ze chcialbym zrobic w Polsce jak najwiecej z samochodem a czuje ze duzo roboty sie szykuje. Z samochod jestem ogolnie zadowolony. W ciagu roku wymienienilem klocki, olej 2 razy (Castrol Edge), filtry, silnik tylnej wycieraczki i alternator - w Norwegii sie poprostu wymienia a nie naprawia :(
1. Chcialbym wymienic wszystko zwiazane z rozrzadem. Tutaj wlasnie prosze o pomoc i ewentualne rady, ceny itp...
2. Musze zmienic tarcze i klocki. Jestem zainteresowany jakimis dobrymi nawiercanymi tarczami...
3. Trzeba tez sprawdzic turbine bo zauwazylem ze ostatnio coraz glosniej "gwizdze". Coraz bardziej ja slychac.
4. Mechanik w ASO w Norwegii zagladal przez wlew oleju i powiedzial mi ze jest widoczne zuzycie na walku? Nie wiem dokladnie jak to sie po polsku nazywa :) Tutaj szykuje sie pewnie porzadna robota, takze prosze o rady.
5. Skrzynia tiptronic coraz dziwniej sie zachowuje.. Szarpie i np czasami jadac powoli z gorki na 2 biegu wrzuca sobie sama pierwszy bieg (powodujac spore szarpniecie)
Z tego co wiem olej w skrzyni nigdy nie byl wymieniany...
6. Wiatrak od klimy bardzo halasuje. W Norwegii powiedzieli ze to POWAZNA robota, trzeba wiatrak wymienic... ?
7. Mam od mniej wiecej 3 miesiecy problemy z elektryka. Np swiatlo w srodku samochodu sie nie zapala, niezaleznie ktore drzwi bym otwieral. Bezpieczniki sa napewno OK:) Tylko swiatlo w bagazniku sie zapala, oczywiscie po otworzeniu klapy :) Przednie szyby czesto podczas zamykania zatrzymuja sie i wracaja spowrotem do dolu. Jakby reagowaly na obciazenie.. Albo czesto zatrzymuja sie poprostu w polowie... ?? Co to moze byc ?

Przed wyjazdem do Polski nie mam mozliwosci zrobienia diagnostyki komputerowej, wszystko chcialbym zaczac w Polsce. Najpiew oczywiscie od szukania bledow.
Przez 2 tygodnie bede w rejonie Warszawy i Radomia. Chcialbym poswiecic wiekszosc czasu na samochod. Jakie warsztaty mozecie mi polecic, chodzi mi o opinie i cene..
Na koniec jeszcze chcialbym dodac ze autko zostalo odrazu po sprowadzeniu przezemnie z Niemiec zawirusowane w VTG.
Prosze o pomoc i Wasze opinie.
Dzieki i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 10:32:50 
Klubowicz

Auto: A6 & A3
Po pierwsze to trochę problemów masz jak na takie autko z tym przebiegiem... na pewno jest oryginalny? Rozrząd to koszt ok 3500zł polecam robić w ASO masz gwarancję na 2 lata. Tarcze i klocki nie musisz już w ASO choć tam jak zwykle dostaniesz 2 lata gwar. więc dla mnie to duży plus. Turbo natomiast pod żadnym pozorem w ASO!!! Jak mi siadła to jak zadzwoniłem powiedzieli ok 6500 za turbo a ja kupiłem nowy oryginał za 3600 zł. Wymienić to można samemu ew. jakiś mechanik, bo to jest niedużo roboty. Wałki przy 130 000? Bez obrazy ale chyba ten przebieg naprawdę jest kombinowany... albo auto było straszne piłowane. Tak samo skrzynia, nie jestem wielkim mechanikiem ale 130 000 dla tipa to chyba niewiele. Wymień olej, może pomoże, bo jak nie to znów spory wydatek... co do wiatraka nie wiem może jest już na wykończeniu mój wystarczyło przeczyścić i wymienić szczotki. A z elektryką to wygląda na moduł komfortu + do wymienienia prowadnice (chyba to sie tak nazywa). Szczerze moim zdaniem zapuszczony trochę ta audiczka... jeśli turbo i wałki są do wymiany + rozrząd to Cię nie chcę martwić ale w serwisie zostawisz majątek... pozdrawiam (nie jestem żadnym mechanikiem więc w niektórych sprawach mogę się mylić, choć turbo i wiatrak już przerabiałem)

A6 2.5 TDI Quattro '02 2007/-
A3 1.9 TDI 130PS '02 2012/-

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 10:39:46 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Rozrząd od 1300 zł w zamienniku do 3500 zł ASO
Tarcze i klocki ATE Power Disc nacinane.Dobre klocki też z ATE model Racing.

