Pojechałem na kontrole tych hamulców
Powiedzieli żeby najpierw sprawdzić wyważenie i czy koła/opony są OK
tak zrobiłem: felgi proste, opony są OK, wyważenie OK (lekkie poprawki, były 0,0,5,0 - czyli jedna opona miała 5 gram - nie sądzę żeby to było to)
Obejrzeliśmy dokładnie tarcze: są co prawda grube ale ich górna część (ta na której są otworki) jest zardzewiała już i na części ciernej od góry 2-3 mm są chropowate - a klocki po nich trą - mechanicy twierdzą że to może być to.... w poniedziałem zostawię im audicę na cały dzień to maja jeszcze sprawdzić profilaktycznie geometrię (ale jest raczej ok bo hamuje i jedzie prosto
) i zawieszenie (lewy przednie zawieszenie czasami na nierównych polnych drogach stuka lekko) - wymienie pewnie jakieś końcówki lub wahacze
W związku z tym pytanka: (chodzi mi o najlepsze części)
-Jakie tarcze polcecacie do A8? (przód)
-Jakie klocki do A8? (też przód)
-Zakładając że jakieś wahacze będą do wymiany, to jakiej firmy są najlepsze/najtrwalsze? (aby mieć na długo spokój)
Z góry dzięki za informacje
PS: to znalazłem w intercarsie (szukałem po modelu, silniku, roczniku, a dalej po wymiarach tarczy oraz po obecności czujników w klockach)
Tarcze
BREMBO 415 zł x 2 (314 x 59,7 x 30 mm, wentylowana)
ATE 295 zł x 2 (314 x 59 x 30 mm, wentylowana)
TEXTAR 293 zł x 2 (314 x 59,5 x 30 mm, wentylowana)
Klocki
ATE 478 zł kpl (2 wskaźniki zużycia)
FERODO 310 zł kpl (2 wskaźniki zużycia)
Skłaniałbym się do zestawu tarcz BREMBO i klocków FERODO - sensowna opcja?, czy może klocki ATE? Jakoś tak o uszy mi się obiło że BREMBO+FERODO dobrze współpracują...
Co do wahaczy to zastanawiam się nad: FEBI BILSTEIN, LEMFÖRDER i TRW (pod warunkiem że to będzie wahacz a nie stabilizator czy inne ustrojstwo - to się dopiero okaże...)