Witam.
Nie wiedzialem za bardzo w ktorym temacie umiescic posta wiec pisze tutaj..
Za 12 dni wybieram sie do Polski (mieszkam na stale w Norwegii) samochodem na porzadny przeglad i serwis. Autko to A6 AKE z 2002 roku z udokumentowanym przegladem 130000. Autko posiadam od ok 14 miesiecy, sam je sprowadzilem z Niemiec. Takze od ponad roku samochod jest w Norwegii a po polskich drogach przejechalem zaledwie ok 2000km.
Zwracam sie do was o pomoc ze wzgledu na to ze chcialbym zrobic w Polsce jak najwiecej z samochodem a czuje ze duzo roboty sie szykuje. Z samochod jestem ogolnie zadowolony. W ciagu roku wymienienilem klocki, olej 2 razy (Castrol Edge), filtry, silnik tylnej wycieraczki i alternator - w Norwegii sie poprostu wymienia a nie naprawia
1. Chcialbym wymienic wszystko zwiazane z rozrzadem. Tutaj wlasnie prosze o pomoc i ewentualne rady, ceny itp...
2. Musze zmienic tarcze i klocki. Jestem zainteresowany jakimis dobrymi nawiercanymi tarczami...
3. Trzeba tez sprawdzic turbine bo zauwazylem ze ostatnio coraz glosniej "gwizdze". Coraz bardziej ja slychac.
4. Mechanik w ASO w Norwegii zagladal przez wlew oleju i powiedzial mi ze jest widoczne zuzycie na walku? Nie wiem dokladnie jak to sie po polsku nazywa
Tutaj szykuje sie pewnie porzadna robota, takze prosze o rady.
5. Skrzynia tiptronic coraz dziwniej sie zachowuje.. Szarpie i np czasami jadac powoli z gorki na 2 biegu wrzuca sobie sama pierwszy bieg (powodujac spore szarpniecie)
Z tego co wiem olej w skrzyni nigdy nie byl wymieniany...
6. Wiatrak od klimy bardzo halasuje. W Norwegii powiedzieli ze to POWAZNA robota, trzeba wiatrak wymienic... ?
7. Mam od mniej wiecej 3 miesiecy problemy z elektryka. Np swiatlo w srodku samochodu sie nie zapala, niezaleznie ktore drzwi bym otwieral. Bezpieczniki sa napewno OK:) Tylko swiatlo w bagazniku sie zapala, oczywiscie po otworzeniu klapy
Przednie szyby czesto podczas zamykania zatrzymuja sie i wracaja spowrotem do dolu. Jakby reagowaly na obciazenie.. Albo czesto zatrzymuja sie poprostu w polowie... ?? Co to moze byc ?
Przed wyjazdem do Polski nie mam mozliwosci zrobienia diagnostyki komputerowej, wszystko chcialbym zaczac w Polsce. Najpiew oczywiscie od szukania bledow.
Przez 2 tygodnie bede w rejonie Warszawy i Radomia. Chcialbym poswiecic wiekszosc czasu na samochod. Jakie warsztaty mozecie mi polecic, chodzi mi o opinie i cene..
Na koniec jeszcze chcialbym dodac ze autko zostalo odrazu po sprowadzeniu przezemnie z Niemiec zawirusowane w VTG.
Prosze o pomoc i Wasze opinie.
Dzieki i pozdrawiam