Turbo do dobrej regeneracji .koszt około 1000zł
Wałki i wszystko dookoła wałków około 4500zł w podróbie ale NOWEJ nie regenorowanej.

Tip....współczuje.Może wymiana oleju od 600zł po remont ASB nawet 3000-4000zł.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 10:54:32 
Klubowicz

ziper87 napisał(a):
Wałki przy 130 000? Bez obrazy ale chyba ten przebieg naprawdę jest kombinowany... albo auto było straszne piłowane.

A gdzie tam, taka ich uroda... Po 130kkm mogą być trupy ;)

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 11:04:41 
Klubowicz

Auto: A6 & A3
Rozrząd na zamiennikach + robota tego gdzieś w jakimś niepewnym warsztacie? Nie bądźmy oszczędni i nie zapominajmy, że V6 TDi nie lubi "skrobków" co to tankują na ukrainie i wymieniają rozrząd u Zdzisia w komórce. Tak samo według mnie jest z regeneracją turbo mi powiedzieli 1500 za regenerację ale nie dają gwarancji ile pojeździ bo to według mechanika był półśrodek, dlatego im ją "sprzedałem" za jakieś tam podkładki pod turbo.
ADAM 12 napisał(a):
zgadzam się w 100%

Sprinter napisał(a):
A gdzie tam, taka ich uroda... Po 130kkm mogą być trupy ;)
no cóż też mam AKE też 2002 a przebieg większy więc pozostaje mi wierzyć że moje są mniej urodziwe :):

A6 2.5 TDI Quattro '02 2007/-
A3 1.9 TDI 130PS '02 2012/-

Tytuł: Re: Porzadny serwis 2002 AKE
PostNapisane: 30.sie.2007 11:24:50 
Użytkownik

_Makki_ napisał(a):

Na koniec jeszcze chcialbym dodac ze autko zostalo odrazu po sprowadzeniu przezemnie z Niemiec zawirusowane w VTG.

to jest odpowiedź na problemy z tip'em i turbiną.
VTG sprzedaje gotowce, co więcej w zasadzie nikt w PL nie robi programu dla skrzyń.
albo wrócisz do serii, albo będziesz wymieniać turbiny co pół roku.

wałki w V6 wg 90% mechaników nadają się do wymiany nawet po 50 000 km - z uwagi na to, że póki klient płaci, to wskazuje się na ich zużycie [choćby były dobre].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 13:04:33 
Użytkownik

Ziper @:

uwierz mi że są warsztaty i to niekoniecznie musi być ASO w których taką operację jak wymianę rozrządu przeprowadzają fachowo za niewielkie pieniądze.Nie urzywają do znaczenia kredy tylko specjalistycznych narzędzi których nie powstydziło by się nawet ASO.
Nie wspomne też o posiadaniu Ori Vasa za jedyne 50K zł.
Jeśłi chodzi o gwarancje to jest ona udzielana na 60 tyś km i po tym przebiegu jest zalecany przegląd wzrokowy który jest praktycznie darmowy.

Dodam na koniec że "Mój" mechanik często proszony jest o przybycie do ASO VW w celu udzielenia pomocy lub porady.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 14:06:56 
Klubowicz

ADAM 12 napisał(a):

Adaś, wrzuć mi na PW cenę tarcz ATE Power Disc i klocków ATE racing (plus koszty przesyłki kurierem)
Zbliża się wymianka...
Cena - wiesz ;) - taka przyjazna, dla mnie przyjacielu... :): :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 23:24:15 
Użytkownik

ziper87 napisał(a):
Po pierwsze to trochę problemów masz jak na takie autko z tym przebiegiem... na pewno jest oryginalny? ... Wałki przy 130 000? Bez obrazy ale chyba ten przebieg naprawdę jest kombinowany... albo auto było straszne piłowane. Tak samo skrzynia, nie jestem wielkim mechanikiem ale 130 000 dla tipa to chyba niewiele. Wymień olej, może pomoże, bo jak nie to znów spory wydatek...

Wreszcie w domu wiec moge troche poodpisywac :)
Tak napewno mam taki przebieg i jest on dokladnie udokumentowany. Na stronach norweskiego klubu http://www.vwaudi-club.no/ jest wiele przykladow Allroadow i A6 w ktorych padaly silkniki i tipy juz przed 100000km. Dokladne zdjecia i opisy. Ale najczesciej zdarza sie to w autach obciazanych przyczepkami i duzymi przyczepami kampingowymi. Tutaj jest troche inny swiat bo jezeli cos takiego dzieje sie w "norweskim" aucie to przedstawiciel Audi w Norwegii zajmuje sie serwisem a wlasciciel placi dokladnie ->0<-. Dotyczy to tylko aut kupionych w Norwegii. Tutaj jest to ogolnie znana wada fabryczna..

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 23:26:39 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Rozrząd od 1300 zł w zamienniku do 3500 zł ASO

Turbo do dobrej regeneracji .koszt około 1000zł
Wałki i wszystko dookoła wałków około 4500zł w podróbie ale NOWEJ nie regenorowanej.

Tip....współczuje.Może wymiana oleju od 600zł po remont ASB nawet 3000-4000zł.

Wlasnie takim zestawem tarczy i klockow jestem zainteresowany. Moglbys mi przeslac na PW oferte ? :) Ewentualnie jak szybko mozna cos takiego zalatwic :)

Tytuł: Re: Porzadny serwis 2002 AKE
PostNapisane: 06.wrz.2007 23:34:18 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
_Makki_ napisał(a):

to jest odpowiedź na problemy z tip'em i turbiną.
VTG sprzedaje gotowce, co więcej w zasadzie nikt w PL nie robi programu dla skrzyń.
albo wrócisz do serii, albo będziesz wymieniać turbiny co pół roku.

wałki w V6 wg 90% mechaników nadają się do wymiany nawet po 50 000 km - z uwagi na to, że póki klient płaci, to wskazuje się na ich zużycie [choćby były dobre].

Jestem umowiony na wizyte w VTG, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mozliwe ze wroce do serii. Mozliwe ze juz jest za pozno bo turbinka "gwizdze" niesamowicie. W VTG maja to wszystko przejrzec. Zobaczy sie takze dokladnie w jakim stanie sa walki itp :(
Ostatnio zauwazylem ze cos baaardzo glosno silnik pracuje az sie porzadnie zagrzeje. Moim kolejnym problemem jest to ze mieszkam calkiem blisko miejsca pracy i w dosyc malym miescie. Przez co autko bardzo zadko ma mozliwosc zlapac porzadnej temperatury. :( Od ok 50tys km jezdze na oleju Castrol Edge. Taki mi tutaj polecili w ASO..

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 23:47:47 
Użytkownik

1. Napewno bede wymienial olej w skrzyni. Odrazu po przyjezdzie do Polski. Czy mozna Was prosic o kilka podpowiedzi. Na co np powinienem zwrocic uwage podczas wymiany. Jaki olej i ile litrow? Czy cos jeszcze nalezalo by wymienic w skrzyni jak juz bede sie zabieral za wymiane oleju?
2. Klima zaczela ostatnio jakos smieeerdziec. Szczegolnie reaguje na to moja kobitka :(
W styczniu byl robiony przeglad klimy, czyszczenie, odgrzybianie, napelnianie itp. Czy to naprawde tak czesto trzeba robic czy poprosty ktos sie do tego w styczniu nie przylozyl ? :(
3. Ostatnie 720km przejechalem prawie w miescie gdzie bylem przez jakies 5 tygodni. Miasto dosyc male ale bardzo duzo gorek itp. Typowa Norwegia.. Jazda raczej w ograniczeniu do max 80km/h. Wlasnie sobie obliczylem ze spalil mi 13,1l/100km?? Chyba lekka przesada prawda? Czy cos jest nie tak?
Sorki ze tak Was mecze ale jutro wlasnie wybieram sie do Polski i chcialbym WSZYSTKO sprawdzic w niuni :)
Z gory dzieki za pomoc!!

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2007 02:36:46 
Użytkownik

Nikt nie pomoze ? :(

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2007 22:46:56 
Użytkownik

Wielkie dzieki dla Adama:) Szybka i sprawna pomoc w zamowieniu czesci. I duuuzo cennych porad.
Pierwszy dzien w Polsce i caly poswiecony na autko. 12h u elektryka/mechanika.
Okazalo sie ze alarm robiony pod fabryczny kluczyk padl. Modul komfortu tez padl, dlatego brak swiatla po otwarciu drzwi. Prawdopodobnie padla takze jakas czesc w zamku od strony pasazera. Swiatlo na otwarcie tych drzwi dalej nie dziala :( Reszta jest ok.
Za to mam powazny problem z szyba od strony pasazera. Prowadnice probowalismy ustawic za pomoca takich malych fabrycznych aluminiowych podkladek. Regulacja dalej nic nie dala. Szyba dochodzi ledwo co do polowy i staje lub wraca na dol. Uszczelki probowalismy odginac, smarowac, nawet smarem i wazelina i nic. Teraz zostala tylko wymiana uszczelek zewnetrznych wzdluz szyby.
Mozliwe ze one wlasnie sobie stwardnialy :) Jak to nie pomoze to nie wiem juz sam. Czy mozliwe jest ze silnik nie ma po prostu sily (zepsul sie) zeby pchac szybe wyzej? Zeby to sprawdzic to trzeba chyba wyciagnac szybe z prowadnicami na glebe i probowac jak bedzie sie zachowywal wtedy...
Jutro wizyta w VTG, kontrola walkow, turbinki i tipa :(

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2007 07:23:36 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
No to życzę "jaknajtańszej" wizyty :peace:

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 01:21:35 
Użytkownik

Kolejny raz dzieki dla Adama za pomoc i zamowienie czesci do kompletnej wymiany rozrzadu! Takze dzieki dla Dreda za pomoc i "wprowadzenie" mnie do ASO w Piasecznie.
Wizyta w VTG poszla bardzo dobrze. Turbina i skrzynia jest OK. Autko takze zhamowane :) Ale wykresem chyba nie mam sie co chwali :( Utrata mocy przez rok uzytkowania a ile kola "kradna" to juz nie wspomne. Jedyny blad jaki sie pojawil podczas diagnozy to czujnik swiatla stopu. Chcialem to zrobic w ASO w Piasecznie. Tam jednak pojawily sie takie historie:
1. Czujnik obrotow silnika, brak sygnalu, usterka sporadyczna
2. Zawor magnetyczny ograniczania cisnienia doladowania, przerwa/zwarcie z masa, usterka sporadyczna
3. Zawor recyrkulacji spalin, przerwa/zwarcie z masa, usterka sporadyczna
4. Zawor poduszki zawieszenia silnika poziom 1, przerwa/zwarcie z masa, usterka sporadyczna.
Kontrolka "swiec zarowych" sobie mryga, samochod zachowuje sie normalnie i moc jest. Z ASO wyjechalem po podpisaniu papierka ze na wlasna odpowiedzialnosc jade do domu. Dzisiaj probowalem sie uporac z tymi bledami ale nikt nie jest mi w stanie powiedziec co to jest i dlaczego sie tak robi. Bledy po skasowaniu wracaja. Moze ktos spotkal sie z czyms takim wczesniej? POMOCY :(

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 03:14:54 
Użytkownik

_Makki_ napisał(a):
Kolejny raz dzieki dla Adama za pomoc i zamowienie czesci do kompletnej wymiany rozrzadu! Takze dzieki dla Dreda za pomoc i "wprowadzenie" mnie do ASO w Piasecznie.
Wizyta w VTG poszla bardzo dobrze. Turbina i skrzynia jest OK. Autko takze zhamowane :) Ale wykresem chyba nie mam sie co chwali :( Utrata mocy przez rok uzytkowania a ile kola "kradna" to juz nie wspomne. Jedyny blad jaki sie pojawil podczas diagnozy to czujnik swiatla stopu. Chcialem to zrobic w ASO w Piasecznie. Tam jednak pojawily sie takie historie:
1. Czujnik obrotow silnika, brak sygnalu, usterka sporadyczna
2. Zawor magnetyczny ograniczania cisnienia doladowania, przerwa/zwarcie z masa, usterka sporadyczna
3. Zawor recyrkulacji spalin, przerwa/zwarcie z masa, usterka sporadyczna
4. Zawor poduszki zawieszenia silnika poziom 1, przerwa/zwarcie z masa, usterka sporadyczna.
Kontrolka "swiec zarowych" sobie mryga, samochod zachowuje sie normalnie i moc jest. Z ASO wyjechalem po podpisaniu papierka ze na wlasna odpowiedzialnosc jade do domu. Dzisiaj probowalem sie uporac z tymi bledami ale nikt nie jest mi w stanie powiedziec co to jest i dlaczego sie tak robi. Bledy po skasowaniu wracaja. Moze ktos spotkal sie z czyms takim wczesniej? POMOCY :(

Moze w VTG ci cos namotali ze te bledy wywala?Jak mowisz ze u nich byl tylko jeden blad, a tu jak pojechales do ASO to az tyle... ciekawe...

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 07:56:11 
Użytkownik

Wlasnie nic w VTG takiego nie robili. Tylko VAG byl podpiety, hamowanie, jazda probna itp :(

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 11:53:39 
Użytkownik

_Makki_ napisał(a):
Wlasnie nic w VTG takiego nie robili. Tylko VAG byl podpiety, hamowanie, jazda probna itp :(

Mogli zVagowac jeszcze po jezdzie próbnej...

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 14:28:00 
Użytkownik

Makki .Tak jak mówiłem.Wszystkie błędy spowodowane są przerwą w instalacji.
Auto gubi "+".
A najlepsze jest to że większość tych czujników idzie po jednej wiązsce.

A i jeszcze coś mi przyszło do głowy.Jakiś antynapad nie jest zamontowany ??
Być może że załączając alarm powodujesz odcięcie prądu na wiązkę silnika.
To by sugerowało odłączenie czujnika obrotów silnika.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1